論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我現在的工人已經差不多四年,自問對佢都可以,也單向地希望佢表現好好地,但好多野可能自己一開始太鬆,現家愈來愈走樣,問下大家覺得佢現情況算好還是差。

工作要求
煮飯,買餸,清理,照顧孩子,這方面都可以。
清理方面,選擇清理如廚房,洗手間,地下。要定期清潔的吾叫吾清。床單我覺得好耐無換,佢會反駁換左無幾耐。逼佢換都會換,不過有面色睇。當然我都有面色佢睇。
魚缸話之理死晒,要一個月換一次水,唔叫唔換。

佢煮食都ok,不過比意見,又有面色。

買餸唔會格價,最好就是最近買就可。叫佢去邊度買,又有面色,買埋比佢,又有面色,仲特登吾用。

我覺得佢成日想表示自己好忙,有額外的工作就有面色,好多野想自己話事。

我二小朋友,高小了。好多自己搞。有課外活動80%我自己接送,這是我自願的,多些時間陪伴。 上學多數我接,放學由她接。

其實工作比其他人,是不是算很多?

待她方面,人工就按標準的。 同我女同房,上格床。有得玩,如睇戲去海洋公園食野都遇埋佢,有時有些不是勞工假都比佢放假,唔扣假,佢話想留在教會過夜我都批,上次返菲律賓話想坐cx我見差幾百都照比。

我唔覺得佢會好忙,一日都在打機。總之抯佢打機,就有面色。

我個人覺得大家同住,唔想搞到關係好差,但感到愈來愈唔妥。但也明白,有好多更差都有,所有在這問問大家有可看法。

伯爵府

回覆:Chunyan 的帖子

我會去agent到睇下有冇啱心水工人。 你小朋友都大,你只想搵個人打理家頭細務同接小朋友放學。 我都唔鐘意工人比面色同乜都係老奉,但如果佢做這4年都冇借錢,冇偷錢,冇乜大錯,冇乜要求,我都覺得可接受。如果真係搵到啱心水工人,先考慮換唔換。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

其實以你自己感覺為準最好,不過如要請另一個,要有心理準備,講彩數。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆:這樣情況應否續約,謝謝

揀第二個啦!
再做都係走樣
自己激氣
下次新人→
一係好似我以前咁
憑星期幾換乜野
咁大家好記
月頭月尾要做乜
寫低貼在廚房

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我現在的工人已經差不多四年,自問對佢都可

原帖由 Chunyan 於 16-04-23 發表

我現在的工人已經差不多四年,自問對佢都可以,也單向地希望 ...
如果現工人做到“基本”工作, 愛錫小孩, 手腳乾淨既話, 我會選擇互相忍讓, 直至唔用工人為止。

要搵新人唔難, 用完約工人都會有佢個人要求, 用海外又要重頭教起, 55波唔知新人好唔好! 況且出面斷約者太多, 係fb同呢度都見唔少。假如不太差, 寧願繼續用吧!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有心理準備, 續咗約, 佢可能會更退步的

禁止訪問

引用:+本帖最後由+Chunyan+於+16-4-23+17:08+編

大宅

我同你一樣出年便4年了, 當然越做越懶, 同有時唔聽你講野, 我都諗緊轉唔轉好?
佢最好是煮到餐飯同咩都熟哂唔洗再教, 但小朋友都小學同中學, 所以諗緊轉唔轉好~

複式洋房

回覆:Chunyan 的帖子

你問自己一句:將來如果續完約後,姐姐表現比而家再差d,你仍能接受嗎?
答案如果是可以再包容的話,那可繼續renew合約,否則,趁仲有時間便去不同agent睇有冇合心水。

子爵府

回覆:這樣情況應否續約,謝謝

如果續約, 佢工作態度都唔會好得去變, 過左5年佢一定迫你炒佢, 即刻拎長服 ! 唔洗同工人講感情! 不如當賭一鋪請一個新工人 !

子爵府

Happygirl2012 發表於 16-4-23 22:39
想問下,你小朋友甘大個,你屋企仲會唔會裝cam?

其實我從來沒有裝cam,孩子都大,都唔洗了。

子爵府

pandaforever 發表於 16-4-23 19:33
我會去agent到睇下有冇啱心水工人。 你小朋友都大,你只想搵個人打理家頭細務同接小朋友放學。 我都唔鐘意 ...

謝謝你的建議。
我都明白佢又唔算是好差,起碼唔算沒借錢,偷錢這些。
不過心裡面就唔係好舒服,好似今日叫佢趁759有折,買定d米,佢又唔未食完,又話沒位放,總之唔買,在我,日用平到一點就一點。總之都係唔買,最後我自己去買。佢留在家打機,唉!

子爵府

amyvong 發表於 16-4-23 22:49
我同你一樣出年便4年了, 當然越做越懶, 同有時唔聽你講野, 我都諗緊轉唔轉好?
佢最好是煮到餐飯同咩都熟哂 ...

越做越懶看來是通病

可能因他們的工作又沒有進升機會,做又36唔做又36,所以沒動力去勤力。

不過我們比錢請佢,見到咁懶就好頂心。

子爵府

Mapleac 發表於 16-4-23 23:22
你問自己一句:將來如果續完約後,姐姐表現比而家再差d,你仍能接受嗎?
答案如果是可以再包容的話,那可繼 ...

謝謝建議,我估都續約都係愈來愈差,炒佢這刻我估會好開心,只是怕新來的比佢更差。

子爵府

wcpcelia 發表於 16-4-23 21:31
有心理準備, 續咗約, 佢可能會更退步的

謝謝,我知呀!
唉!真係慘。

複式洋房

態度這麼差,應該換。我之前有個做了四年,我沒有一絲猶豫同她續約,心甘情願給長期服務金。最後她做了十年有多,自己走,走時做事已經不是太主動,但是懶找人,想留她,留不倒,她離開了香港。好彩請到第二個,積極好多。

子爵府

bobo101^*^ 發表於 16-4-23 21:23
如果現工人做到“基本”工作, 愛錫小孩, 手腳乾淨既話, 我會選擇互相忍讓, 直至唔用工人為止。

要搵新人唔 ...

謝謝建議,心1516中

大宅

引用:+本帖最後由+Chunyan+於+16-4-23+17:08+編

原帖由 Chunyan 於 16-04-23 發表

我現在的工人已經差不多四年,自問對佢都可以,也單向地希望 ...
我工人的情況同你有D相似。

子爵府

WING1515 發表於 16-4-24 01:48
我工人的情況同你有D相似。

看來都幾多人係咁,無奈現實就係咁

水晶宮

Chunyan 發表於 16-4-24 00:00
謝謝你的建議。
我都明白佢又唔算是好差,起碼唔算沒借錢,偷錢這些。
不過心裡面就唔係好舒服,好似今日 ...

你的埋工人去抬米嘛。你容許佢唔去買, 然後自己做工人原本要做嘅野, 佢久而久之咪唔聽你洗囉。你一日唔改變自己管理手法, 即使比你換另一個工人, 亦會重蹈復徹

首頁

尾頁

跳至