自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

係呀, 上個星期個女好似出水痘, 個私家普通科醫生話不是, 是皮膚發炎, 所以照上學, 點知第日就出好多, 以後都唔敢睇他.

原文章由 cherry1498 於 08-10-13 10:31 發表
事原…下午既時候俾通渠水灼傷手,都幾大撻…到夜晚都覺得有少少痛,老公就同我去屈人寺D藥房問下D人可以渣乜…屈人寺D人見我隻手都幾嚴重就叫我去睇醫生…經佢地解釋完一輪我越聽越驚…因為佢話我應該用清水沖番5-10分 ...

子爵府

不過禮拜多數得24 hr集團診所開咋
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

男爵府

原文章由 素兒 於 08-10-13 10:48 發表
我又話一個我自己既case比妳聽丫
我盤骨附近痛去睇女醫生
女醫生:睇咩呀?
我:我呢度痛! (指比佢睇啦)
女醫生望住我:妳以為係咩呀?
我:唔知呀,會唔會係cancer既初期呀?
女醫生:呢有咁多cancer呀,係就唔會係咁依痛啦.. ...

比我會鬧爆佢

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉,我都覺而家醫生好求其

水晶宮

最憎果d 問病人咩事 ,之後就開藥! 頂~我駛q黎睇醫生呀!

珍珠宮

原文章由 shannnb 於 08-10-14 03:05 發表
最憎果d 問病人咩事 ,之後就開藥! 頂~我駛q黎睇醫生呀!

有時問左都唔一定知你咩事ga!
事緣有一次我發燒,覺得唔多掂,11-12點左右睇醫務所果d夜診la!
咁其實我自己知自己應該係氣管炎(我有氣管敏感,由細病到大,好清楚黎料時係點~)
一入去見醫生,問我咩事,我話發燒同咳~仲要咳時覺得條氣唔順有d痛~咁個醫生聽下la!又睇下喉嚨la!就話冇咩既,喉嚨發炎o者~我話...醫生~~唔係wo!!我覺得好似係氣管發炎wo!我成日都氣管唔妥,我知道係點ga!醫生就話唔係ar!!冇事ar!!咁就叫我等拎藥~
之後第2日發燒,又發冷發熱...去睇我平時睇果個,佢一聽就話我支氣管發炎~我同佢講返尋晚睇醫生既事,佢話恆x果d集團式,事事旦旦搵d唔知咩醫生睇病~為左賺錢係咁上下~之後我都唔再去果d度睇喇~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #6 ii-3 的文章

有d醫生真沒有醫德.:;pppp: :;pppp: :;pppp:
;-)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我媽咪既經歷
佢胃痛, 痛到成日啦住啦住, 縮埋一舊
第一個街坊醫生, 開左d胃藥叫佢返屋企(因為我媽話胃痛嘛!)
食左2日, 唔得, 轉睇第2個, 今次個醫生, 我都唔知叫盡責定唔盡責, 量左血壓, 話好高wor, 開左血壓藥+胃藥(因為我媽話胃痛嘛!)
再食幾日, 無進展, 我同老公帶佢去st paul睇門診, 當時夜晚8,9點啦, 唸住有需要可以check埋胃
醫生check完, 唔肯開藥, 話血壓咁高, 一定有d野, 要入院大check至可以落藥, 我地話唸下先 , 佢話ok, 跟手姑娘追出黎, 話唔入st paul唔緊要, 但醫生想寫張紙我地去睇急症
我地拎住封信去a&e, 原來血壓高到240! (頂! 之前無一個醫生alert過呢件事) 即時要xray, 話個心發大左, 一定有d野, 即刻入院, 第2日証實大動脈撕裂(聽個名都知係大件事! 原來根本唔係胃痛)
事後, 我媽o係醫院內, 吊住藥情況下依然中風, 住左一星期icu, 好彩後來無事

我都唔知點感激個st paul醫生! 所以, 幾十年老牌醫生, 唔一定係好野, 廿四小時門診, 又唔一定係衰野, 睇運啦!!
原文章由 常歡笑 於 08-10-14 04:22 PM 發表
有d醫生真沒有醫德.:;pppp: :;pppp: :;pppp:

水晶宮

我囡睇開個兒科e生, 次次都會睇完後第二日打嚟問進度
原文章由 ling0722 於 08-10-13 11:35 發表
咁我都算好好采..我由細到大都睇我而家睇緊既呢個醫生..早2年我同家姐一齊發高燒佢103 我104..個醫生仲特登打黎問我地退左燒未
提醒我地飲多d水...多d休息 ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

D集團式醫療所,D醫生係打工ka(人工得$10.000以下),佢話知你啦,開工等收工,收工等放假,睇完就算.....
所以唔好搵集團式醫療所睇醫生,仲有有D屋邨老牌醫生都未必好.......

大宅

原文章由 CINDYC 於 08-10-14 17:07 發表
我囡睇開個兒科e生, 次次都會睇完後第二日打嚟問進度

你囡囡睇開個醫生係邊樹架…大約睇幾多次好呀

首頁

尾頁

跳至