自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

事原…下午既時候俾通渠水灼傷手,都幾大撻…到夜晚都覺得有少少痛,老公就同我去屈人寺D藥房問下D人可以渣乜…屈人寺D人見我隻手都幾嚴重就叫我去睇醫生…經佢地解釋完一輪我越聽越驚…因為佢話我應該用清水沖番5-10分鐘,沖走D殘餘物,我只係沖左1-2分鐘,又冇消毒…就去左某24小時診所…去睇醫生,同醫生既對話如下…
我:今日下午俾D通渠水灼傷左…(手放在抬上)
醫:看了一眼…只一眼…就說我開一些藥同一D藥膏俾你就可以了…
我:會唔會有"啦"
醫:望多眼,呢D好難答你,個個人唔同既…
醫:仲有冇問題?冇問題可以出番去…

我就咁出番去同我老公講,佢話咁快既,我話係呀…唔知呢,可能唔係好嚴重卦…
因為去睇醫生途中我著拖鞋行,撞翻左腳甲,問個護士有冇膠布啦…點知佢一句答我話冇…我老公出去同我講,唔卦得佢地唔幫你洗傷口啦…原來連一塊膠布都冇…
最傷心係…人地傷風感冒都係睇180蚊…我只係拎左包消炎藥止痛藥同一包胃藥就180蚊+30蚊藥膏錢…盛惠210蚊…

子爵府

畀面勳章

我又話一個我自己既case比妳聽丫
我盤骨附近痛去睇女醫生
女醫生:睇咩呀?
我:我呢度痛! (指比佢睇啦)
女醫生望住我:妳以為係咩呀?
我:唔知呀,會唔會係cancer既初期呀?
女醫生:呢有咁多cancer呀,係就唔會係咁依痛啦....(刪下數字惡言)
我:我唔知先黎睇架啦,電視都有教'病向淺中醫'
之後女醫生先幫我摸下
我:唔使check下入面呀?
女醫生好唔高興咁幫我check,問我痛唔痛
之後都唔寫紙我去照x光
後黎我搵左第2個,照到有一個水癗
妳係我,又會點呢?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

家下d醫生真係 醫者父母心喎
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 素兒 於 08-10-13 10:48 發表
我盤骨附近痛去睇女醫生
女醫生:呢有咁多cancer呀,係就唔會係咁依痛啦.. ...

請問呢兩位係乜醫生嚟架 ? 睇完等於冇睇.

早知樓主入急症室睇好過啦, 起碼都會同你洗傷口, 有乜理由醫務所冇膠布 ??
另外一個女醫生仲怪, 盤骨附近痛都可大可小, 嚟得睇都係想早d知道係乜事啫.

水晶宮

del...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

好媽媽勳章

搵食架咋, 你以為醫生真係真係為左醫好你, 係有好醫生, 不過要撞彩囉~

伯爵府

所以我一向都唔贊成去睇果 D 24 hr 集團診所....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 素兒 於 08-10-13 10:48 發表
我盤骨附近痛去睇女醫生
女醫生:呢有咁多cancer呀,係就唔會係咁依痛啦.. ...

咁你呢個醫生就真係差d喎
我上次個股骨位好痛(盤骨同大腿骨個連接位), 去睇個普通科, 佢都好仔細check & 講解好多可能性...
雖然到最後都冇定論係因乜痛(最有可能係傷韌帶), 叫我再過一星期冇好轉先去照, 亦只係開消炎止痛比我, 但至少有問有答...亦提出可能性&機率比我知...

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

原文章由 2bzmummy 於 08-10-13 11:28 發表
所以我一向都唔贊成去睇果 D 24 hr 集團診所....

agree.... 流水作業...今日唔知明天事... mouth: mouth: 今日亞三發燒,我搵左個好多老人家睇既醫生, 希望好d啦...mouth:

伯爵府

好媽媽勳章

我有一次卵巢瘤...烈左滲血在肚入面
痛到行唔到

先去鄧鏡波的急症室
有一個要用拐杖好老的醫生話我係盲腸炎
叫我過隔離的醫院立刻開刀
佢立刻叫架白車送我過隔離

後尾我心諗因我有買保險
我想如果要開刀..想去私家醫院開
我自行簽紙離去
去左法國

法國個醫生話盲腸無可能唔燒的
就幫我做其他test..原來係卵巢瘤
當日就切左佢

好彩因為買左保險轉去私家再睇一睇
如果唔係..無啦啦無左盲腸

不過...在私家醫院果個醫生
我多口問...點解我上個月做婦科檢查也無事的
無啦喇有個水瘤
佢答:"你唔好彩,命水唔好囉"
比佢激到啤啤聲!!....
佢話由無到形成...係10日8日的事...所以上月唔見有事,唔出奇

