跳至

首頁

尾頁

大宅

好開心你哋開咗呢個topic呀,大家一齊分享下啦,因為餵人奶真係要得到身邊好大support!

我上一胎餵咗兩年半,坐月時我多數時間係自己一個人,無請陪月同工人。其實問題唔大,因為個時餵母乳係埋身餵,只有自己先可以幫到自己。家務就留番老公夜晚放工返黎先做囉,兩公婆雖然個段日子會好忙好辛苦,但都好享受事事親力親為照顧囡囡既感覺。

囡囡一個半月大我就返工,喺公司用美德牌雙泵泵奶(係買),放工就即刻飛返屋企,埋身餵。

後來為咗儲備更多奶水俾囡囡,等我返工時佢都有得食(三餐,每餐8安士),我喺屋企都租咗美德牌大型既奶泵(大約每個月二百幾蚊),泵得快啲、方便啲同靜啲。有時囡囡夜晚瞓咗覺,我就自己喺廳泵。

[ 本文章最後由 dorisfung 於 08-10-15 16:58 編輯 ]

大宅

好開心見到你哋咁有決心餵人奶,將最好既俾BB,我真係好希望餵母乳可以愈來愈普及。

呢個網我之前喺第二個topic度post過,喺度再post一次先,裏面有好多母乳資料:
http://www.cheu.gov.hk/miniweb/BreastFeeding/v_opening.htm

另外,喺我個blog裏面,都寫咗少少第一胎餵母乳時分享,可以share下我當時作為新手感覺。文筆唔好,請勿見笑
http://www.babyhome.com.tw/note.php?mid=116355&lno=82384080

大宅

關於補品,其實當時啲醫生護士係叫我唔好食(尤其係大補嗰啲),因為如果太補,驚BB受唔到,又驚令佢太興奮,影響睡眠質責,因為睡眠對BB嚟講好重要。

醫生話只要均衡飲食就足夠,最緊要飲多啲水。同埋飲木瓜魚湯,咁就好上奶,又有益。

不過其實想多奶,食物只係其次,最最最重要係餵得密,同埋盡量埋身餵。因為人奶係好奇妙,BB吸啜乳房,大腦就接收到訊息,跟住就會造奶啦!

另外就係要放鬆心情,千祈唔好緊張同太大壓力,好好享受同BB親蜜感覺,咁奶水就源源不絕喇。

大宅

JWCBB,餵人奶最好係埋身餵,直接、乾淨、量多、方便。所以如果出街,都可以去育嬰室餵。有啲人勇啲,披條披肩已經可以坐喺公共場所餵添呀!(不過我老公唔准,嘻!)

關於用奶樽餵問題,其實唔使太擔心,因為對於返工既媽咪嚟講,BB始終都要用樽食媽咪預先留起既母乳。到媽咪返到屋企,佢哋又自自然然肯埋身食,問題在於你點樣訓練BB。

不過記住初期要盡量埋身餵,免得佢哋用慣咗奶樽就唔肯啜乳房呀!(因為用奶樽飲奶,佢哋慳力啲。)

大宅

tantanmama,關於泵奶schedule,我當時係咁:

7:30am:抱住BB埋身餵一邊,同時泵另一邊,餵飽BB之餘,泵出嚟母乳就雪入雪櫃儲起

10:00am:喺公司洗手間用手泵奶,大約10mins,目的喺話俾大腦聽,身體要造奶。由於唔可以太張揚,所以我泵完後就要倒入洗手間(極度唔捨得),唔方便大搖大擺雪入公司雪櫃。
如果唔做呢個schedule,等到lunch先泵,大腦會以為我每5小時先要造奶,奶量就會下降。

1:20pm:食完個快lunch,即刻用雙泵泵奶,雪入雪櫃,等放工時用冰袋運返屋企。

4:00pm:又入洗手間用手泵奶10mins。

7:00pm:返到屋企,抱住BB埋身餵一邊,同時泵另一邊。

10:00pm:抱住BB埋身餵一邊,同時泵另一邊。

12:00am:如果有時未瞓,就自己泵一陣奶先。(因為夜晚係奶量最多時候。)

以上Schedule,係由坐完月返工到BB大約半歲左右。半歲之後,BB開始食固體食物,需求奶量少咗(由一日5餐奶變成3餐奶),我泵奶當然亦輕鬆咗。再到BB大啲(唔係好記得,大約應該係歲半至2歲左右),我只係需要日夜埋身餵就得喇,個時係最享受餵母乳既時期。

[ 本文章最後由 dorisfung 於 08-10-16 11:58 編輯 ]

大宅

foggyao,如果你今胎夠奶,當然可以share俾大女飲啦。我都聽過BK mummy有咁經驗,但有時係個大B唔肯飲。

大宅

tantanmama,買小雪櫃可行呀!我個時都有咁諗過,不過老闆唔俾呀,佢驚我個雪櫃仔會搞到office燒fuse呀!

泵出嚟奶,可以放入儲奶袋或者奶樽。你去買奶泵時,就會知道應該配乜嘢配件。

大宅

QRB,產前無乜嘢特別可以預備,最緊要就係增加對母乳認識。你可以參加母乳講座或者工作坊,對我嚟講好有幫助。

你都未試,唔好驚定先,你要知道餵母乳係上天給予母親天賦能力,所以其實唔係咁難。

不過我認同,現代母親餵母乳係會遇到好多障礙,例如要返工、奶粉出現、身邊人缺乏對母乳認識等,其實都會加重人奶媽媽壓力。

我哋最緊要放鬆心情,盡力去餵,就算最終因為各種外在因素餵唔到,都唔好唔開心,如果唔係好易產後抑鬱!

[ 本文章最後由 dorisfung 於 08-10-16 15:53 編輯 ]

大宅

我都試過自己即刻流出嚟母乳,味道淡淡,真係好清甜。

雪過冰奶真係好騷,不過好神奇,BB又肯飲,可能佢哋知道只要係媽媽奶,就一定係筍嘢

原文章由 SandyCPS 於 08-10-17 15:54 發表
要倒咗10:00果次奶, 我都覺得好可惜呀, 我諗我會自己飲番,

tantanmama,
其實我自己都試過d雪奶,味道好騷。
如果即pump即飲的,就應該無咁騷,仲好清甜忝!

...

首頁

尾頁

跳至