嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

如題, 通常要做幾耐?點分嚴唔嚴重?我bb現多數擰去右邊, 但幫他擰去左邊都算可以的, 但他好像不太舒服和願意, 嚴重嗎??下星期一才去醫院排期做物理治療, 有d擔心..
give thanks to the god!

大宅

不用擔心, 物理治療師會因應他的情況安排治療, 通常一星期做2-3次, 做治療時bb多數會哭, 因為拉頸時會痛, 但一定要及早拉, 否則頸筋縮短了bb大了也會斜頸, 這樣會影響更大, 治療師會教你在家一些運動, 你最好盡量幫bb拉

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

點先知bb係咪斜頸架? 我bb又係好鐘意偏埋一邊訓同埋抱佢個時都鐘意擰側個頭....咁使唔使帶佢睇e生..?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不用擔心, 我仔仔是在一周大時, 回健康院給醫生發現的

之後去左東區醫院排期, 滿月開始就物理治療, 物理治療師會幫你 bb 扭頸的, 你有定心理準備, 因為扭頸時, 你會覺得好恐怖下, 情況是給 bb 平訓在床上, 頭仔就給物理治療師由面向天, 轉到110度角左右, bb 會大聲 cry (我第一次見到時, 仔仔有仔仔 cry, 我有我在喊), 你想 bb 快些好返, 就要按醫生所教你抱 bb 方法, 回家照做, 就可以快些康復, 我 bb 由滿月至6個月時, 去了 30幾次, 之後等到初識行幾步, 就回去做 final checking, 頭仔無傾斜就 close file, 即係康復晒

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要由 物理治療師 test 的

你 bb 係只側一面, 定係2面都側呀? 多數有這症既 bb, 係向右面多, 唔多側左面 或 佢你幫佢側去左面時, 會狂 cry

如是, 你可以回健康院找醫生 checking, confirm 有問, 僧寫信比你排期

原文章由 wendyaupooh 於 08-10-12 23:02 發表
點先知bb係咪斜頸架? 我bb又係好鐘意偏埋一邊訓同埋抱佢個時都鐘意擰側個頭....咁使唔使帶佢睇e生..?

大宅

畀面勳章

我b仔都係因為斜頸而要做物理治療, 坐月時係麗港城容鳳書中心就一個星期3次, 坐月後就轉去屯門醫院,屯門醫院個物理治療師要日日返去做添, 佢個理論係趁仲細個就做密d, 到幾個月後bb有力識反抗時想做多都好難, 到時就可以疏d, 係個度見到d初生bb都係日日返去做, 真係唔同治療師有不同的做法, 日日返去都幾倦ga,不過見到有成效,辛苦d 都無法啦, 而且為佢著想都要辛苦一下, 都見到一些幾個月大才開始做,結果都要等夠年齡做手術, 希望大家個bb 快些無事就好了

禁止訪問

大宅

畀面勳章

原文章由 薇薇細語 於 08-10-16 12:26 發表
請問去健康院排期物理治療是否要等好耐, 因我囡囡現在已差不多四個月, 如果太耐去私家睇會不會好貴, 不好意思咁多問題.

健康院的醫生會俾封轉介信你的, 然後你就去佢地講個間中心先登記, 之後就會由物理治療師打電話約你第一次個期,通常佢地見到咁細的bb都會當快証case處理, 我個時登記完後下一個工作天已經收到電話,叫我再下一個工作天去了, 新症第一次收費80, 之後每次去做就60, 如果你個bb已經4個月就快d 啦, 因為佢地頸已經有力時,頸筋都已經開始韌, 就唔係咁易會鬆了, 同我個仔同一個booking做時,都有些成8,9個月, 佢地都係成4個月才開始做, d 媽咪都話如果早d做就好啦, 依家個效果都係麻麻地, 分分鐘等做手術喎

大宅

我bb4個時先發現側頸,好彩唔係好嚴重,睇咗
15次到好番,次次D bb都喊,呀仔都係第1次喊過,之後次次都笑到出聲,我唸佢痕多過痛

大宅

原文章由 szeszes 於 08-10-12 23:21 發表
要由 物理治療師 test 的

你 bb 係只側一面, 定係2面都側呀? 多數有這症既 bb, 係向右面多, 唔多側左面 或 佢你幫佢側去左面時, 會狂 cry

如是, 你可以回健康院找醫生 checking, confirm 有問, 僧寫信比你排期

...

hi szeszes,
系我啊豬_兜兜啊, 你記唔記得好啊???
我帶個b去睇左骨科, 上個月做左成個月物理治療,日日去, 都幾辛苦, 我想問
1.做時阿b都唔哭, 仲次次都訓左, 夠竟系阿b本身症輕定系個物理治療師手輕呢??? 但都轉到有180度喎
2. 現在阿b日間可以自已兩頭轉, 長時間向左都得, 但晚上訓時一定向返右邊, 到底算醫好未呢??

別墅

我bb都係4個月大時在屯門醫院做物理治療,做了18次,再覆診2次,已好返晒了

大宅

原文章由 sukilan 於 08-10-18 07:43 發表
我bb都係4個月大時在屯門醫院做物理治療,做了18次,再覆診2次,已好返晒了

點為之好返晒啊??? 甘我個b日間都會兩頭轉, 但晚間訓時一定又向返右, 甘算好未啊??

