夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

人經常話出軌的人唔珍惜對方,其實咩先喺珍惜?專一無異心唔出軌唔通就叫珍惜,我又覺得唔止。
大家有咩具體行為講下喺珍惜對方的表現。
我以為家務煮飯,細心照顧對方都做齊架。

大宅

你珍惜佢, 唔代表佢珍惜你. 珍惜的應該是感情. 如果佢珍惜你, 就不會有出軌的行為. 你可以問自己點解你諗都冇諗過出軌呢個問題. 我覺得呢個就叫珍惜. 那些不理好醜, 但求就手的人就肯定不懂珍惜.

就好像你買了一個新的手機, 你都會好愛惜去用, 一樣的道理.

男爵府

熱血金章

珍惜係當你失去了,才會認識到嘅一種理念價值。
沒有經過失敗、教訓、傷害、悔恨、痛苦嘅人,
係永遠領略和理解唔到它的意義。

pppw    發表於 16-4-24 18:13

男爵府

熱血金章

例如有一個人願意為他不斷的付出,但他只會覺得一切都是理所當然的。

日子日復日過去,直到有一日,這個人覺得很攰了,所以無力為他再做任何事而離開,這時他才發覺這個曾為他不斷無條件付出的人對他是多麼的重要,但一切已經為時已晚了!

翡翠宮

珍惜係相互嘅,你做曬D嘢佢覺得正常嘅

侯爵府

回覆:咩叫做珍惜?

在乎對方,多關心,多互動,用溝通,着重對方感受,彼此扶持同鼓勵,什至迼就,用心用行動去愛,夫婦本來要要付出時間去經營來維繫一段好的關係,不人喺度,但就覺做各自己事情,漠不重視一起交流的時間。如果親子都有優質親子時間,其實夫婦更需要優質的時間去心靈交流

大宅

珍惜........係唔係出過軌或失去咗先知道呢二個字點解!

男爵府

引用:你珍惜佢,+唔代表佢珍惜你.+珍惜的應該是感

原帖由 WHDOREME 於 16-04-22 發表
你珍惜佢, 唔代表佢珍惜你. 珍惜的應該是感情. 如果佢珍惜你, 就不會有出軌的行為. 你可以問自己點解你諗都 ...
呢位jm你分析得好啱👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

複式洋房

出軌就一定沒有珍惜, 但無出軌又不一定會珍惜.
珍惜係用心去為對方做事,用心去經營令對方感到幸福.

侯爵府

引用:人經常話出軌的人唔珍惜對方,其實咩先喺珍

原帖由 maymaysheep 於 16-04-22 發表
人經常話出軌的人唔珍惜對方,其實咩先喺珍惜?專一無異心唔出軌唔通就叫珍惜,我又覺得唔止。
大家有咩具 ...
佢盡最大努力令你留系佢身邊,呢d咪珍惜囉。

男爵府

maymaysheep 發表於 16-4-22 12:52
大家有咩具 ...
每個的人生經歷入面,應曾經失去了很多東西,(包括人,事,物),如果自認未學懂(珍惜)內裡的真實意義的話,恭喜妳! 即是你仍未失去對妳非常重要的野,有遺憾的時候,(珍惜)呢兩個字自然就刻骨銘心了

洋房

回覆:kenfung71 的帖子

我認為珍惜是,彼此間都要體諒、包容,心一定要向住對方,每件事都要令對方開心,珍惜之情才會更深。好多時因為口角,大家心火盛,沖個涼冷靜後就會氹返對方,這樣生活才有樂趣

男爵府

回覆:咩叫做珍惜?

為對方著想,拒絕傷害

水晶宮

我覺得珍惜是感恩對方的付出,不會視為理所當然,也不會做出令對方不開心的事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

失去左先知咩叫珍惜

複式洋房

梗要有動作表示出來,至夠珍惜啦. 幫手做下家務固然係好, 更重要係對方有難處, 會唔會解決同聆聽

大宅

珍惜 : 要 100% 解讀太複習.
如放在道德上, 就更加難
如果放在人身上
那就不是單方 或 雙方 願意做 而能做到的事.

可能 一個 簡單 的珍惜 兩個字
要做到 談何容易.
更可能 乘受一世的 無奈

水晶宮

珍惜是。。。你怎麼會捨得對方難過

子爵府

回覆樓主:

我覺得係大家懂欣賞對方,對對方存感恩之心,對對方偶一為之的錯誤作出包容,大家和和氣氣相處,做事出發點都是為對方和家庭好。呢啲一定要雙方努力,唔好以為對方就你一兩次就攞正牌放縱,冇人可一世單方面遷就付出架

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

包容……我同c6性格一樣,不過有時學會包容兩個開心好多……我兩一起已經10年,10時間不長亦不短,大家互相包容……日子開心好多

首頁

尾頁

跳至