懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

上星期去飲糖水, 點知尋日要去見醫生...驗血報告話我高左0.4
所以黎緊要去見營養師同要全日stay喺醫院食營養餐!

有冇媽媽試過呀?
如果全日食營養餐抽埋血pass左既話, 咁需唔需要繼續跟餐單飲食!!

我媽咪係有糖尿病...我下個星期先12week(今胎第一胎)
真係好擔心...

大宅

原文章由 FunnyBean 於 08-10-11 09:41 發表
上星期去飲糖水, 點知尋日要去見醫生...驗血報告話我高左0.4
所以黎緊要去見營養師同要全日stay喺醫院食營養餐!

有冇媽媽試過呀?
如果全日食營養餐抽埋血pass左既話, 咁需唔需要繼續跟餐單飲食!!

我媽咪 ...

我都第一次檢既時候係15 weeks... 果時都冇事醫生只係說有少少摘界..安排我係 30weeks 再檢...到30weeks檢時我就 over左啦..所以要見營養師同跟佢比的餐單去食... 少食多餐啦...唔好食咁多澱粉質既野同埋唔好食咁多飯..因為飯糖份好高嫁..我本身好鍾意食飯嫁, 我覺得食飯會飽肚d啦....... 34 weeks 我都要入院 stay 左一日食醫院既餐...拮左3次手指..好彩都 pass... 其實我之後營養師都 suggest 你跟佢指示去依..一日應該係 1800 卡路里, 但我都冇好刻意跟佢既餐單去食..只不過真係少食多餐..唔好食甜野同澱粉質既野食少d..應該都冇問題嫁...醫院都叫我們租部檢血糖機...叫我係堅企 check..我都有 check 嫁... 只不過係每晚食完飯檢一次..沒有檢足 3次呀... 如果個晚食多左飯或食左甜野就 over 啦... so far 都 ok啦 ! 唔使太擔心喎...我依家 37 weeks 啦.就快生啦 !

大宅

好媽媽勳章

[quote]原文章由 garykokk 於 08-10-11 12:34 發表

原來係篤手指check架...我仲以為係抽血添!
我月尾先見營養師同stay一日食營養餐, 但我宜家都
戒定d甜食同澱粉...希望真係pass!!
為左bb真係幾辛苦都要...

大宅

原文章由 FunnyBean 於 08-10-11 12:46 發表
[quote]原文章由 garykokk 於 08-10-11 12:34 發表

原來係篤手指check架...我仲以為係抽血添!
我月尾先見營養師同stay一日食營養餐, 但我宜家都
戒定d甜食 ...

你係邊間醫院check呀..我係廣華...sorry..講漏左..stay 係醫院果日除左拮 3次手指..重抽左一筒血呀... 個筒血係會 check得清楚一d嫁... 到下次覆診醫生會話你知結果 !

大宅

我約兩星期前都飲在糖水, 又係高在, 應該同你差不多, e生話合格係7.8, 我就8.1, 開初都好擔心, 見在營養師, 同約在下星期一天留在贊玉

我家人亦有糖尿病.

昨天去睇私家, 講在個情況比e生聽, 一來想知個嚴重性, 二來.. 唔係太想留全天在贊玉

個私家話我'摘'界姐.. 話可以自行在家拮手指, 若持續幾次7度以上, 就要返去見佢.. 但要跟營養師的餐單

我話我知道乜野食得, 因為我家人有糖尿病..

咁我咪自己在家拮手指, 係5.7, 個數字都好靚

所以我諗我唔會去贊玉lu.

*唔好食甜野, 少食飯面, 食粥好易超標(因為好易食多在).. 水果有果糖, 都唔可以多食.. 粟米,薯仔, 蕃薯都係高澱粉, 即係高糖架.. 同麻少食多餐..

[ 本文章最後由 mamadi 於 08-10-11 15:21 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 garykokk 於 08-10-11 12:53 發表

你係邊間醫院check呀..我係廣華...sorry..講漏左..stay 係醫院果日除左拮 3次手指..重抽左一筒血呀... 個筒血係會 check得清楚一d嫁... 到下次覆診醫生會話你知結果 ! ...

我喺贊育呀~~
張流程表寫話抽血, 但冇講話篤手指!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mamadi 於 08-10-11 14:18 發表
我約兩星期前都飲在糖水, 又係高在, 應該同你差不多, e生話合格係7.8, 我就8.1, 開初都好擔心, 見在營養師, 同約在下星期一天留在贊玉

我家人亦有糖尿病.

昨天去睇私家, 講在個情況比e生聽, 一來想知個嚴重性, 二 ...

我月尾就返贊育全日食營養餐, 宜家自己開始都戒口
我最怕篤手指...我寧願抽血
係呢, 你bb幾大呀?

大宅

I had 糖尿 during my 1st pregnancy (8.0). Needed to follow the dietican for the 1,800 calories meal per day.

I strictly followed the eating instruction and eventually baby was born with 3.325 kg. After delivering the baby my index returned to 5.2.

Don't worry. Just follow the direction and it should be fine.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 jonahlee 於 08-10-11 19:11 發表
I had 糖尿 during my 1st pregnancy (8.0). Needed to follow the dietican for the 1,800 calories meal per day.

I strictly followed the eating instruction and eventually baby was born with 3.325 kg. A ...

你bb既體重都好好喎!

複式洋房

我剛剛21W,黎緊呢個星期六都要飲糖水呀! 好驚呀!
想問吓糖水有幾難飲? 好似有啲媽咪飲完會嘔

呢個星期我開始戒口食少啲麵包,唔飲好立克,盡量少糖,希望驗血會冇事啦!

