自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔4歲,細女1歲,就快搬屋,應該裝修一間小朋友房俾兩兄妹一人一張床仔訓好?還是一人一間房好?一方面又想兩兄妹可以親密d,感情好d,另一方面又怕依家d小朋友早熟,始終男女有別。
請各位有經既媽媽分享下

大宅

回覆:hehehahailoveu 的帖子

長遠計,可以一人一間房最好,大仔到五年班,極需要自由空間開始邁進青春期,我個仔宜家14歲,前兩年同我講過,佢如果吾係有自己私人空間喘下氣,減下壓,都吾知点算好,細女10歲仲跟住我

大宅

瞓得好勳章

回覆:想問兩個仔女的媽媽

分房好d~

男爵府

引用:大仔4歲,細女1歲,就快搬屋,應該裝修一間

原帖由 hehehahailoveu 於 16-04-22 發表
大仔4歲,細女1歲,就快搬屋,應該裝修一間小朋友房俾兩兄妹一人一張床仔訓好?還是一人一間房好?一方面又 ...
兩仔8歲&4歲,由搬屋裝修開始,已諗到每人有自己空間,所以分開一人一間

伯爵府

回覆:hehehahailoveu 的帖子

我都有1仔1女,兩個從未同一間房,除左去旅行。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

分開兩個,3間房冷氣咪好貴=0=

大宅

回覆:日落 的帖子

其實最好幾多歲開始分房?如果係7,8歳既話仲有幾年時間,遲幾年可能又搬

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

當然1人1間,有私人空間,閒時可去對方房玩

子爵府

男女有別應該分開瞓,不過兩個年紀咁細冇問題,同房也有好處,就係當大家未瞓著嘅時候,可以傾下計,增進兄妹情

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

原帖由 hehehahailoveu 於 16-04-22 發表
大仔4歲,細女1歲,就快搬屋,應該裝修一間小朋友房俾兩兄妹一人一張床仔訓好?還是一人一間房好?一方面又 ...
最好一人一間房,不過我自己就得2房,所以迫住要2兄妹訓一間房。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一男一女的話, 有房分開最理想

伯爵府

長遠計,分房瞓會好D,各有自己的私人空間。爭吵會少D,感情會進一步。
但我要求他們不要關門,除了換衫,免過渡封閉自己

NG

禁止訪問

大宅

好開心樓主開呢個post , 因為遲下我都要裝修, 原先諗住兩個女一間房,依家睇左大家留言都係改變主意

伯爵府

GG11 發表於 16-4-22 17:49
好開心樓主開呢個post , 因為遲下我都要裝修, 原先諗住兩個女一間房,依家睇左大家留言都係改變主意:funny ...
可以一人一間最好,可以自己設計自己間房,想佢哋 close d, 可以預張闊 d 嘅床俾佢哋有時可以邀請對方一齊孖舖!

男爵府

一人一間好d。始終男女有別。感情親密唔一定只係靠訓埋一間房架。好多其他方面因素。

做人,5好難为自己

大宅

點都係分房好啲。想慳冷氣費可以考慮其中一方夏天打地po 或者其中一間房整碌架床

大宅

引用:好開心樓主開呢個post+,+因為遲下我都要裝

原帖由 GG11 於 16-04-22 發表
好開心樓主開呢個post , 因為遲下我都要裝修, 原先諗住兩個女一間房,依家睇左大家留言都係改變主意:funny ...
兩個女應仲掙札唔知應該一間定分兩間好

伯爵府

有地方既我都會1人1間。

大宅

引用:男女有別應該分開瞓,不過兩個年紀咁細冇問

原帖由 汽水餅 於 16-04-22 發表
男女有別應該分開瞓,不過兩個年紀咁細冇問題,同房也有好處,就係當大家未瞓著嘅時候,可以傾下計,增進兄 ...
老公就係咁認為,堅持要兩兄妹同房,話大d先分房

首頁

尾頁

跳至