自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(2)

個仔8個半月未夠
中午&夜晚餵粥仔
平時7點半起身 9點半行公園 10點半返嚟 11點俾佢啜奶奶瞓 瞓1個鍾左右就會醒

跟住就1點半至2點煮好粥仔 餵佢食
今日就一直唔肯瞓 到12點3終於啜奶奶瞓咗
瞓到1點4醒 就即刻煮粥仔 諗住佢都肚餓啦

今朝99煲排骨終 留起咗一碗粥連2舊仔肉
我就夾起啲肉 連菠菜一齊去攪蓉 連埋琴晚蒸好起骨嘅魚肉蓉 再擺落啲粥煲滾

坐high chair 餵咗3啖仔就開始扭計
一路都tum佢食 開始唔肯食
一隊埋隻羹就合埋仔 俾啲嘢佢手拎住 一樣係咁

開始發火 但都好聲好氣叫佢食 唱ABC 再唱多2首 都係咁 對手抹完咀 又R頭再捽面
食食下 一嘢拍落隻羹 啲粥滴到周圍都係 仲大聲喊 火都嚟埋
抱起佢 啤住佢 一樣係咁喊 大聲喝咗一聲 就喊得仲勁 之後啲 我都唔想再講 搞到我一身 連佢都係 仲要好腥 張 chair更加唔使講

火火哋 擺入床仔 自己行咗入房冷靜
同老公講俾返個仔佢湊 我聽日出去搵嘢做 講講下 喊起上嚟 老公即刻坐車返嚟

真心覺得好勞氣

我係人奶媽 一直都係佢要就俾佢啜 可能咁 搞到佢未知肚餓

大家有無咩建議 ? 餐餐餵粥 都好down .

但又好內疚 知道自己咁樣對個仔好過份 但真係㩒唔住啲火 唉… 先8個半月就咁 再大啲 我都唔敢想像會點

水晶宮

12點3終於啜奶奶瞓咗
瞓到1點4醒 就即刻煮粥仔 諗住佢都肚餓啦 ....

12點3食飽,點解你會認為佢1點4就肚餓?
唔肚餓,點食得落呀?

水晶宮

紫色線 發表於 16-4-29 16:43
個仔8個半月未夠
中午&夜晚餵粥仔
平時7點半起身 9點半行公園 10點半返嚟 11點俾佢啜奶奶瞓 瞓1 ...
"我係人奶媽 一直都係佢要就俾佢啜 可能咁 搞到佢未知肚餓 "

BB唔係未知肚餓,係唔肚餓呀.
肚餓唔洗教架,一定會知架

伯爵府

HiPP勳章(2)

方方媽媽 發表於 16-4-29 16:45
12點3終於啜奶奶瞓咗
瞓到1點4醒 就即刻煮粥仔 諗住佢都肚餓啦 ....

因為覺得佢啜得唔多

大宅

佢仲細, 粥只係輔食JA, 唔好令佢討厭食輔食, 今日唔食咪食返奶, 慢慢黎, 將個要求降低D...佢仲細咋...

同埋你好有心機呀餐餐比新鮮粥, 加油媽媽~~

水晶宮

紫色線 發表於 16-4-29 16:47
因為覺得佢啜得唔多
覺得乍~
你覺得佢啜得唔多,就唔容許佢覺得飽?
一係,以後你定時餵食,唔好比佢鍾意啜就啜.咁你就可以定個時間表比BB跟.

伯爵府

HiPP勳章(2)

方方媽媽 發表於 16-4-29 16:47
"我係人奶媽 一直都係佢要就俾佢啜 可能咁 搞到佢未知肚餓 "

BB唔係未知肚餓,係唔肚餓呀.

但如果唔跟時間餵 又驚佢搞到啲餐數亂曬

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:餵粥仔餵到發火

我女由出世到而家7歲幾都係無肚餓意識

chelsea_meow    發表於 16-4-30 05:15
cream090909    發表於 16-4-30 00:15
Vinccy    發表於 16-4-29 17:17

伯爵府

HiPP勳章(2)

mamahahaha 發表於 16-4-29 16:50
佢仲細, 粥只係輔食JA, 唔好令佢討厭食輔食, 今日唔食咪食返奶, 慢慢黎, 將個要求降低D...佢仲細咋...

諗住自己唔使返工 咪餐餐俾新鮮佢lor
但有時見佢活唔多肯食 嘥曬自己心機 會好upset.

搞到今日我都食唔落lunch .

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

初步睇內容
BB應該真係唔肚餓, 所以唔肯食
天朗氣清

子爵府

回覆:餵粥仔餵到發火

我明 我真係明
我仔又係當我人肉奶咀 而家14m
我都相信唔多奶 係口癮多
一樣食唔多野 咁我可以點 咪由佢囉
餓下唔食 再餓下囉
最好轉人餵 有時都會蝦人餵

我都試過好氣餒 喊住同我老公講 唔想湊想搵野做
轉個頭又繼續湊
最緊要比個空間自己 兩個硬鬥硬係最蠢既方法
有脾氣正常 自問唔係Bk jm咁咁有耐性
慢慢黎 將來湊仔更多野煩

水晶宮

紫色線 發表於 16-4-29 16:50
你任佢啜奶,已經攪到D餐數亂晒啦.
奶都係餐之一來架.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

紫色線 發表於 16-4-29 16:50
問題在於佢一要啜奶就即刻有
本身餐數已經會亂

8個月人仔, 點會同你分奶就隨時有, 粥就要定時食, 所以奶要留肚

天朗氣清

大宅

陪月勳章

"坐high chair 餵咗3啖仔就開始扭計"
唔怕的, 佢想食就會食. 扭計就收得, 下餐再試

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢係餐餐都唔肯食? 定只係今日係咁ja?

水晶宮

紫色線 發表於 16-4-29 16:52
諗住自己唔使返工 咪餐餐俾新鮮佢lor
但有時見佢活唔多肯食 嘥曬自己心機 會好upset.
你餵佢,係想佢飽,定係想滿足自己?
如果係為左佢,咁佢唔想食,就要了解係咩原因,如果係因為已飽,根本就唔應該再逼佢食你果擔"心機",如果係因為玩到唔願食,或其它原因,就處理/消除其它因素先囉.
因為你自己煮左,就一定要佢食,我睇到都有D upset呀.

伯爵府

HiPP勳章(2)

方方媽媽 發表於 16-4-29 16:50
覺得乍~
你覺得佢啜得唔多,就唔容許佢覺得飽?
一係,以後你定時餵食,唔好比佢鍾意啜就啜.咁你就可以定個時間 ...

我諗住自己無返工 所以咪俾佢隨時啜lor .

睇嚟我都係set timetable好啲

伯爵府

HiPP勳章(2)

Mimmy 發表於 16-4-29 16:52
我女由出世到而家7歲幾都係無肚餓意識

以前細個 餵粥會好勞氣嗎?

大宅

Relax, remember this "solid before one, is just for fun." We were told this in australia.
If he cant eat, let him.

cyh0425    發表於 16-4-29 17:18

伯爵府

HiPP勳章(2)

tinlong22 發表於 16-4-29 16:53
初步睇內容
BB應該真係唔肚餓, 所以唔肯食

睇嚟我今日反應太過份 可能都嚇親佢

首頁
12345...10

尾頁

跳至