大宅

原文章由 fatmuichai 於 08-10-12 11:53 發表

呢個星期我開始戒口食少啲麵包,唔飲好立克,盡量少糖,希望驗血會冇事啦! ...

其實都唔係好難飲...我本身唔鍾意食甜野..我飲兩次都冇嘔(不過飲第二次都 over 左 ) ..d 糖水加左d檸檬汁..巳經好飲左嫁啦... 係呀..有d媽咪飲完會嘔嫁...嘔左就慘啦..第二日要再返去飲...如果你飲完有咩唔舒服同姑娘講佢可以比張床你訓下..咁樣好d嫁...唔好食咁多飯呀...糖份好高..少食多餐...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 fatmuichai 於 08-10-12 11:53 發表

呢個星期我開始戒口食少啲麵包,唔飲好立克,盡量少糖,希望驗血會冇事啦! ...

我就唔覺得好難飲, 好似一杯好甜既檸水咁(暖暖地架!)
希望你冇事啦~

男爵府

好媽媽勳章

如果想自己控制好d, 可以考慮喺藥房買部血糖機, 自己篤. 我臨生前1個月, 每餐都篤 (我個私家建議), 篤完要報告番俾醫生知. 咁你就知自己衰咩嘢.

飯當然有影响, 不過對我影响最大係米線. 一食完可以去到10-12. 椰菜都好勁.

通常政府度飲糖水唔合格, 就要留一日食佢三餐再驗. 再唔合格就見營養師.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 sensei 於 08-10-12 16:57 發表
如果想自己控制好d, 可以考慮喺藥房買部血糖機, 自己篤. 我臨生前1個月, 每餐都篤 (我個私家建議), 篤完要報告番俾醫生知. 咁你就知自己衰咩嘢.

飯當然有影响, 不過對我影响最大係米線. 一食完可以去到10-12. 椰菜 ...

omg....我之前仲好鐘意食米線添
血糖機一套要幾錢左右?

大宅

我家陣17w, 飲糖水時約14w...

我在家篤手指, 又唔痛喎, 不過我家人用篤手指的用具, 可分度數, 我都係調到最細...

昨天下午, 飲在杯凍檸茶, 咪試下篤, 都係5.1, 所以我決定唔番贊玉lu

原文章由 FunnyBean 於 08-10-11 18:30 發表

我月尾就返贊育全日食營養餐, 宜家自己開始都戒口
我最怕篤手指...我寧願抽血
係呢, 你bb幾大呀?

別墅

飯, 麵, 米綫, 包, 都唔食得, 甘食咩啊? 會餓死ge bo.

我上次係政府醫院飲完糖水抽完血, 仲未知結果, 要等下次產檢先問到, 但係我都擔心自己有血糖問題啊. 如果有事醫院會晤會打電話通知架?

[ 本文章最後由 telly_ipock 於 08-10-13 16:17 編輯 ]
生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 FunnyBean 於 08-10-12 18:07 發表

omg....我之前仲好鐘意食米線添
血糖機一套要幾錢左右?

有平有貴, 我見我去開嗰間藥房賣$3xx 至 $600都有. 買嗰時都會送幾十張試紙俾你. 唔夠到時再買.

大宅

原文章由 telly_ipock 於 08-10-13 16:16 發表
飯, 麵, 米綫, 包, 都唔食得, 甘食咩啊? 會餓死ge bo.

我上次係政府醫院飲完糖水抽完血, 仲未知結果, 要等下次產檢先問到, 但係我都擔心自己有血糖問題啊. 如果有事醫院會晤會打電話通知架? ...

唔係唔食得..呢d一定要食..不過唔好食咁多...比如食飯, 米粉, ..最好唔好食一碗滿啦...食多少少肉類...菜食多d都唔怕... 少食多餐..一日食 5-6餐 ! 我係廣華檢血糖的...如果 over 佢第二日巳打電話來通知你嫁..如果冇事就下次覆診醫生先同你講你既度數 ! 唔使咁擔心喎 !

複式洋房

原文章由 sensei 於 08-10-12 16:57 發表

飯當然有影响, 不過對我影响最大係米線. 一食完可以去到10-12. 椰菜 ...

我上次驗尿之前就係食咗米線啦!之後去到醫院驗尿就糖尿爆燈!

呢幾日自己喺屈記買咗試紙驗尿,我發現食完粥之後糖尿真係會高啲。

我想問:其實一個冇妊娠糖尿問題嘅孕婦,佢食完嘢之後驗尿會唔會都有少少糖?

別墅

原文章由 garykokk 於 08-10-13 20:43 發表

唔係唔食得..呢d一定要食..不過唔好食咁多...比如食飯, 米粉, ..最好唔好食一碗滿啦...食多少少肉類...菜食多d都唔怕... 少食多餐..一日食 5-6餐 ! 我係廣華檢血糖的...如果 over 佢第二日巳打電話來通知你嫁..如 ...

ooh, 明啦,唔該曬。

唸落可能我對上一次產檢前食左少少早餐,所以血糖高左,先叫我番去飲糖水。希望真係無野啦。果陣真係好辛苦,仲未到三個月,早上起身完全唔食野就會想嘔。第一次飲糖水又嘔左,要番多次。唔係好難飲,但係如果驚嘔,最好慢慢飲,分十分鐘先飲曬,會好D.
生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

首頁

尾頁

跳至