論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-29 08:47
佢專同衰工人講好話, lai橫折曲, 成日話我地克薄工, 先令到工人對我地衰喎, 斷約唔關工人事, 我地衰之馬, ...

點只 仲會叫僱主
如果工人搵外快 要隻眼開隻眼閉
唔好報警或入境 差人唔會信

如果姐姐隔夜唔返黎訓係
因為佢作息有權不在家 唔代表外宿

唔可以有house rule
因為house rule (無違反法律下)都係無效
僱主要僱員簽house rule 係犯法

不能盡錄

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Ol0314 發表於 16-4-29 09:54
點只 仲會叫僱主
如果工人搵外快 要隻眼開隻眼閉
唔好報警或入境 差人唔會信

係呀, 工人借幾萬, 借啦. 人地離鄉別井, 好慘.

印整D肉酸核突鬼異野, 耍專重人地.
仲緊張過自己個女.

公爵府

ngming_28 發表於 16-4-29 09:40
佢係agent?

你睇佢放相係相冊內係一名印姐
嗰位印姐未必係佢既
或者佢覺得佢個工人好到
要成日對住佢張相先開心呢

佢對申請手續好熟
但本港法例係完全唔識又唔明又唔聽人講

佢的目標係
1. 斷約係好野
2. 要100%信工人 唔信係你問題
3. 工人想做就做 你唔可以set house rule
4. 工人病要立即睇私家 (大病都係)
5. 工人外宿有佢自由
6. 工人搵外快僱主唔可以理
7. 工人要借錢 你唔借係不近人情
人地屋企有乜事 你會後悔一世
8. 任何情況都唔可以抄工人 斷人約
9. 抄工人 無論係因為工人犯法定嚴重違反誠信 都必須補一個月比佢出雙糧

暫時記得咁多

公爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-29 09:59
係呀, 工人借幾萬, 借啦. 人地離鄉別井, 好慘.

仲緊張過自己個女.

比個五我
佢實在太outstanding
怕新手僱主誤信佢落搭

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Ol0314 發表於 16-4-29 10:03
比個五我
佢實在太outstanding
怕新手僱主誤信佢落搭

大把新手比佢呃啦, 佢有分身sell工人, 唔會用而家呢個名嘅.

公爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-29 10:05
大把新手比佢呃啦, 佢有分身sell工人, 唔會用而家呢個名嘅.

係?
報左比管理員未呀?

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

象牙宮

Ol0314 發表於 16-4-29 10:06
係?
報左比管理員未呀?
未肯定, 唔報得. 因用pm, 我地同佢撑到咁行, 唔會pm我地架. pm D新人.

公爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-29 10:08
未肯定, 唔報得. 因用pm, 我地同佢撑到咁行, 唔會pm我地架. pm D新人.

我都收過果d pm,
不過現在冇。

子爵府

這裡早已成為一群非理性僱主對外傭發洩的天地,請這群僱主繼續你們的發洩吧。

複式洋房

回覆:Chunyan 的帖子

連幾蚊雞都偷?呢d工人肯定唔留得,下次放幾百落袋,抄低no.兼影相為證,一唔見即報警拉人,呢d做法好平常,阿sir都會放蛇執法啦

公爵府

tuenmunoasia 發表於 16-4-29 10:31
這裡早已成為一群非理性僱主對外傭發洩的天地,請這群僱主繼續你們的發洩吧。 ...

一句話唔同你講
第二句問人係咪有病
都唔知邊個唔理性

子爵府

Ol0314 發表於 16-4-29 10:45
一句話唔同你講
第二句問人係咪有病
都唔知邊個唔理性
祝你早日諗到方法炒你的姐姐唔使賠一個月,24小時針對姐姐會好累的,有時間休息吓吧!

複式洋房

引用:+本帖最後由+tuenmunoasia+於+16-4-28+09:4

原帖由 tuenmunoasia 於 16-04-28 發表

你的做法唔係測試而係有意圖引人犯罪,就算你放500係袋 ...
你講嘢咁搞笑嘅~警察都會放蛇拉人啦,合情合法合理。若果個工人真係偷咗幾蚊,無論雇主有意無意放錢落袋,都係個工人主觀意識去偷,即屬偷竊罪。連幾蚊都唔放過,可想而知個工人品行極差。“莫以惡小而為之”冇聽過?個工人有良心就唔會不問自取僱主財物啦!同呢d工人講良心就係對自己對他人嘅不負責任,害人害己。偷錢工人理應在獄中改過自身

子爵府

勸說這群經常針對姐姐的僱主,唔好只埋怨姐姐有幾衰,要同時反省自己對姐姐有幾好,關係係互動的,只想別人對你好,而自己又不斷針對別人,要遇上好姐姐首先就是做一個好僱主,那些姐姐休息日姐姐遲返要扣錢,叫人拖工人7日才出糧的僱主好好反省吓啦!

象牙宮

原來有個神經人幫自己sell工人

子爵府

對於一個正常人不會以一隻隻或以賤菲賤印肥菲肥印去尊稱幫佢手的姐姐,樓上要注意啊!好似漏咗死肥印的稱呼,對唔住喎。

公爵府

tuenmunoasia 發表於 16-4-29 11:02
勸說這群經常針對姐姐的僱主,唔好只埋怨姐姐有幾衰,要同時反省自己對姐姐有幾好,關係係互動的,只想別人 ...

人與人之間的關係 係相對
如果工人正正常常
唔偷野 唔借錢影響屋企 唔虐待老人 小朋友
唔打虎頭 唔做黑工犯法
唔工作時玩手機 唔黑面 唔偷懶 做野唔啦西
我相信有好多好僱主願意請 亦會善待
我身邊都有咁的僱主與工人存在

但如果要僱主
偷野唔理 犯法唔理 打虎頭唔理
玩電話玩到工作唔做 小朋友唔理
甚至虐打小朋友與老人家都隻眼開隻閉
從而做到工人心中的「好僱主」
然後等個工人變好
我諗大部份人都做唔到

勞記有講「即抄唔補錢」
係對員工最大的罰
佢的出現係要令僱員明白
唔係下下博抄就當出雙糧
嚴重違紀係會乜都無

大部分僱主都想stable 唔想下下轉工人
就算唔補嗰個月代通知金
仲有回程機票 年假假錢
Agent fee 文件費 真係唔洗錢咩

象牙宮

tuenmunoasia 發表於 16-4-29 11:19
對於一個正常人不會以一隻隻或以賤菲賤印肥菲肥印去尊稱幫佢手的姐姐,樓上要注意啊!好似漏咗死肥印的稱呼 ...

佢真係幫到手咩? 扭盡六壬, 扮病, 姣屍扽篤攞Pa隻手去摸佢妹妹, 迫我炒要我賠晒2年人工, 唔做野, 教人 if you have baby, you no need to work, employer cannot terminate you, need to give you salary.

咁叫幫手呀? 你係咪是非不分呀?

首頁

尾頁

跳至