自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位bk mum, 我早一兩個月屋企已經不斷唔見野, 少至止汗劑, 頸鍊, eye shadow(韓國買, 全新), 衫褲, underwear(之前佢踎低, 我見到佢著咗我嗰條), 多至幾百蚊cash, 但我都冇質問佢/搜佢袋.

但我今日發現我屋企個beethoven statue唔見咗(好大個既古董), 我就問佢, 佢又話唔知, 話係ar sir擺既, 咁我就叫佢搵(次次都係咁, 但佢從未搵到過任何一件我話遺失咗既野)
咁我剛剛就趁佢洗澡時搜下佢d野, 發現有好多屬於我既properties(eg. necklace, 電話繩, deodorant, make-up, 眼鏡 etc....., 最離譜係我居然搵到我自己張library card喺佢銀包!!)

我依家真係好亂, 我應該點咗? (我前幾日一個月通知咗佢, 佢好平靜. 其實我d野早喺幾個月前唔見)
點樣可以令人相信係佢偷唔係我屈佢?
好煩呀! 點算好呀! 我諗住聽日同佢當面對質.
要做d咩先可以proof到佢係guilty? 我諗佢仲偷咗我好多野添呀!

希望有經驗既mami幫下我!!

[ 本文章最後由 車厘b 於 08-10-12 18:05 編輯 ]
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

報警
唔好比佢搵a準
唔係佢會好叻仲識兜番轉頭話你打佢告番你
不過而家有你指毛會唔會又可以打甩話你屈佢呢
但偷得一次就偷得2次
我覺得點都要報警
唔可以比機會佢

大宅

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-10-12 00:43 發表
報警
唔好比佢搵a準
但偷得一次就偷得2次
我覺得點都要報警
唔可以比機會佢 ...

但係我驚佢話係我放喺嗰度架喎
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 車厘b 於 08-10-12 00:46 發表

呢樣係真
不過你唔報警炒佢會告番你
而且一知道你要炒佢
佢可能會對你小朋友不利
好危險
:-|

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 車厘b 於 08-10-12 00:46 發表

唔使驚,報左警先!
我之前請過個印妹,做左幾日就偷錢,仲俾匡企D CAM影到佢開我手袋拎錢&摷我櫃....最後報警,唔使講野~!!!

到時你落口供時,一五一十講番自己近月點點點唔見野就OK~!

[ 本文章最後由 tsznok 於 08-10-12 00:55 編輯 ]
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我聽過朋友講
佢o既朋友請左個印印工人
番到黎就唔想做野
食野又話呢樣唔食果樣唔食
顧主咪鬧佢囉
佢就即走成晚無番
第2日個工人搵a準黎
工人塊面比人打到瘀左
a準仲話顧主打印印要報警
一係賠償7萬包機票比佢走
果個工做左無一個月
最後當破財無搞大件事:-|

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我親戚個賓賓之前都偷野. 連主人 M 巾都偷. 我親戚見佢年青, 比機會佢, 佢居然去超市偷野. 超市 call 我親戚, 其實個經理想賓賓比翻 $ 就算. 但我親戚叫佢報警. 再大 條道理炒佢.

複式洋房

不動聲色突然報警, 等謷方搜佢D野, 等謷方問佢, 咁佢可能會因為對住警方而驚得濟認左, 咁就對你最有利. 警員朋友教的.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-10-12 00:54 發表
我聽過朋友講
番到黎就唔想做野
顧主咪鬧佢囉
佢就即走成晚無番
第2日個工人搵a準黎
工人塊面比人打到瘀左
果 ...

嘩 !! 7 萬?? 乜咁順攤 ?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-10-11 05:43 發表
報警
唔好比佢搵a準
但偷得一次就偷得2次
我覺得點都要報警
唔可以比機會佢 ...

咁d野係樓主,本身就算佢工人無偷都有樓主d指毛,比我會即刻現在就報,唔好比機會佢運走d野~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

別墅

call the police immediately, NOW !

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 jo2901chan 於 08-10-12 01:01 發表

咁d野係樓主,本身就算佢工人無偷都有樓主d指毛,比我會即刻現在就報,唔好比機會佢運走d野~~~

比著我都唔知點做
但點都覺得應該要報警
信用卡呀大佬
點知佢碌左幾多呀
mouth:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 wendykaka 於 08-10-12 01:00 發表

嘩 !! 7 萬?? 乜咁順攤 ?

