婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係上個月o既事,但我到依家都仲好嬲,事緣有日同c6係房嘈,都幾大聲,99就打開門,俾佢見到我搣緊c6隻手臂,之後就不斷鬧我,讀咁多書都唔講道理"旭"手"旭"腳,都唔知你阿媽點教你etc.....最慶個句係你都無人性,自始之後我就立定決心一定要搬,本來打算等派公屋,但件事到依家我仲好介意,同99以前已經唔妥,到依家更加tim,仲有攞滿月個日佢直頭賤到係門口見到我Mummy都扮見唔到,係我Mummy叫佢先彩人,係屋企又成日同我爭阿囡抱,次次喊都要搶去抱,試過餵緊人奶時都照搶(已經say no左兩次),而且99又偏心c6細佬,我有同c6商量搬出去租樓,c6把口應承我,實質個心唔想,因為佢負擔會好大(我無做野),租樓變左無得save$,但我Mummy答應搬左後幫我湊,等我搵工,當然我無同Mummy講呢件事,唉...始終都係自己Mummy最好,c6都比唔上

各位bk mummy你係我你地會點choice?? Thanks!

子爵府

原文章由 Joanna.L 於 08-10-13 01:50 發表
係上個月o既事,但我到依家都仲好嬲,事緣有日同c6係房嘈,都幾大聲,99就打開門,俾佢見到我搣緊c6隻手臂,之後就不斷鬧我,讀咁多書都唔講道理"旭"手"旭"腳,都唔知你阿媽點教你etc.....最慶個句係你都無人性,自始之後我就 ...

兩公婆既事關佢咩事呀...人哋嘁房佢門都唔敲就走入嚟...有無禮貌架
咁既然妳mami係幫妳湊等妳揾嘢做...咁梗係搬啦!!! 不過妳搬出去仲要比個B妳mami湊...小心妳99又有嘢講呀!!! 最好諗定點對答呀

大宅

有心真係想山去做野,唔一定要搬左出去先做架嘛,既然你媽咪應承幫你湊,你咪俾佢湊住先,你去搵野做,到份工穩定左咁咪搬出去住LOR~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 cherry1498 於 08-10-13 10:08 發表
有心真係想山去做野,唔一定要搬左出去先做架嘛,既然你媽咪應承幫你湊,你咪俾佢湊住先,你去搵野做,到份工穩定左咁咪搬出去住LOR~

同意, 呢個時候保住份工已經唔易, 揾工做都難, 有心搬出去住, 妳現在都要積極d揾工做, 2夫婦一條心, 如果唔係妳c6都好大壓力, 出面做野已有壓力, 對住妳又有壓力!!!!

子爵府

搬出去住,!! 先搵左工先, 再自己去睇下d租盤, 如果有ok既就捉埋老公一齊去睇, 地方可以唔一定要大, 夠住就ok, 一路住一路等公屋!!

男爵府

我都係覺得搵到工先搬,宜家市道太差

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一闊三大呀,,,,到時好大壓力架
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

複式洋房

我明白開支會變得好大,唉~對住呢個99真係人都short short地

水晶宮

唔好介意
講句公道說話 就奶奶撞入你間房見到你搣老公事件...

佢衝入黎 係佢唔岩
見到你搣你老公 (當然, 第3者唔知原因! 不便評論)

但係企係佢身份諗一諗
如果我個仔 被人搣 我衝上去打鑊佢tim呀! 何止鬧人呀! 打交都似呀!

當然有講得比較誇張, 但係奶奶出於一片為個仔心痛 愛子之心 姐......又唔需要咁激氣!

男爵府

搬!!! 唔好諗咁多!. 我係一個成功搬走既新抱,
(1)先估計租樓既開支, 水電煤.
(2)再估計自己可以'頂到幾耐' (如果搵唔到工)

搬出來既開支,可大可細, 便宜的'5千幾6千'村屋已經有交易.
傢俱,可以上YAHOO 買二手. 幾百元既SOFA, BED 都有交易.

