懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經食多生果&飲多左水,都係唔得,今日勁辛苦,去唔到,要買金油x,我知用呢d野唔好,但又有咩辦法??有無媽咪好似我咁?我今日呵到有小小血tim,好驚呀?點算???

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章

你係米食左叶酸就甘 ?? 我發覺自從食左之后就勁便秘, d 尿仲好王ar
原文章由 chunhomonmon 於 08-10-11 00:20 發表
已經食多生果&飲多左水,都係唔得,今日勁辛苦,去唔到,要買金油x,我知用呢d野唔好,但又有咩辦法??有無媽咪好似我咁?我今日呵到有小小血tim,好驚呀?點算??? ...

複式洋房

原文章由 chunhomonmon 於 08-10-11 00:20 發表
已經食多生果&飲多左水,都係唔得,今日勁辛苦,去唔到,要買金油x,我知用呢d野唔好,但又有咩辦法??有無媽咪好似我咁?我今日呵到有小小血tim,好驚呀?點算??? ...

有咗唔可以用甘油架!真係好嚴重的話去睇醫生啦,佢會開啲藥比你架!

我間中都會便秘架,但我一食西梅乾就無事lu,你可以試下幫唔幫到你!

[ 本文章最後由 小春 於 08-10-11 11:57 編輯 ]

男爵府

我哋千祈唔好用力推來去廁所,危險的.我有呢胎後都差咗.我糖尿又唔食甜的西梅.生果更唔食得多,好彩我有之前己開始浣腸水療,幫助我不少,如你接受到,都可以去做,我就保持住一星期一次.我買coupon固320/次.我都覺得值得,因真係健康好啲.個人精神啲.

http://www.naturalhealing.com.hk/chinese/hkcolonhydrotherapycentre.php
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

我醫生話維生素/鐡丸/補充劑,一定要分開時間食,唔係就會便秘。

複式洋房

有朋友教過我朝早飲支益力多!
我通常都係食火龍果,
不過有啲人怕火龍果纖維多得制,
話食多啲蘋果就得!
你可以試下去厠所時放張櫈仔嚟放腳,
個人放鬆啲,或者拎本書睇下,
坐一陣,咁都會好啲架!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

1日食1-2粒奇異果, 佢除左有豐富維他命c外, 便秘人士食佢會路路暢通. 另外可以每日食4-5粒核桃, 佢除左纖維高外, 重有好豐富既植物性奧米加3, 你有得去時, bb又吸收到可以唔使食魚都吸收到既營養

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

便秘嚴重,可以二日先吃一粒維他命

大宅

我係急想去呵,但太硬太干呵唔到,一粒都呵唔出 我今日買左火龍果,希望去到啦mouth:

大宅

2023年兔年勳章

我都試過,真係辛苦到嗌哂救命。
解決方法係唔食鈣片,同每日飲一杯西梅汁(在超級市場買,廿幾三十元一大支,飲到一個星期有多),間唔中食隻蕉,咁就有好轉了。
同埋之前睇過話唔好食辣同熱氣野喎!!

另外,我又睇過話去廁所唔好坐咁耐喎,啲血會唔流通,會攪到個pat pat好痛,咁就去完廁所之後用暖水沖佢十至十五分鐘,會幫助血液循環,舒服好多的。

如果都係唔得就要去睇醫生呢~~

大宅

同醫生講啦!有朋友都是孕婦,介紹飲丹尼通乳果糖,孕婦絕對飲得,真係見效,可以試吓!$90+,在萬記藥房有售。我第一次按指定份量飲去得太勁,之後就減一半,去唔到就飲,去到就唔需要啦。不過幾日沒有廁所去真的好慘。
益力多太甜喇, 高糖份,最好不要飲太多。

大宅

我前日都有出血,跟住之後小便都有出血, 可能用力左, 好驚呀, 鮮血.....

侯爵府

我食以下既野全部都幫到我

1. 1日食兩個奇異果
2. 食乳酪
3. 連續3日飲完一大支西梅汁
4. 1日食兩粒西梅
5. 每次食完飯之後再加當碗菜
6. 每日3份水果(已包括上邊講過既奇異果 + 西梅)

好暢通, 有時忍唔住要立即去左先

侯爵府

原文章由 momobabycute 於 08-10-11 17:52 發表
我前日都有出血,跟住之後小便都有出血, 可能用力左, 好驚呀, 鮮血.....

唔好再用力迫自己去 toilet, 除左出血仲會整埋粒庤瘡出里架!!!

大宅

不如飲埋西梅汁啦!應該有幫助的!

大宅

好媽媽勳章

試下朝早食碗麥皮, 真係work架!!

別墅

我呢胎食日本KAIWAI 綠色罐的肝油丸. 好WROK, 完全冇便秘, 我都唔係日日食菜. 上一胎食乜都冇得疴.

