嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡也是出世五日開始做物厘治療到現在18個月了, 她的筋仍是好硬, 頭仔一放鬆時就會側晒, 但做其他動作時又冇的, 大細面現在又不是很明顯. 最近骨科e生提議她做手術, 說這麼久仍側頭, 再做物理治療都作用不大, 說做手術會快好些, 但我又好担心, 手術用了麻醉藥會影響她以后的記憶力, 真是十分矛盾, 我想請問你一些問題,

1. bb做完手術時有否麻醉?
2. 做完手術, e生說要配戴頸圈, 請問有戴幾耐呢?
3. 威爾斯e院, 是否一定住在沙田居民才可去看. 可否給些資料比我.

以上問題, 請指教. thanks.

原帖由 tallmama 於 08-12-27 23:15 發表
我個女做完手術喇,情況良好。手術過程2個零鐘(一般係做一個零鐘),做完手術後兩個鐘就回復正常,又食又玩又唱歌,好似無做過手術咁。住左一晚出院,但其實醫生說通常做完手術果晚就可以出院,只係我地唔放心所以要求住一晚。阿女 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁早發現都唔怕, 同埋東區醫院既物理治療師都已經係好 pro. (因為之前既有些 mami 係其他醫院做治療, 之後去過東區都發現東區比較 pro.)

而我仔仔, 已經快要4歲啦!! 佢果時都係係東區醫院 follow , 唔洗到6個月大, 就已經改為3-4個月才覆一次診, 到左14個月大, 唔洗扶住識行幾步, 見到佢已經無再側頸, close file

你只要跟足物理治療師所教既抱姿, 同埋在家同佢做下強化頸部肌肉訓練, 好快就無事既

比定做 '物理治療 - 拉頸' 既片段你睇, 等你有定心理準備, 因為有左心理準備就好些, 因為我當時真係見到亞仔比人做 '物理治療', 手腳都震埋

原帖由 cherry939393 於 08-12-20 16:04 發表
我BB剛滿月, 發現左有斜頸, 係東區做物理治療(排期到2009/1/2), 我真係好擔心會唔會好因為個物理治療師話佢塊肌肉都幾大, 又擔心佢會好痛。

大宅

原帖由 szeszes 於 09-2-23 14:35 發表
咁早發現都唔怕, 同埋東區醫院既物理治療師都已經係好 pro. (因為之前既有些 mami 係其他醫院做治療, 之後去過東區都發現東區比較 pro.)

而我仔仔, 已經快要4歲啦!! 佢果時都係係東區醫院 follow 既, 唔洗到6個月 ...

好恐怖啊......
我這里的物理治療師......好似按摩甘.......唉......
阿b依家轉到左邊, 不過成日頭側側, 側向左邊

大宅

好媽媽勳章

請問在東九龍區的醫院定係籃田容鳳書做物理治療好呢?
我之前看了幾次健康院和醫生都話bb沒事,到最近別的醫生才說bb應該是後天習慣性引致有輕微斜頸症,如果在9個月大才開始做物理治療會否不能更治呢和會有大細臉?要做手術嗎?

別墅

原帖由 szeszes 於 09-2-23 14:35 發表

而我仔仔, 已經快要4歲啦!! 佢果時都係係東區醫院 follow 既, 唔洗到6個月 ...

好恐怖啊好恐怖啊好恐怖啊

別墅

死喇...囡囡成一側埋一邊訓..今日發覺仲有D大細面..上BK睇個D POST 好驚佢有斜頸症...而家成4-5個月先做物理學治療,有可能要做手術..我好驚呀....點算呀.... CRY... ...係咪要快D去BOOK健康院見醫生定係去睇私家呀...有冇人可以比D意見我呀...

如果真係的話我好內疚呀.....禁簡單的事情都冇留意到.

珍珠宮

好媽媽勳章

嘩 ..
頭先睇到段片 .. 好恐怖
諗返起我個女由滿月開始做到6個月 ..
初初第1次真係喊 ..
不過望慣左就無乜野 ..
物理治療師1路幫佢扭頸佢1路訓覺 .....

大宅

原帖由 小露比* 於 09-6-6 21:43 發表
嘩 ..
頭先睇到段片 .. 好恐怖
諗返起我個女由滿月開始做到6個月 ..
初初第1次真係喊 ..
不過望慣左就無乜野 ..
物理治療師1路幫佢扭頸佢1路訓覺 ..... ...

你囡囡係邊間醫院做物理治療? 佢本身有無粒野係頸?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 cherry939393 於 09-6-13 12:34 發表

你囡囡係邊間醫院做物理治療? 佢本身有無粒野係頸?

係瑪嘉烈~
佢就好o的無粒野~
如果有要做果d好似超聲波既野按摩嫁

首頁

尾頁

跳至