自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有個媽媽同我住附近,仔女亦一樣大,所以好多時落街玩撞到都會一齊玩。
問題係果兩個小朋友好曳,會打人,推人,摘公園啲花,佢地媽媽亦唔會出聲。
我老公叫我出聲話下佢地,我真係好怕話人地啲細路...😔
但屋企附近得果個公園,好難話避開唔去果度😔😔

子爵府

引用:有個媽媽同我住附近,仔女亦一樣大,所以好

原帖由 AppleDeeDee 於 16-04-22 發表
有個媽媽同我住附近,仔女亦一樣大,所以好多時落街玩撞到都會一齊玩。
問題係果兩個小朋友好曳,會打人, ...
唔話,自己要疏遠佢地,小朋友學壞好易好快

yanyan-mummy    發表於 16-4-22 21:31
Lihoma    發表於 16-4-22 14:10
bu-b    發表於 16-4-22 13:42
greenpea    發表於 16-4-22 13:11
小可愛11    發表於 16-4-22 12:20
SiuBBee    發表於 16-4-22 11:29

珍珠宮

點解要話?佢曳佢事

子爵府

你講左"佢地媽媽亦唔會出聲".
自己緊係唔會出聲.

伯爵府

唔會話人地既細路,但會教自己果個唔好學佢地

loveclementine    發表於 16-4-22 23:20
小可愛11    發表於 16-4-22 12:20

用戶要求終止服務

唔會無啦啦話佢

但如果佢特登整我小朋友,我就會話

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 AppleDeeDee 的帖子

我試過係公園話人哋個小朋友....
因為我搶我仔架車玩........我仔明明玩緊....佢個家長又係唔理佢.....

象牙宮

Happybabyhbb 發表於 16-4-22 11:01
唔話,自己要疏遠佢地,小朋友學壞好易好快
係! 費時比人話多事.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係攪到我 我唔會出聲

loolooloo    發表於 16-4-22 13:04
wcpcelia    發表於 16-4-22 11:28

水晶宮

唔相唔識既,我唔會話.
識的話,我會先同佢父母溝通,如果佢父母唔介意,我會......狂丙個頑皮仔

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:AppleDeeDee 的帖子

不會,只會內心咀咒。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

我會當教自己小孩子咁講,唔👂就以後不講了

男爵府

回覆:會唔會開口話人地嘅小朋友?

會,但用温和嘅語氣

小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

侯爵府

幫人教仔就無謂喇

子爵府

如果佢地同我仔玩緊時做,我會出聲的指出錯誤的~~我冇心“幫人教仔”咁偉大,純自私理由係唔想我仔認為我雙重標準。

如果佢地因此唔同我仔玩,咁O K的,少群曳人亦是好事;如果佢地改善,對大家都有益,我亦唔介意佢地繼續齊齊玩。

珍珠宮

如果樓主真係想話GE,最多只可以係佢地聊你小朋友玩果陣講:"拿,你地NG好XXX,YYY,ZZZ,如果NG係,無得同我小朋友玩GA"

伯爵府

育兒性格勳章

如果次次見到細路都係咁曳,並唔係偶然事件,咁即係佢哋父母教育理念有問題,既然同自己思想唔同就無謂再接觸喇。佢哋玩秋千,我就去玩滑梯。

男爵府

畀面勳章

唔會話人地既細路,但會教自己果個唔好學佢地 x 2
My Dear Son, CaydenMama love you forever

珍珠宮

睇情況,如果佢地有大人喺度就唔會,相反
不過如果我小朋友喺身邊,我只係會提點吓人,保持友善的

侯爵府

唔話,教自己果個

首頁

尾頁

跳至