跳至

首頁

尾頁

複式洋房

香港版指邊隻呀?
我之前打去法國門佢話佢地得雪印Pure, 我只係喺百佳, 惠康, 萬靈及watsons見到, 藥房只有施敏兒。

原文章由 csl888 於 08-10-21 11:53 發表
我打去問咗喇, 唔可以自己帶奶粉去醫院俾姑娘餵.
我本來都想自備明治, 但佢地話唔得, 話有雪印供應但這是香港版 not 日本版

大宅

我宜家就在法國醫院, 等待明天開刀. 好緊張呀.
不過隔離既一個今晚11點幾先開刀, 今晚一定好嘈....佢地既屋企人講野又大聲.

入院都包左唔少野, 早知可以慳返, 宜家多左添.
大力仔

複式洋房

你join package 嗎?

原文章由 rizsum 於 08-10-22 22:20 發表
我宜家就在法國醫院, 等待明天開刀. 好緊張呀.
不過隔離既一個今晚11點幾先開刀, 今晚一定好嘈....佢地既屋企人講野又大聲.

入院都包左唔少野, 早知可以慳返, 宜家多左添. ...

複式洋房

我星期二去產檢,醫生話已經過咗37週,bb都只得5磅,比上星期只重了約4安士,生長進度不理想,要我下星期三入院開刀…

咁就變咗要做10月媽媽…

唔知開刀要可唔可以餵人奶呢﹖幾時可以開始呢﹖傷口唔知係咪要過好耐先好呢﹖係咪唔可以响坐月時補身呢﹖

大宅

開刀都可以餵人奶, 通常你開刀第一日落唔到床, 第二三日可以落床

法國有幾個時間係餵奶, 當你落到床, 去育嬰房, 只要話比姑娘聽你床號報名, 依時去育嬰房餵人奶就ok. 如果你唔報名, 姑娘會幫你餵奶粉

頭一兩日係無奶, 係正常, 但都要比亞B啜你個奶滋, 因為唔啜就真係無奶, 過咗2-3日會慢慢上奶, 而且法國都有產後講座, 所以係醫院都幾忙, 其實姑娘都會教點餵人奶, 沖涼等

至於補身, 開咗刀頭一日食粥, 第二日可以食通粉, 之後可以食飯, 惡露未清都唔好大補, 但可以食下溫和野, 如花膠, 紅棗水果D

大宅

係咪無奶比bb 啜完, 姑娘會補奶粉呢?

原文章由 catcat_324 於 08-10-24 21:38 發表
開刀都可以餵人奶, 通常你開刀第一日落唔到床, 第二三日可以落床

法國有幾個時間係餵奶, 當你落到床, 去育嬰房, 只要話比姑娘聽你床號報名, 依時去育嬰房餵人奶就ok. 如果你唔報名, 姑娘會幫你餵奶粉

頭一兩日係無 ...

複式洋房

thanks!

原文章由 catcat_324 於 08-10-24 21:38 發表

頭一兩日係無 ...

大宅

原文章由 KVV 於 08-10-25 11:51 發表
係咪無奶比bb 啜完, 姑娘會補奶粉呢?

首頁

尾頁

跳至