別墅

睇急証都唔係幫你好多, 有次我零晨時份肚痛去政府醫院睇, 等左成個鍾之後叫我入院 (當時正在發燒), 因佢都唔知我乜事, 去到病房已經係4am左右, 跟住有個好young的女醫生問我係未重痛, 我話係, 跟住佢就同我講
咁你要做手術啦wor”, 我問
….. 唔係呀話, 都唔知乜事, 唔使做呀話…” , 之後佢走左. 到中午幾個醫生巡房, 都只係問我係未重痛, 之後就無理我….我訓係張床到吊住鹽水乜都無做過.
我見有d唔對路, 即刻打比我個保險agent幫我搵間醫院我跟住入左浸會, 當時9pm左右, 個醫生一按我個肚, 已知我係乜事, 唔使10分鍾, 結果係我子宮有瘤, 跟住第2日一早就做左手術….. 自始, 我以前非必要都唔去政府到睇醫生怕怕.
:party:

水晶宮

24小時果d都有好人ge
我上次第2朝趕住飛, 夜晚睇左個24小時既醫生 幾好,幾詳細,唔會講2句就踢人走或者問番個病人有咩 照開藥果d,,,
anywayz,
樓主應該睇多次醫生
如屈記再講 有野係傷口唔洗走, 咁茶藥膏上去有咩用呢?

[ 本文章最後由 shannnb 於 08-10-13 11:57 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 ABCD媽咪 於 08-10-13 11:53 發表
不過...在私家醫院果個醫生
我多口問...點解我上個月做婦科檢查也無事的
無啦喇有個水瘤
佢答:"你唔好彩,命水唔好囉"
比佢激到啤啤聲!!....
佢話由無到形成...係10日8日的事...所以上月唔見有事,唔出奇

醫生無厄你架... 因為女人每月排卵都會出現水瘤, 收唔收得返就要睇身體狀態, 仲如果穿左真係唔好彩... 因為我都生過, 不過叫好彩過你dd無穿到, 睇過幾個醫生,再查過d資料先確定到...我妹都係...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 tkkmama 於 08-10-13 12:01 發表

醫生無厄你架... 因為女人每月排卵都會出現水瘤, 收唔收得返就要睇身體狀態, 仲如果穿左真係唔好彩... 因為我都生過, 不過叫好彩過你dd無穿到, 睇過幾個醫生,再查過d資料先確定到...我妹都係... ...

原來這樣
醫生無解釋到呢d呀....
不過...爆水瘤真係痛到...痛不慾生
生仔也未有爆水瘤o甘痛

禁止訪問

子爵府

星期六夜晚仔無拿拿發燒 ,咳,鼻水塞住訓到忟,發嗮脾氣
禮拜,平時睇開嘅醫生都休息,唯有搵個新嘅
呢位醫生--我未入到房,就聽到一把冷冰冰嘅聲音:距咩事?
我打個突!不過都講左:距咳,鼻塞同發燒!
醫生用聽筒好快聼左心口,用木條碰下仔嘅咀唇
仔個口都未張開就話:得喇,我會開葯!
前後唔洗1分鐘

取葯 。有2支藥水== 一支退燒 一支鼻水
我問姑娘 係米無咳水架?我仔有咳啵。
姑娘話問返醫生,之後比多支咳水。
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

大宅

原文章由 conniechan1975 於 08-10-13 12:16 發表
i also visit some dr. only look at computer dont look at u.. FUCx.. hate. never visit him anymore

especially i back from vancouver. i used to sit in the room wait for dr. come. but in hk. we r the on ...

係呀…佢真係得既俾幾多都得…但俾個200幾蚊俾我既感覺係同去藥房買支藥膏差唔多連一塊膠布都話冇!…分分鐘係藥房仲教番你點護理TIM呀!

大宅

睇完你地既經歷,我都覺得我好好彩!唔係有咩大病要求個D醫生!而家呢個真係唔知咩世界!貼錢買難受!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至