自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由 honeybibibibi 於 16-04-29

原帖由 rosaki 於 16-04-30 發表
樓主,其實我覺得你唔係鬧人或管埋人改咩名,你只係想討論或好奇點解有人改呢個名,不過有D jm講得有道理, ...
可能文字表達唔好,但我正係呢個意思。
謝謝你的理性討論。

琥珀宮

回覆樓主:

我明樓主諗咩,因為第一時間我都係諗起英國個位

不過可能係佢哋圈子叫依個名的人好多好普通,佢哋唔會第一時間諗起英國個位吧

侯爵府

引用:Quote:原帖由 honeybibibibi 於 16-04-29

原帖由 yanju 於 16-04-30 發表
我都明你意思嘅,即係一般人都唔會幫個仔改個乳名叫八兩金一樣姐,佢一話Camilla我即刻諗起查理C個卡美拉嘅 ...
我自己覺得者,例如古人秦檜,後人都應該唔會選擇用檜字入名。
至於Camilla,因為香港曾受英國统治,皇室既野都會關注下,Camilla至今都不被認同,而且香港都少見人用呢個名,所以我只係想指出係我自己唔會選擇,而咁岩佢地改左呢個名...令我諗起有咁既睇法者。

禁止訪問

引用:Camilla+is+a+type+of+flower,+exceptional

大宅

honeybibibibi 發表於 16-5-1 00:08
我自己覺得者,例如古人秦檜,後人都應該唔會選擇用檜字入名。
至於Camilla,因為香港曾受英國统治,皇室既 ...

我明你講咩,自由講場就係講埋d無聊野既地方。
班JM成日都討論一d唔關佢地事既野啦!
我都唔鐘意Camilla呢個名,連佢地2個仔改埋middle name都唔鐘意。
不過都係唔鐘意啫,佢地改都none of my business,但我可以discuss

大宅

回覆樓主:

大宅

引用:Quote:honeybibibibi+發表於+16-5-1+00:08+

原帖由 Kelseyrobinson 於 16-05-01 發表
我明你講咩,自由講場就係講埋d無聊野既地方。
班JM成日都討論一d唔關佢地事既野啦!
我都唔鐘意Camilla呢 ...
點解改 middle name 唔鍾意?

男爵府

honeybibibibi 發表於 16-4-29 20:52
叫Camilla,即時覺得...點解要改呢個名呢...
雖然個原因可能好9唔搭8...但我始終唔鍾意呢個名,我一定唔會用 ...
以前搶我男朋友小三都叫呢個名我同你一樣咁討厭呢個名

男爵府

回覆:陳茵微個囡囡

其實camila, 唔係先係真愛咩?查理C未同Diana 一齊之前唔係話根本鐘意Camila家咩? 衰果個係查理c呀嗎

首頁

尾頁

跳至