心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-20 19:28 發表

樓主.....我有

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=27267255&ptid=1683570

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=27318091&ptid=1733997 ...

唉.... 又出 d 咁好既電話, 又要買 nds... 雖然係二手... 但攞綜援都可以咁嘆, 有多餘 $去買d not 必需品, 又話每月得 2-3k 駛.....
唉... 我都唔想歧視你........ & 你吔班大食懶... 但真係忍唔住囉... :;pppp: :;pppp: 我覺得你幸福過我好多囉

侯爵府

原文章由 fionawang 於 08-10-21 10:35 發表
我夠想唔做野, 係屋企湊仔啦, 對住個仔都不知幾開心. 但又想搵多D錢比佢將來發展用, 唯有盡力取得平衡.
不過原來我努力工作, 有一部份係比左D懶人去享受人生.
蘇民峰成日講: 懶惰舒服得財命, 就係黎D LAW
我唔抵得 ...

你眼紅炸 ......我直頭眼火爆添呀.... ..我地2公婆...辛辛苦苦咁返工搵錢....養小朋友...MUD野都係慳住慳住..

侯爵府

原文章由 WINNIEYIP 於 08-10-21 10:33 發表
講真丫,禾真的唔係歧視拎公援既人,(除老弱,傷殘)
我搵$10000有一半以上用作日常開支,交租,食飯,搭車,實際落袋都可能係$3000蚊,每日都只係$100,有時同你QC去吓街,
已洗左幾日既洗費 之後 ...

你識LAW...我唔識LAW呀......我有3個女....一定LAW得多過你添呀.....:;pppp: :;pppp: :;pppp:

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-20 19:28 發表

樓主.....我有

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=27267255&ptid=1683570

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=27318091&ptid=1733997 ...

乜原來樓主有老公架??? 我仲以為佢拎單親綜援添

咁我又想請問, 2公婆有手有腳, 做乜唔去搵嘢做~~去拎綜援??

禁止訪問

公爵府

講真丫,禾真的唔係歧視拎公援既人,(除老弱,傷殘)
我搵$10000有一半以上用作日常開支,交租,食飯,搭車,實際落袋都可能係$3000蚊,每日都只係$100,有時同你QC去吓街,
已洗左幾日既洗費 之後又要挨麵包 所以QC你以後約我,你一定要出埋我個份錢呀 如果唔係我就去拎公援
原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-21 10:25 發表

哦....你岐視人地....mouth: ...點解你地可以有娛樂,有上網,有tv電話,有nds...呀....我law綜援就唔可以擁有呀....大家刀係人....點解要咁唔公平先..... .....(我幫樓主訴心聲)... ...

侯爵府

原文章由 fionawang 於 08-10-21 09:11 發表
好唔公平WOR, 原來我交D稅係比黎D廢人去買電話架? 仲上網怨冇多餘$去娛樂.
我地睇你唔起冇問題架, 你最多唔上網, 唔回覆.
不過你第二時D女大左, 識男朋友要見家長時, 你話比人聽"我攞綜援養大D女架"......
除非你D女 ...

哦....你岐視人地....mouth: ...點解你地可以有娛樂,有上網,有tv電話,有nds...呀....我law綜援就唔可以擁有呀....大家刀係人....點解要咁唔公平先..... .....(我幫樓主訴心聲)...

大宅

回覆 #1 Cheris000 的文章

那不能難怪人家岐視取綜援的人的。原因很簡單,很多時會聽到某某取綜緩的生幾多個,又去旅行,這樣真的令聞者氣難平。

我和老公都是要出外工作的,公一份婆一份,可以講政府的任何福利,一點都冇享用得到,只有付出,沒有收獲。不可不承認的是,有些人真的需要政府的幫忙,但綜援的真正意思不是長期幫助,而是援助他們過渡生活。

我一家四口收入扣除開支,所餘無幾,既沒有書簿津貼,又沒有車船津貼。所有駛費都要自己負責。

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 phoebelamlam 於 08-10-20 20:26 發表

我都想有nds比3q,我又好想出部tv電話比比佬,我可以點做呀

攞綜援.

