跳至

首頁

尾頁

複式洋房

my baby出世時7.6磅
25日大之後就10磅﹏唔知正唔正常呢?
佢食奶又唔算多﹏
15日開始每餐3-4oz 大概3個鐘一餐~

大家都要努力呀!!!
希望大家都有個健康既寶寶!!!

[ 本文章最後由 blythe510 於 08-10-13 01:25 編輯 ]

男爵府

重咪好囉...我個b12/9出世得5.5lbs,之後黃疸輕左...到2/10都係得6.2lbs,而家就唔知幾多喇...希望有7lbs la

男爵府

細佬出世時3.1kg, 個半月打6合1時磅就5.24kg

大宅

原文章由 cherrian 於 08-10-13 08:59 發表
細佬出世時3.1kg, 個半月打6合1時磅就5.24kg

細佬仔1/9出世7.8磅,一個月後10.2,到而宜家唔知幾多啦.
佢宜家飲5安奶3個鐘一次 大慨飲7-8個字係咪好慢呀??
你地bb飲幾耐架一餐奶?

洋房

No need to worry la! As long as the weight is not over the 健康院's 97 line is fine la (boy & girl has different weight line) as the record is the standard deviation of babies in Hong Kong!

My baby girl weighs 6.6 pounds at birth and then weighs 10 pounds at 1 month old.

Same as your baby -- 每餐3-4oz 大概3個鐘一餐!
Her weight-gaining is good and fine as Dr said.

原文章由 blythe510 於 08-10-13 01:24 發表
my baby出世時7.6磅
25日大之後就10磅﹏唔知正唔正常呢?
佢食奶又唔算多﹏
15日開始每餐3-4oz 大概3個鐘一餐~

大家都要努力呀!!!
希望大家都有個健康既寶寶!!! ...

別墅

原文章由 kalailai 於 08-10-13 10:23 發表

細佬仔1/9出世7.8磅,一個月後10.2,到而宜家唔知幾多啦.
佢宜家飲5安奶3個鐘一次 大慨飲7-8個字係咪好慢呀??
你地bb飲幾耐架一餐奶?

我個仔5/9出世7.5磅
一個月後10磅

佢家下就飲緊160ml 四個鐘一次仲自己戒左一餐夜奶
每次飲20分鐘唔洗掃風
因為我一抱佢坐直,佢已識自己"hur"番d氣出黎
所以通常一餐30分鐘內攪掂

大宅

我個b出世時2.68kg,出院時收0左水,得番2.54kg,24日大時去健康院磅過有3.5kg.姑娘話都重得幾好.
我餵人奶,佢一喊就俾佢食,有時隔個半鐘就要食.

大宅

原文章由 ho_yan2406 於 08-10-13 01:45 發表
重咪好囉...我個b12/9出世得5.5lbs,之後黃疸輕左...到2/10都係得6.2lbs,而家就唔知幾多喇...希望有7lbs la

我個囡又係出世得 5.5lbs, 昨天去健康院就有 6.4lbs (16日大)佢之前都有黃胆問題, 希望到滿月時有 7lbs 啦

複式洋房

我個仔 , 出世時 3.59 KGS , 琴日返健康院覆黃 , 重 4.12 KGS, 醫生話佢重得幾好 , 我係餵人奶的

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我個b同你個b同一日出世ka
出世時7.4lb
滿月9.5lb
我個b同你個b真係差唔多wor
佢又係可以自己戒夜奶
4個鐘1餐棺每次180ml
夜晚o個餐我俾200mlmouth:
佢可以由夜晚12點食完之後到朝頭早7先再食
佢食奶就好快但係掃風,我真係唔掂...試過掃20 mins都唔得
近排佢日頭開始訓少,食完奶唔訓,自己o係床仔度玩手仔
又o係度ee哦哦咁講野, 隻臭b平時都好多野講,一路講一路手指指,好似罵咁人咁, 你個b係咪咁ka??
原文章由 joey-yan 於 08-10-13 21:01 發表

我個仔5/9出世7.5磅
一個月後10磅

佢家下就飲緊160ml 四個鐘一次仲自己戒左一餐夜奶
每次飲20分鐘唔洗掃風
因為我一抱佢坐直,佢已識自己"hur"番d氣出黎
所以通常一餐30分鐘內攪掂 ...

別墅

原文章由 藍罐曲奇 於 08-10-14 16:00 發表
出世時7.4lb
滿月9.5lb
佢又係可以自己戒夜奶
佢可以由夜晚12點食完之後到朝頭早7先再食
佢食奶就 ...

可能5/9出世既bb仔有自動戒夜奶功能架.......哈哈哈
佢都係日抖唔多訓好嘈架
不過無所謂喇,夜晚肯乖乖訓覺訓天光
已恨屎好多mama架喇.......

尋晚佢十點幾食完,放佢自己係床仔
佢就乖乖咁眼光光到十一點半訓著左
跟住就訓到今朝六點半,仲訓得多過我呢

大宅

出生時得5.1 lb, 現在一個月多啲已有8.8 lb

子爵府

我個b 22/9 出世, 出世時7.11lbs, 而家24日有9磅幾, 姑娘話都重得幾好, 不過就仲未戒夜奶

複式洋房

亞B出世時8lbs11oz, 而家36日人仔, 尋日去健康院磅, 11lbs12oz

大宅

我想問下, 戒左夜奶的BB, 係咪臨睡前個餐食得多些? 但係我阿B而家餐餐食80-90ML就"mok"住個咀唔肯食....雖然佢未戒夜奶...但點可能迫佢食多d呢....

複式洋房

你試吓食到一半掃一次風先再食, 咁會食多d架
我個仔個胃仔都好細, 雖然佢咁大隻, 但都係食得120ml咋
不過我打算下星期開始, 每餐加多10ml..睇吓佢食唔食囉

原文章由 HahaB 於 08-10-15 21:23 發表
我想問下, 戒左夜奶的BB, 係咪臨睡前個餐食得多些? 但係我阿B而家餐餐食80-90ML就"mok"住個咀唔肯食....雖然佢未戒夜奶...但點可能迫佢食多d呢....

大宅

我b出生時3.42kg, 一個月有4.27kg.

佢冇戒夜奶,佢夜晚可以5-6hr食一餐,我可以訓多d,但佢一餐要食一個鐘.....

大宅

我bb出生時7.5磅,一個月多4日時就10.7磅,佢每餐食150ml,3 個鐘一次.

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

my baby is 6 lbs at birth, now, 1 months, is 8 lbs. He is drinking 3 oz per 3 months.

[quote]原文章由 <i>ANN2388</i> 於 08-10-18 03:56 發表 我bb出生時7.5磅,一個月多4日時就10.7磅,佢每餐食150ml,3 個鐘一次.

[ 本文章最後由 venus_mama08 於 08-10-18 12:17 編輯 ]

別墅

我個仔又係5/9出世
出世時3.65kg....1個月就4.58kg
不過我餵全人奶...末介到夜奶
原文章由 藍罐曲奇 於 08-10-14 16:00 發表
出世時7.4lb
滿月9.5lb
佢又係可以自己戒夜奶