在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

早排日日唔開心,擔心被裁後收入減少,又怕找唔倒工,我係家庭之柱,成日訓得唔好,成日諗住點算? 實在感恩,在我最無助的日子裏,有老公,爸爸,媽媽及妹妹的支持,雖然不是金錢上的幫助,但他們口裏說的句句說話起碼使我心靈上好一點點,被裁的已是事實,雖然日子未定,實在感到公司好無人情味,一做做了十八年,原來自己在公司一點價值都無,到這一刻明白不要看得自己重要吧,因為自己正正是一班年資高,人工高的員工,前兩天神派了天使跟我說話,她是一個教會的好姊妹,她分享了她的經歷,她已有很多次被裁的經驗,她的說話使我得到解脫,今天我出奇地平安,我已經不再畏懼,亦諗通了一個情境:
其實就好像搭巴士一樣, 我是一直要等到有位才坐的,好啦,等到了一架巴士,上車有位,預好了舒舒服服到站才下車,點知冇人諗到中途壞車,被迫落車,從新等過巴士黎,因為趕時間,下一架巴士冇位坐都要上,咪企下囉一樣得格,又或者下一架巴士更舒適,更有合適自己的坐位,我相信人生是這樣吧,我寫咁多,一來想鼓勵下大家,二來我想見証神的榮耀
我現狀還是返緊那份工,應該七月才會被裁,想好了,如果七月被裁會休息一個月陪下阿女放暑假,都未嘗不好吧,九月再重新出發,感謝神!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主加油

公爵府

謝謝樓主分享,好有意思~

別墅

神早己為我們安排,放輕鬆,迎接新生活。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

Keep住正面積極的思想! 可以陪小朋友放暑假, 絕對係小朋友珍貴嘅童年回憶!

翡翠宮

加油,呢間公司冇人情味,揾過一間更好嘅

大宅

加油!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唉... 又一單裁員新聞, 真係聽到個心寒寒地...

放心同呀女去玩啦, 神已經安排好, 就好好享受假期...

常懷感恩, 別抱怨, 公司做唔著要裁人, 佢都唔想...
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

回覆 SofiaNg505 的帖子

其實我一直好羡慕一個員工可在一間公司裏做到退休。但原來這不是必然。我在上一份已做了差不多有十年, 當中有開心有不開心, 但最後一些事情變了, 不是變好而是變差感覺無助越來越感到難過,我曾也以為自己重要, 也只不過是小小的一個員工, 不捨又如何。最後, 也選了去一個新環境, 但未能適應, 原來自己做了十年, 去另一間是那樣困難的, 之後再去另一間新環境, 老闆好人, 自己適應能力也強了很多。但因為家庭, 所以轉了全職主婦, 現在做緊Part-time, 可以湊小朋友又可返工, 世事往往難料。我不知道自己想怎樣過, 每件事會過去的, 要向前看, 但有時我回想我後悔嗎? 其實只要堅持多些會有下個十年嗎?想來想去都是崖不過了, 當不開心而有更好的選擇時就會想離開! 我很感謝天父賜我有這樣的經歷,令我變得更進步。

公爵府

siufa 發表於 16-4-28 16:12

其實我一直好羡慕一個員工可在一間公司裏做到退休。但原來這不是必然。我在上一份 ...
其實我同你經歷好似,又係向一間公司做左差不多十年,本來以為會永遠唔離開,但結果並唔係咁,世事轉變,我選擇離開,在外轉了好幾份工,有一份都做左幾年,但耐唔耐亦會想起舊公司,亦有問自己如果當初無選擇離開,今天會點呢? 其實我一直放不下,但我知道人是要向前看,希望我會慢慢淡忘到~

大宅

引用:回覆 SofiaNg505 的帖子其實我一直好羡慕一

原帖由 siufa 於 16-04-28 發表

其實我一直好羡慕一個員工可在一間公司裏做到退休。但原來這不是必然。我在上一份 ...
共勉之

大宅

回覆:感謝天父

多謝樓主既分享……近來香港真系好困難揾野做……希望大家都平常心看待,……可能又是另一種體驗

伯爵府

大家加油!

伯爵府

我也是搵工中,一份好工可遇不可求,找到好的當然想做到退休,奈何工作運比較差

公爵府

禁止訪問

大宅

引用:我公司都非常無人情味,我做左差吾多10年,

原帖由 Ctswa 於 16-04-30 發表
我公司都非常無人情味,我做左差吾多10年,當中有過幾次升職,我入職時係全公司最低級,到而家做到中層。不 ...
咁而家點? 可唔可以叫你鐘點早少少來,meet 返公司條rules 返9點,等佢地冇藉口話你

禁止訪問

回覆:SofiaNg505 的帖子

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我老公剛好星期五被裁,做了2年,之前份工做了16年政治迫害而走。
面對第2次被裁,好明顯今次心態比上次積極。

水晶宮

大家加油,我也找工作中

首頁

尾頁

跳至