我記得佢同我講係7日試用期
一完就唔願做野
叫佢開罐頭又唔食
我記得係賠7萬呀
好似計過如果打官私輸左大約要賠咁多錢
打官私仲要比埋律師費

所以樓主一定要無聲無色報左警先
放走佢~唔知個工人開邊範
到時仲要揼心口賠償比佢mouth:

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-10-12 01:09 編輯 ]

大宅

原文章由 wendykaka 於 08-10-12 00:57 發表
我親戚個賓賓之前都偷野. 連主人 M 巾都偷. 我親戚見佢年青, 比機會佢, 佢居然去超市偷野. 超市 call 我親戚, 其實個經理想賓賓比翻 $ 就算. 但我親戚叫佢報警. 再大 條道理炒佢. ...

我剛剛搜時, 發現佢偷咗我10幾塊護墊....唔怪得我今個月用得咁快.

其實我已經俾咗一個月通知佢, 但我有好多野係喺前幾個月已經開始唔見.
我就唔係太擔心佢會害我d仔女, 因為佢哋一個15, 一個14.......

大宅

原文章由 lam_yoki 於 08-10-12 00:57 發表
不動聲色突然報警, 等謷方搜佢D野, 等謷方問佢, 咁佢可能會因為對住警方而驚得濟認左, 咁就對你最有利. 警員朋友教的.

但聽日佢放假喎.....我又唔想依家call, 因為兩個仔女都瞓咗.
聽朝晨早call定點好呢? 要同police講咩?
佢個袋都係偷我個永安旅遊袋!(去旅行送嗰d). 我驚佢會話個袋係我架囉!
除此之外, 我仲發現個袋有大量印尼vcd........唔知佢係偷定點

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-10-12 01:08 發表

我記得佢同我講係7日試用期
一完就唔願做野
叫佢開罐頭又唔食
我記得係賠7萬呀
好似計過如果打官私輸左大約要賠咁多錢
打官私仲要比埋律師費

所以樓主一定要無聲無色報左警先
放走佢~唔知個工人開邊範:sig ...

好恐怖呀, 7萬, 我丟落海都唔益佢地.

真係其實頭先好早都睇倒樓主個post, but唔知點幫佢, 因為我同樓主一樣咁諗, 佢地可以話顧主放d嘢o係佢地度啫.

我曾經有過經驗, 就係個工人無情情走咗佬一晚, 即晚報警話我打佢, 好彩d警察都唔信佢, 要佢驗傷, 又好彩佢自己心墟唔肯去驗, 攪到第二日先去, 所以d警察更唔信佢, but後黎我都係要賠一個月人工比佢 (明明係佢自己走), 因為人工呢d嘢唔關警察事, 最後去勞工處打, 但係個死人官都係係咁叫我比一個月人工佢, 又話佢山長水遠黎香港無錢, 咩當可憐佢, 我唔係因為費事再請假, 我一定同佢鬥到底, 香港勞工法例, 係十分保障外勞嘅, 所以如果d工人一去勞工處, 通常都有錢攞倒, 我所有朋友嘅經驗都係, 一去勞工處, 就一定要比錢, 極少數係顧主贏. 佢地d Agent差不多都知呢條係一條財路.

公爵府

嘩乜咁易屈到7萬

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-10-12 00:54 發表
我聽過朋友講
番到黎就唔想做野
顧主咪鬧佢囉
佢就即走成晚無番
第2日個工人搵a準黎
工人塊面比人打到瘀左
果 ...

大宅

原文章由 kc_01k 於 08-10-12 01:24 發表

好恐怖呀, 7萬, 我丟落海都唔益佢地.

真係其實頭先好早都睇倒樓主個post, but唔知點幫佢, 因為我同樓主一樣咁諗, 佢地可以話顧主放d嘢o係佢地度啫.

我曾經有過經驗, 就係個工人無情情走咗佬一晚, 即晚報警話我打 ...

繼我話, 最可憐既係香港人.
點解我哋要同情d害我哋既人喎
依家真係好煩, 最衰冇裝ip cam, 可以點呢? 我最驚冇證據, 警察唔受理, 反俾佢屈, 又或者偷更多/報復. 話晒家賊難防........

子爵府

a呀~~~
比妳激死,dpolice 會好有經驗,同如果個工人,妳未醒,佢經以出左門口,同明天係假期,又唔使反學,都係一次啫,依家妳在明,佢在暗呀,怕乜啫~~

[ 本文章最後由 jo2901chan 於 08-10-11 09:33 編輯 ]
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

首頁

尾頁

跳至