自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:唔同得老公講, 容許我呻下

祗可話妳父母身上福中不知福,人心不足~

pi0219    發表於 16-4-28 10:49
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

Charlotte_mom 發表於 16-4-28 10:42
換樓要唔要俾雙倍印花稅果d。我妹岩岩換聽講都好金。律師厘印agent錢又幾十萬。
...
一買一賣就唔駛,但認真講我唔會換,過唔到自己,我唔係幾千萬未開頭,兩個老人家住400呎我覺得都己經唔錯,實在無理由為左張床而換樓....

珍珠宮

樓主已經好叻,自己有頭家,又要供養父母。年紀大機器遲早壞,唔係咒樓主父母,好快要駛一筆。
樓主父母要求根本唔需要換樓咁大動作。老實同佢地講 希望佢地明

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

muimui2 發表於 16-4-28 10:13
多謝大家,因為我無兄弟姐妹,呢o的野又唔方便同老公講,唯有上唻呻下。

講多少少:

你好好,我都明白老人家行動冇咁靈活,上落床嗰下都幾辛苦,不過最好方案我諗應該係分房瞓。

你父母是但一方本身瞓得唔係咁好(好多老人家都係咁),就算有5呎床三邊落床,情況都未必有改善,換咗樓最後都可能要分房瞓。

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-4-28+10:22+點解你

原帖由 muimui2 於 16-04-28 發表
其實我地兩母女平時好好,我雖然無話佢知我同老公有幾多積蓄同人工係幾多,但早幾年佢見我地換左間大屋都估 ...
以後要對媽媽也要有d保留,講少d煩少d,亦要比佢知道,你有你打算,唔想佢比咁多意見想法。

你一句話無錢換樓say no,無話呃唔呃,亦唔到佢challenge。

子爵府

引用:換兩張單人床囉,點反訓都影響唔到另一個

原帖由 mandy108 於 16-04-28 發表
換兩張單人床囉,點反訓都影響唔到另一個

大宅

其實媽媽今日再講,我己經坦白話我無錢幫佢換樓。

即係我諗,俾著我可以係好唔想分房瞓,但無辦法都無計架。

珍珠宮

回覆樓主:

間房有幾細? 可唔可以放得落兩張單人床,將兩張床放L型呢?

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-4-28+10:22+點解你

其實我地兩母女平時好好,我雖然無話佢知我同老公有幾多積蓄同人工係幾多,但早幾年佢見我地換左間大屋都估 ...
「早幾年佢見我地換左間大屋都估到o的」

換大屋,可以係好有錢先換,亦可以係因為換大屋已經用晒大部分錢,你媽估前者,你咪話比佢知佢估錯law 。

公爵府

親子王國15週年勳章

muimui2 發表於 16-4-28 09:51
講少少背景先,我父母得我一個女,而家佢哋都無做野,我每個月俾一萬蚊零用佢地。佢地平時食飯都係o係我屋 ...

其實你對父母已經好好, 真係唔需要為咗5呎床搬屋, 年紀大難落床係真, 所以我父母搬嚟同我住時, 佢地要求2張單人床, 2個都可以分別落床.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

muimui2 發表於 16-4-28 09:51
講少少背景先,我父母得我一個女,而家佢哋都無做野,我每個月俾一萬蚊零用佢地。佢地平時食飯都係o係我屋 ...

人真係要有基本責任心。樓主你真係好女兒,盡了作為女兒的責任。
但你媽媽反而冇盡佢自己責任。當基本經己提供,還想得到更多就要自己想辦法了。

你只要攤開黎講,唔好支吾其詞、說明自己冇能力,希望佢都要理解。

或者又睇下附近有冇居屋?我唸同樣價錢,居居部份單位可3邊落床的,先問問agent,如果真係冇,就直接回覆媽咪吧。

禁止訪問

引用:樓主已經好叻,自己有頭家,又要供養父母。

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:greenpea+發表於+16-4-28+10:14+認真

我細個都係住公屋,環境都係唔好。我就係唔明在,佢應該更加明白而家已經好好,點解仲好似好唔知足咁。咁講 ...
你阿媽嘈,你阿爸點睇件事?
還是兩老都幾千萬未開頭?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

你提出咗意見,佢ban你,就唔好再理佢,係時候比少少臉色佢睇,人有㡳缐,可能佢會收儉下,分分鐘減埋佢生活費!食米都唔知米貴!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實,會唔會一切都是籍口。

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章

muimui2 發表於 16-4-28 10:36
你話早幾年你地換咗大屋,咁不如大你阿媽,
話買樓你就無能為力喇,
不如同爸媽你地交換樓住啦,
你地住我地間大屋,
我地一家4口加工人住你地間400呎,
睇吓你媽咩反應

伯爵府

muimui2 發表於 16-4-28 10:43
叫佢瞓廳... 我諗我俾人鬧死都似...

訓廳有咩問題???
佢要求3邊落床之麻...
等同大把HK人買細位, 都係廳到間一間開當房住架啦..
佢兩老仲賺左喎, 有2間房擺雜物..
人地好多後生住二百幾呎 , 仲要整高個地台先有得訓廰咋...
2老唔可以太貪心, 你俾咁多零用, 仲有地方俾兩老落腳, 已經超好...

大宅

回覆 muimui2 的帖子

其實你已經好孝順。兩個老人家住2房單位,現在新樓間格係咁細啦。好多家庭要4個人住2房啦。再唔係咪叫佢哋兩老名申請公屋,現在公屋對老人家配套仲好過私樓。

大宅

貓山公主 發表於 16-4-28 11:13
訓廳有咩問題???
佢要求3邊落床之麻...
等同大把HK人買細位, 都係廳到間一間開當房住架啦..
哈哈,如果佢一開始識咁諗,就唔會有呢個問題啦...

樓上有jm 講得岩,我諗我真係縱壊左我亞媽。

大宅

兩間房打唔通不如拆房門幅牆,縮細個廳。或者直頭開放間房

首頁
23456...17

尾頁

跳至