複式洋房

樓主, 講句公平說話, 我都同意shannb的說法。我同99的關係都不好的, 我都好憎我99, 恨不得以後不要見。但就從這件事 (你同你老公argue時, 你搣你老公, 是你不對的, 君子動口不動手, 無論是男打女或女打男也不可。至於你99的說話, 我覺得她也並無不錯, 佢自己都不拾得打個仔, 但見你咁蝦佢個仔, 佢唔angry都至奇。

不過, 我都覺得盡快搬走越好, 因為不同住都會有conflict, 何況同住呢? 樓主, 你都要檢討自己相處情緒的態度, 及原諒你99的說話, 因為佢老人家都是愛子心切。

還有, 你想想, 當佢見你咁蝦佢個仔, 佢見到你媽仲唔當仇人咁, 比我都會。我個賤人99和叔仔蝦我蝦到出哂面, 我父母對我個賤人99也恨之入骨。所以你不可以話你99不彩你呀媽, 你99這樣就是因為angry你整家人, 蝦佢個仔。

原文章由 shannnb 於 08-10-13 19:44 發表
唔好介意

佢衝入黎 係佢唔岩

但係企係佢身份諗一諗
如果我個仔 被人搣 我衝上去打鑊佢tim呀! 何止鬧人呀! 打 ...

禁止訪問

複式洋房

無銷門係因為成日去洗手所以唔銷,我都知道自己有錯!

不過點樣無人性法,真係要請教呢位99
有次62講錯話,竟然當著我面掌62嘴(佢兩個仔返工)個兩下都唔小野,Wow我心諗99你係咪要避忌下呢,我argue我都閉埋房門先,不過佢好鍾意企係門口偷聽

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主唔去搵工係咪因為驚而家搵到工之後加埋老公份人工會超出申請公屋既入息上限呢?
你99擅自入你地間房係唔岩....不過佢嬲你搣佢個仔都好正常....為人父母一定接受唔到其他人搣佢個仔架啦...怪就怪自己唔好彩被佢見到囉
99火起上黎鬧人仲會同你講禮貌咩:;pppp: ....嬲埋你屋企人亦都係無可避免既事

珍珠宮

原文章由 kmmum 於 08-10-14 02:51 發表
搬!!! 唔好諗咁多!. 我係一個成功搬走既新抱,
(1)先估計租樓既開支, 水電煤.
(2)再估計自己可以'頂到幾耐' (如果搵唔到工)

搬出來既開支,可大可細, 便宜的'5千幾6千'村屋已經有交易.
傢俱,可以上YAHOO 買二手. ...

我剛剛搬完屋, 係全屋傢俬要買過既, 好彩租果到有冰箱, 電視櫃, 2個大衣櫃, 但 total 連埋2個月按金, 計埋洗咗5萬銀呀!
好好過每一天......

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 shannnb 於 08-10-14 02:44 發表
唔好介意

佢衝入黎 係佢唔岩

但係企係佢身份諗一諗
如果我個仔 被人搣 我衝上去打鑊佢tim呀! 何止鬧人呀! 打 ...

我都同意. 有人打我個仔, 我真係打鑊佢. 一定鬧爆佢. 鬧起交上來, 就一定教人無品之類啦~ 同99住無私癮, 好彩, 我同老公堅持不同99住.

珍珠宮

你99鬧你, 都話因為你met佢個仔丫!!

我99鬧我, 冇理由架!! 佢心情唔靚就鬧我架啦!!

而家我老公成日笑我深閨, 一星期唔出街都可以, 我心諗, 你估我想架! 落親街都要鬼鬼祟祟咁裝下99係咪對面鋪, 見到就走唔甩, 又要諗理由(點解出街, 點解呢個時候出街, 去邊, 做d乜, 帶左d咩走, 買d咩返黎....etc....), 撞正佢心情唔好, 搵人鬧, 你地係佢個仔, 梗係閃左都冇人話你地啦, 我閃? 被人唱通街呀!!

就算出到街, 都要擔心會唔會咁岩撞到99(世事既野就係咁邪, 最唔想撞到佢時, 就偏偏撞到佢!)

所以諗諗下, 你99都算正常架啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

付擔得起就梗係搬啦,有咩可能餵緊人奶都要搶bb抱,真係好冇私隱,如果付擔唔o黎,咪成日同bb在房,不過一定要鎖房門

複式洋房

聽你咁講, 你99都不是善男信女, 快d搬走吧。雖然辛苦, 但好過以後無親屬做。
原文章由 Joanna.L 於 08-10-15 16:33 發表
無銷門係因為成日去洗手所以唔銷,我都知道自己有錯!

不過點樣無人性法,真係要請教呢位99
有次62講錯話,竟然當著我面掌62嘴(佢兩個仔返工)個兩下都唔小野,Wow我心諗99你係咪要避忌下呢,我argue我都閉埋房門先,不過佢 ...

首頁

尾頁

跳至