水晶宮

點先為知好返.... 係要等到 bb 完全夠力抬起頭才睇到 (即係能夠唔洗扶佢頭仔, 都可以好直)

另外, 好多係睇 bb 識行幾步, 睇下佢行路時, 個頭有沒有側埋一邊

可以轉2邊, 即係好轉左, 唔等於完全康復晒

另外, 你既醫生無教你回家同 bb training 強化頸仔既力?? 同埋要跟佢教你咁抱佢好些

我仔未夠2個月, 反轉佢仆係到, 都可以抬高個頭

[ 本文章最後由 szeszes 於 08-10-18 18:28 編輯 ]

大宅

畀面勳章

原文章由 sukilan 於 08-10-18 07:43 發表

我個仔又係在屯門醫院做物理治療的, 你仲記唔記得邊位治療師呀 ??? 到依家都唔做左成起碼廿幾次了, 佢依家轉兩邊都可以,不過治療師成日話條筋短同粗喎

大宅

原文章由 szeszes 於 08-10-18 18:25 發表
點先為知好返.... 係要等到 bb 完全夠力抬起頭才睇到 (即係能夠唔洗扶佢頭仔, 都可以好直)

另外, 好多係睇 bb 識行幾步, 睇下佢行路時, 個頭有沒有側埋一邊

可以轉2邊, 即係好轉左, 唔等於完全康復晒

另外, 你既 ...

等我回家返轉佢身試下先........唉...好驚佢未好返晒, 我已經返工了, 真系無時間日日同佢去醫院做物理治療, HERE D醫療水準又一般....唉....

水晶宮

豬_兜兜:
你要比 d 恆心呀!

我仔果時, 滿月至2個月大, 隔天去一次, 2個月至4個月就2星期一次, 4個月後就1個月一次, 到左6個月, 物理治療師見佢可以坐得好直, 無側埋一邊, 就3個月才去1次, 到左14個月行左幾步比物理治療師睇就唔洗再去, close 左 file (即係康復晒), 其實我多數好有恆心及勤力既褓姆, 長期幫我 train 仔仔頸仔, 同埋2個半月後我返工, 仔仔係佢帶去醫院做物理治療, 次次見到仔仔被扭頸, 佢就雙眼通紅

你要等 bb 食完奶奶2小時後才反轉佢, 如果唔係, 佢會嘔奶奶

lusea_88:
我仔仔係屬這種, 頸短及粗型, 佢地既左/右轉度數無咁大, 人地去到130-140度, 我仔仔只係可以去到110度左右.... 不過, 這種型比較易時好時壞的

[ 本文章最後由 szeszes 於 08-10-22 00:27 編輯 ]

大宅

原文章由 szeszes 於 08-10-22 00:25 發表
豬_兜兜:
你要比 d 恆心呀!

我仔果時, 滿月至2個月大, 隔天去一次, 2個月至4個月就2星期一次, 4個月後就1個月一次, 到左6個月, 物理治療師見佢可以坐得好直, 無側埋一邊, 就3個月才去1次, 到左14個月行左幾步比物 ...

szeszes,

多謝你甘好人覆我啊,
死啦!! 我系一個好冇恆心同耐性的人
我返去比佢par 在我身上試, 佢自己抬高頸都可以兩邊轉, 不過, 隻衰豬夜晚訓時又一定向返右邊, 好衰咖!!!

果個治療師只系教左我點轉bb個頭, 按幾下右邊, 同埋叫我用右手抱多d阿b甘囉, 系咪應該甘je??

大宅

畀面勳章

原文章由 豬_兜兜 於 08-10-22 14:14 發表

szeszes,

多謝你甘好人覆我啊,
死啦!! 我系一個好冇恆心同耐性的人
我返去比佢par 在我身上試, 佢自己抬高頸都可以兩邊轉, 不過, 隻衰豬夜晚訓時又一定向返右邊, 好衰咖!!!

果個治療師只系教 ...

只有佢睡左你才可以同佢par, 佢清醒時都唔駛旨意做到了, 所以唯有佢睡著左後就一係par係我身上睡, 或者好小心咁放落著床俾佢par, 伏睡這個動作聽講係最work,日日起碼睡半個睡喎,好d ga

大宅

原文章由 lusea_88 於 08-10-22 17:38 發表

只有佢睡左你才可以同佢par, 佢清醒時都唔駛旨意做到了, 所以唯有佢睡著左後就一係par係我身上睡, 或者好小心咁放落著床俾佢par, 伏睡這個動作聽講係最work,日日起碼睡半個睡喎,好d ga ...

真系......
不過, 日間我返工無時間, 夜間我訓佢才訓....d timing 幾難合..都要放假先可以試下囉.....

大宅

畀面勳章

原文章由 豬_兜兜 於 08-10-22 22:55 發表

真系......
不過, 日間我返工無時間, 夜間我訓佢才訓....d timing 幾難合..都要放假先可以試下囉.....

你日頭邊個幫你揍小朋友呀 ??? 或者都請個位幫你做吧, 我個baby-sitter 就好合作咁會幫我個仔的

首頁
12345...6

尾頁

跳至