自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

回覆:唔同得老公講, 容許我呻下

睇到我想喊,我好明白你,我都係一個女,自己又要供樓,屋企成日叫我加家用。唉,我自已都唔夠洗。表面我有工人又有樓。但有工人係因為bb無人照顧,樓又要供。我都好辛苦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

muimui2 發表於 16-4-28 10:24
我細個都係住公屋,環境都係唔好。我就係唔明在,佢應該更加明白而家已經好好,點解仲好似好唔知足咁。咁講 ...
有得食有得住, 仲有1萬蚊淨俾佢地洗, 其實真係已經非常之好架喇
你好叻亦好孝順

子爵府

muimui2 發表於 16-4-28 09:51
講少少背景先,我父母得我一個女,而家佢哋都無做野,我每個月俾一萬蚊零用佢地。佢地平時食飯都係o係我屋 ...

你好叻!亦做得好多了!叫父母一人一間房得嗎?

大宅

jm 們話租過另外一層樓再出租自己樓都未嘗唔係一個方法,但我自己偏向唔到最後都唔用呢個方法。

因為我了解我媽媽,佢份人都幾要求高。搵過間樓唔係咁易,又要座向又要裝修間隔合心水,我起碼每個月補幾千蚊。坦白講,如果調轉係老公o個邊有呢個要求,我都會好唔忿氣,講落好似唔係好通。呢個時勢有邊個間屋係咁大架,我都想有個花園,唔通郁下就換咩...

琥珀宮

引用:回覆+muimui2+的帖子其實樓主你都真係好孝

原帖由 是是但但 於 16-04-28 發表
回覆 muimui2 的帖子

其實樓主你都真係好孝順, 亦OFFER了好多俾父母。唯有學樓上JM講, 一係試下放租, 另租 ...
有求必應,只會令不知足的人得寸進尺!

Chirley    發表於 16-4-28 15:26
wcpcelia    發表於 16-4-28 11:53

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

反正有兩間房, 分房瞓囉

水晶宮

BK Milk勳章

引用:將佢哋依家住嘅呢層租出去,再用D租金租偏

原帖由 smellycat 於 16-04-28 發表
將佢哋依家住嘅呢層租出去,再用D租金租偏遠少少,因為JM話父母肯住偏遠少少。或者樓主賣咗父母同自己間屋 ...
父母應該都吾易相處仲一齊住
女婿好慘姐

大宅

我都想有三邊落床
香港地好難喎

大宅

木土土 發表於 16-4-28 10:22
點解你媽媽會知你地有積蓄?坦白講,你媽比較自私無為你設想,你要多為自己家庭打算,錢及收入方面不要讓她 ...
其實我地兩母女平時好好,我雖然無話佢知我同老公有幾多積蓄同人工係幾多,但早幾年佢見我地換左間大屋都估到o的。有時好難呃,尤其係大家咁close。只係無諗過佢突然會有呢個要求,仲以為佢都退哂休,生活費又夠,應該無乜野求架啦。

伯爵府

咁改訓廰, 廰擺得落5呎床嗎??

我咁諗, 如果老人家佢地唔係話好常大宴親友, 黎黎去去都係佢2人出出入入, 廳又位就訓廰, 將雜物同飯枱個D搬入房, 電視照放廰...

我明白老人家想3邊落床架...所以係諗解決方法...

珍珠宮

muimui2 發表於 16-4-28 10:13
多謝大家,因為我無兄弟姐妹,呢o的野又唔方便同老公講,唯有上唻呻下。

講多少少:

老實講,你對父母真係好好,衰d講做到咁已經人至義盡,有樓住有家用比仲想點,要求真係唔可以太過份,況且你地仲有仔女積蓄留黎比仔女同自己都好應該,不過果個係你媽咪就點都要慢慢傾,講你地既難處,亦唔好再比佢知你地有幾多積蓄,盞佢仲係搵黎講ps.我兩大三細訓一張4呎半床,冇計香港地地方係好細,真係有得住好過訓街

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

可唔可以將其中一間房拆左再起間大d, 即係縮少個廳, 又或者拆左間房變做開房式睡房咁...試下搵裝修師傅傾傾報個價再諗!

侯爵府

換屋理由真係好牽強,到時搬遠咗,又要求加家用,因為倆老已經唔同食,你好慘!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

一人一間房得唔得呀?

我見好多上了年紀的夫婦, 都係要分床, 或者1人1張2.5尺, 咪可以響長果邊落床.

但衣櫃就可能放唔到~

鄧你頭痕

大宅

BREADWING 發表於 16-4-28 10:37
老實講,你對父母真係好好,衰d講做到咁已經人至義盡,有樓住有家用比仲想點,要求真係唔可以太過份,況且 ...
人心不足... 呢樣先最估唔到....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

換樓要唔要俾雙倍印花稅果d。我妹岩岩換聽講都好金。律師厘印agent錢又幾十萬。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

greenpea 發表於 16-4-28 10:14
認真覺得你父母日子過得太好,唔珍惜,地方又唔係唔夠用,分房咋,再唔係叫佢哋搬張床出廳咯,4 邊落床 ...

唔好咁講啦,父母/老人家唔駛憂柴憂米,佢哋有福氣之餘,其實做仔女嘅供得起都係一種本事。

大宅

貓山公主 發表於 16-4-28 10:37
咁改訓廰, 廰擺得落5呎床嗎??

我咁諗, 如果老人家佢地唔係話好常大宴親友, 黎黎去去都係佢2人出出入入, 廳 ...
叫佢瞓廳... 我諗我俾人鬧死都似...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

muimui2 發表於 16-4-28 10:24
我細個都係住公屋,環境都係唔好。我就係唔明在,佢應該更加明白而家已經好好,點解仲好似好唔知足咁。咁講 ...

講真, 有層私人樓比2老住, 重要每月有1萬蚊比佢地使, 你其實已經做得非常夠. 比到家用又比到樓父母住係香港非常唔容易, 有好多人只係每用比幾千仲痴食痴住炸.

得罪講句你媽有點公主病囉, 鄧你唔抵.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

問心無愧

唔會再使大筆錢,除非係必須

佢提出到D可行,有成本效益嘅方法,先幫佢地實行,否則沒完沒了

首頁
12345...17

尾頁

跳至