侯爵府

原文章由 phoebelamlam 於 08-10-20 20:26 發表

我都想有nds比3q,我又好想出部tv電話比比佬,我可以點做呀

你今晚早d ...米有law....

珊瑚宮

樓主.....我有

侯爵府

原文章由 Cheris000 於 08-10-10 14:57 發表
你地個個講到拎公援有幾好幾嘆,如果有得比我揀我一定揀自力更生!!!!政府一個月比既錢唔係多,你地又有無諗過,除左水費,屋企所有開支都要自己比,電費,煤氣費,上網費,電話費,呢度都成千蚊,如果真係樣樣有得CALIM就話,我 ...

樓主.....我有

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=27318091&ptid=1733997

樓主....咁你e+米米有人照顧你....可以唔洗law綜援啦...

[ 本文章最後由 QUINCY121HK 於 08-10-20 19:35 編輯 ]

侯爵府

原文章由 pollybell 於 08-10-19 15:09 發表
唔係個個都歧視你架, 我就一定無羅, 有需要又合資格咪拿有咩問題姐, 難道每個人都擔保自己唔會有呢日咩, 係咪, 呢度有些人講野好陰質架, 唔好放在心上.聲明我重未拿個綜援年年要交稅,
廢事又比人插. ...

你好好人呀.....咁識得體諒... ...所以....所以....我刀決定....考慮......要攞綜援....我唔想再咁辛苦返工啦......又可以多d...時間照顧小朋友.

[ 本文章最後由 QUINCY121HK 於 08-10-20 19:16 編輯 ]

子爵府

回覆 #1 Cheris000 的文章

唔係個個都歧視你架, 我就一定無羅, 有需要又合資格咪拿有咩問題姐, 難道每個人都擔保自己唔會有呢日咩, 係咪, 呢度有些人講野好陰質架, 唔好放在心上.聲明我重未拿個綜援年年要交稅,
廢事又比人插.

[ 本文章最後由 pollybell 於 08-10-19 15:11 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 mingmanchan 於 08-10-17 13:03 發表
各位請注意:
祖國經已有一大班已係或就來係老人家,
D女嫁咗落香港,就來或巳有單程証,
正準備叫個女申請埋佢地來港,
攞2份生果金(因有兩老)甚至攞埋綜援,
大半年都可返祖國嘆世界了!
**消息來源:經已有一羣大陸人向本人提出 ...

子爵府

好媽媽勳章

要上網,可以用公共圖書館的免費上網服務,你兩個小朋友仲讀緊幼稚園,難道要上網個功課嗎?你真的有需要用繳費的上網服務?
你一個小朋友讀全日,學費要納稅人交$19xx一個月,你又不是要返工,你有需要嗎?你有兩個小朋友的話,不就可以一個讀上午,一個讀下午,不就可以解決了一下子不能照顧兩個嗎?half-day的幼稚園只要用納稅人$300,你會願意自己辛苦些,為我們納稅人省下這$1500一個月嗎?
請你不要話我們歧視你,你有今天的果,是你自己昨天種下的因,為何你自己小時不努力讀書?為何你在做愛前不做好預防?為何你自己一次又一次做得不好,就硬要我們這些做好自己本份的納稅人來打救你?我可以選擇由得你自生自滅嗎?

歧視你已是既定的事實,如果你有反省的話,請你好好管教你的小朋友,不要讓他們步你的後塵,一代一代的被人歧視下去,謝謝

[ 本文章最後由 wendy_ho 於 08-10-18 23:30 編輯 ]

別墅

最憎佢地成日話冇錢學琴、跳舞、畫畫、旅行...,以前我地都係咁
過啦!

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 mingmanchan 於 08-10-17 13:03 發表
各位請注意:
祖國經已有一大班已係或就來係老人家,
D女嫁咗落香港,就來或巳有單程証,
正準備叫個女申請埋佢地來港,
攞2份生果金(因有兩老)甚至攞埋綜援,
大半年都可返祖國嘆世界了!
**消息來源:經已有一羣大陸人向本人提出 ...

首頁

尾頁

跳至