大宅

你係咪熱氣OR 濕重呢?
可以試下睇中醫呀..
聽中醫講濕重都會便泌
可以試下煲D 去濕湯水呀~

大宅

2023年兔年勳章

原文章由 chunhomonmon 於 08-10-11 15:56 發表
我係急想去呵,但太硬太干呵唔到,一粒都呵唔出 我今日買左火龍果,希望去到啦mouth:

纖體恩物毒火龍果流港
12/10/2008

向 來 被 崇 尚 纖 體 人 士 視 為 減 肥 恩 物 的 火 龍 果 , 在 台 灣 被 驗 出 含 農 藥 超 標 , 打 擊 消 費 者 食 水 果 的 信 心 。 台 灣 行 政 院 生 署 食 品 生 處 公 布 , 一 批 從 越 南 進 口 到 當 地 的 火 龍 果 , 農 藥 撲 克 拉 檢 驗 不 合 格 , 約 十 八 公 噸 已 流 入 市 面 。 本 港 亦 有 從 越 南 進 口 火 龍 果 , 香 港 果 業 商 會 表 示 關 注 , 促 請 食 物 環 境 生 署 主 動 「 做 」 加 強 進 口 水 果 的 抽 驗 「 唔 係 見 報 先 至 驗 」 , 食 物 安 全 中 心 表 示 會 留 意 事 件 。
台 灣 在 檢 驗 進 口 火 龍 果 後 , 驗 出 農 藥 撲 克 拉 ( Prochloraz ) 含 量 百 萬 分 之 零 點 二 七 , 台 灣 生 署 副 署 長 謝 定 宏 指 , 這 種 藥 急 性 毒 性 低 , 作 為 小 漿 果 、 梨 果 的 殺 菌 用 途 時 , 藥 檢 標 準 低 於 百 萬 分 之 一 , 但 在 火 龍 果 等 大 漿 果 類 上 , 依 法 不 得 檢 出 。 撲 克 拉 的 主 要 成 分 有 三 氯 酚 , 攝 取 過 量 該 類 化 學 品 會 有 致 癌 危 機 , 亦 會 傷 害 肝 腎 , 嚴 重 者 會 昏 迷 。
封 存 34 箱 追 查 流 向
謝 表 示 , 此 次 藥 檢 公 布 前 , 約 有 十 八 公 噸 火 龍 果 已 流 入 市 面 , 生 署 緊 急 封 存 剩 餘 約 三 十 四 箱 及 追 查 火 龍 果 的 流 向 , 並 將 對 進 口 公 司 處 以 四 萬 元 ( 台 幣 ‧ 下 同 ) 至 二 十 萬 罰 款 , 半 年 內 不 得 先 放 行 後 檢 查 。
台 灣 越 南 火 龍 果 進 口 果 商 負 責 人 汪 小 姐 向 消 費 者 致 歉 , 解 釋 該 批 火 龍 果 有 越 南 檢 驗 合 格 證 , 才 進 口 一 千 九 百 三 十 箱 , 數 日 前 已 全 部 批 出 , 攤 販 亦 已 售 賣 清 光 。 香 港 果 業 商 會 總 務 何 本 增 關 注 今 次 含 農 藥 殘 餘 事 件 , 說 本 港 有 從 越 南 進 口 火 龍 果 , 但 數 量 不 多 , 暫 無 收 過 火 龍 果 含 殘 餘 農 藥 的 報 告 , 而 目 前 市 面 上 售 賣 的 火 龍 果 , 主 要 生 產 自 海 南 島 , 肉 質 比 較 清 爽 。 何 本 增 指 , 火 龍 果 是 易 種 及 粗 生 植 物 , 四 季 結 果 , 近 年 在 海 南 、 廣 西 、 廣 東 及 福 建 等 省 , 廣 為 果 農 種 植 , 連 深 圳 亦 有 人 種 植 , 由 於 產 量 大 , 價 錢 大 眾 化 , 零 售 價 十 元 有 三 至 四 個 , 受 到 普 羅 大 眾 的 歡 迎 。
打 擊 信 心 導 致 滯 銷
由 於 本 港 市 民 對 食 物 安 全 一 般 比 較 敏 感 , 何 本 增 認 為 殘 餘 農 藥 事 件 會 令 火 龍 果 一 段 時 間 滯 銷 , 而 當 局 一 向 視 水 果 為 低 風 險 食 物 , 食 物 安 全 中 心 極 少 主 動 抽 驗 , 如 今 台 灣 發 現 進 口 的 火 龍 果 含 農 藥 殘 餘 , 促 請 食 安 中 心 主 動 「 做 」 , 抽 取 樣 本 化 驗 , 讓 消 費 者 安 心 。

首頁

尾頁

跳至