婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我過往將不要/少著嘅衣服捐去慈善機構,
若有牌子或貴少少嘅衣服手袋,會送比給親戚/最友好的朋友。

但有時見未來姑奶,節儉少買衣服,想做個順水人情想送她

但我又擔心有後遺症:
如:(1)送開一、二次後唔再送,會否有問題?
(2)平時我穿品質好的,但送出不好的比佢,會唔會令佢有比較,覺得唔舒服呢?

(我哋只算點頭之交,她說也不介意我送我的物件比佢。)

珍珠宮

千祈吾好呀!,你同佢地有利益冲突,幾熟都吾好,寧願捐出去好過,吃力不討好

美菲絲    發表於 16-4-23 16:38

大宅

anna59 發表於 16-4-23 13:14
千祈吾好呀!,你同佢地有利益冲突,幾熟都吾好,寧願捐出去好過,吃力不討好 ...
有利益冲突?

珍珠宮

經濟,感情關係,佢地始終會當你是外人

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 心存善念 的帖子

避免比人日後有藉口係背後或當面數你(大洗/亂買野/洗佢仔d錢), 你都係捐左去, 唔好制

造機會比人挑剔自己。

wcpcelia    發表於 16-4-23 21:39
美菲絲    發表於 16-4-23 16:38
心存善念    發表於 16-4-23 16:35
anna59    發表於 16-4-23 15:25

珍珠宮

果班人,你對佢地好,佢地系吾識欣賞同感謝,仲恰番你轉頭,反而對佢地冷漠D,佢地會對你客客氣氣,好人糸留番出街做假

tiktikmama    發表於 16-4-23 14:48

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我過往將不要/少著嘅衣服捐去慈善機構,若

原帖由 心存善念 於 16-04-23 發表
我過往將不要/少著嘅衣服捐去慈善機構,
若有牌子或貴少少嘅衣服手袋,會送比給親戚/最友好的朋友。
如只想做個順水人情比佢,可以同佢講,呢 D 衣服係自己某親友返工有服裝費可 claim,佢有時用吾晒 D錢,就會隨便買多件送比自己(因自己成日請佢上屋企食饭 之類),順便問下佢鐘吾鐘意D 衫,吾介意 既可以送 D 比佢。
甘講,如果佢覺得D 衫 品質差,都吾關你事!

心存善念    發表於 16-4-23 16:43

水晶宮

要睇對方鍾唔鍾意.
同埋,送的時候要講得得體一些,唔好比人高高在上的感覺.
千其咪話"呢D野我都唔要架啦,我大把呀,多到用唔晒呀,你啱唔啱",咁樣講,好似將D垃圾送比垃圾婆咁.
可以講"我有個袋,我好鍾意,不過好少機會用,唔知你啱唔啱呢?如果你啱用,就攞去啦".咁樣講,個袋係矜貴的,送比佢係有價值的.

試過有個朋友同我講"我買左隻金錶,越睇越俗氣,你啱唔啱,我轉賣比你啦"
我回佢"你又話隻錶俗氣,仲叫我要?"
佢話"可能你啱呢"
頂! 唔通你就高貴,我就俗氣?
真係睬佢有味!

美菲絲    發表於 16-4-23 16:39

珍珠宮

如果吾想比人講一世同後悔,最好避免做呢野。呢道好多jm 都試過,十個有九個都後悔,點解,未因為女人小氣,妒忌,有機心羅,仲有利益衝突

心存善念    發表於 16-4-23 16:49
美菲絲    發表於 16-4-23 16:39

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 心存善念 的帖子

我就吾會咁做。寧可送去慈善機構. 避免日後有"咬撬"時拿你送的舊衣物做文章。她們不舍得買是一囘事,喜不喜歡用別人的舊衣物又是另一回事。

anna59    發表於 16-4-23 16:52
心存善念    發表於 16-4-23 16:49
美菲絲    發表於 16-4-23 16:40

子爵府

唔會
盡可能減低任何招人口實既可能性

人心隔肚皮,送得再好,都可以覺得係二手,心裡唔高興,或日後有咩矛盾時拎出黎做文章
普通朋友就算,最多唔再來往,但夫家親人無得斷交

不過建議樓主唔好再係佢地面前講自己俾野其他人,免得佢地諗「益外人都唔益家人」

wcpcelia    發表於 16-4-23 21:39
心存善念    發表於 16-4-23 16:50
美菲絲    發表於 16-4-23 16:41

男爵府

回覆:大家會否送自己用過的衣服/手比未來姑奶?未來奶仔?

如果感情好既,唔係太計較既人都可以送既

美菲絲    發表於 16-4-23 16:41

大宅

anna59 發表於 16-4-23 13:46
果班人,你對佢地好,佢地系吾識欣賞同感謝,仲恰番你轉頭,反而對佢地冷漠D,佢地會對你客客氣氣,好人糸 ...
果班人,你對佢地好,佢地系吾識欣賞同感謝,仲恰番你轉頭,反而對佢地冷漠D,佢地會對你客客氣氣,
(很對,未來奶奶完全是這樣對我的)

好人糸留番出街做假??
(是甚麼來的?)

大宅

方方媽媽 發表於 16-4-23 14:48
要睇對方鍾唔鍾意.
同埋,送的時候要講得得體一些,唔好比人高高在上的感覺.
千其咪話"呢D野我都唔要架啦,我 ...
很體面的回答!!!

試過我問佢要唔要,佢話乜都要。
但反問返我,點解你唔要呀?

珍珠宮

做好人要响出面做,要做雙面人。佢地比你嘅答案,千祈吾好當真,因為人地個心可能吾系咁唸。人地真系當你系自己人咩!
樓主,你是否很細個?

大宅

回覆:大家會否送自己用過的衣服-手比未來姑奶?未來奶仔?

都係繼續照舊捐贈比有慈善機構,讓有需要既人受惠啦?

心存善念    發表於 16-4-23 17:12

珍珠宮

我覺得佢地根本吾想要,特別系長輩。佢地講到咁白,你明啦。總之一句,鍾意你就鍾意你,吾鍾意你,你做幾好都冇用

大宅

anna59 發表於 16-4-23 17:02
我覺得佢地根本吾想要,特別系長輩。佢地講到咁白,你明啦。總之一句,鍾意你就鍾意你,吾鍾意你,你做幾好 ...
姑奶,姑仔,應該不是長輩,加上我和她們年齡相若。
另外,我不會問未來奶奶要不要。

佢地比我嘅答案係.....乜都要喎
唔係話唔要喎??

大宅

anna59 發表於 16-4-23 16:58
做好人要响出面做,要做雙面人。佢地比你嘅答案,千祈吾好當真,因為人地個心可能吾系咁唸。人地真系當你系 ...
係我屋企人話,捐左去,不如送比朋友做個順水人情,
加上,有時我覺得人心肉造,試下多d對佢哋好,睇下會唔會好d,所以先有呢種想法,與年紀沒有太大關係

不過上來,聽到大家的意見,我止步了,怕有手尾跟,好心做壞事。

珍珠宮

對呀!你送左比佢地,手尾長呀!况且,佢呀媽又吾系好like 你,多一事不如小一事,姑奶大過你男友,算系長輩,姑仔就吾系,分分鐘,佢呀媽吾鍾意D女要你D野。
我試過,有同事比二手衫我表弟,我舅父舅母冇所謂,我叫我亞媽攞去比佢地,我亞媽即時話吾羅,唯有等舅母得閒出去我媽度羅。其實,我知樓主心地是好嘅

心存善念    發表於 16-4-23 17:50

首頁

尾頁

跳至