懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第1胎聯合原本順產 但最後係開晒10度生唔出又夾又吸 最終緊急開刀 而家plan生第2個 咁應該都係順產定開刀好呢 聽人講開過一刀政府多數都比2胎開刀既

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

個人意見,都是開刀。

水晶宮

回覆:第一胎緊急開刀 第2胎點揀好

點解開晒 10 度又夾又吸都生唔出 ?
要知道個原因係咪一啲不能避免既原因,例如盤骨唔夠位。

男爵府

回覆 Nbs 的帖子

謝謝意見 果時生完醫生無講 咁我咪又要返聯合生

回覆 llmanll 的帖子

您好 llmanll,都有唔少媽媽第一胎開刀,而第二胎都可以成功順產架,選擇邊種方式分娩仲有好多其他因素要睇架,例如BB大細、位置、媽媽同BB嘅 身體狀況等等。順產媽媽復原得較快, 如果醫生任得媽媽揀的話,不妨選擇順產呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

我私家醫生鼓勵順產,但當我第一胎選擇了開刀後,第二胎佢叫我都係開刀,唔好返轉頭搏

大宅

我第一胎在法國生,本來順產,但最後醫生話bb頭太生唔出,變左緊急開刀。第二胎qe順產。Qe醫生有叫我向第一胎醫生拿那時為何開刀的信。若你要在公立生,可以問下醫生的意見。順產真係恢復快,而且唔覺傷口痛。生完都唔覺得痛。除左生時痛。

大宅

llmanll 發表於 16-4-29 10:05
第1胎聯合原本順產 但最後係開晒10度生唔出又夾又吸 最終緊急開刀 而家plan生第2個 咁應該都係順產定開刀好 ...

我第一胎都係緊急開刀, 第二胎揀開刀, 因為開過刀順產成功率得6至8成, 無謂試

男爵府

回覆 yobimama 的帖子

咁底.....

大宅

回覆:yobimama 的帖子

下......
咁低 .....

我第一胎食晒全餐之後開刀(一度都開唔到)
而家第二胎樂想順產呀 ....
但係其實內心都樂爭扎

大宅

babyhoishan 發表於 16-5-3 17:32
下......
咁低 .....

你一度都開唔到唔係全餐, 全餐係生到爆晒都生唔出最終要開刀, 我上次開刀隔籬手術室個媽媽就係咁

大宅

yobimama 發表於 16-5-4 19:46
你一度都開唔到唔係全餐, 全餐係生到爆晒都生唔出最終要開刀, 我上次開刀隔籬手術室個媽媽就係咁
...

我係過期之後催生,催生唔成功穿左水,之後就開刀

大宅

babyhoishan 發表於 16-5-4 20:02
我係過期之後催生,催生唔成功穿左水,之後就開刀

我都係催生失敗

別墅

其實呢個問題真係好苦惱,我第一胎又係緊急開刀,宜家第二胎又唔知點好,qe個姑娘同我講唔洗咁急決定,34週先話比醫院聽想點生,經歷過陣痛,人地話生第二胎仲痛得勁,我真係驚,但又怕開刀後,照顧大囡又唔方便,所以真係1516,有時諗開刀就唔洗下面多個傷口,同埋好多人話第一胎開刀,第二胎難啲順產,但順產好似復原又快啲!唉…淨係諗呢個問題,真係好困擾

男爵府

我開晒架 下面都爆左要聯針

大宅

llmanll 發表於 16-5-5 11:57

我開晒架 下面都爆左要聯針

咁你都係開刀算啦

大宅

開心吸收勳章

我都係第一胎緊急開刀,岩岩生左第2胎係順產。

大宅

引用:第1胎聯合原本順產+但最後係開晒10度生唔出

原帖由 llmanll 於 16-04-29 發表
第1胎聯合原本順產 但最後係開晒10度生唔出又夾又吸 最終緊急開刀 而家plan生第2個 咁應該都係順產定開刀好 ...
我同你情况一樣,又係開晒,剪左,吸埋都生唔到,最後緊急開刀。

最近有第二個,睇過幾個私家,都建議開刀,因為第一個生唔到可能盤骨唔夠闊,可能胎位唔正或其他唔知咩原因,都係話無謂博。我原先都係想再試順產,不過聽左幾個醫生意見後,都係決定開刀啦!

大宅

点解第一个開刀,到第二胎顺産的幾会 会得返七八城的呢??

複式洋房

2016畫展勳章

我第一胎唔轉身所以開刀,生第二胎時都揀咗開刀,有朋友都諗住第一胎開刀,第二胎想順產,點知痛咗幾個鐘都係生唔到又要開刀,佢話醫院唔會俾你試太耐,怕你之前傷口爆。所以都叫我揀返開刀

首頁

尾頁

跳至