論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔25個月正是trouble2階段,經常發脾氣,一喊上來好大聲兼尖叫,姐姐係以為我哋見唔到的時候就企埋一邊捂住耳,俾我見到佢先行前去安撫我仔,或者係無俾我發現時佢最後都會行上前安撫佢(唔知道),我自己有時都無辦法都係企係一邊等佢喊完,但睇到姐姐捂住耳就覺得唔舒服驚影響到仔仔的心理。大家覺得有冇問題?

珍珠宮

Lenasbobo 發表於 16-4-30 00:04
我仔仔25個月正是trouble2階段,經常發脾氣,一喊上來好大聲兼尖叫,姐姐係以為我哋見唔到的時候就企埋一邊 ...

畀佢湊無耐性,咁都事小,小朋友可能被佢打都吾奇

大宅

回覆:工人姐姐一聽到我仔喊就捂住耳企埋一邊

當然有問題,個姐仔有無需要咁做

大宅

回覆:Lenasbobo 的帖子

可能佢想話俾你個仔知咁樣唔好先拑住對耳扮下野。平時對你個仔點先最重要。放鬆d唔駛少少事就影響心理咁嚴重。

男爵府

回覆:Lenasbobo 的帖子

佢嘅反應就係唔會氹小朋友,你哋喺到先理小朋友,你哋唔喺到未唔會理囉!

翡翠宮

回覆樓主:

你正路係咪應該處理好自己個仔既情緒問題先

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

可以問下姐姐,了解下佢點解要捂住耳仔。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:工人姐姐一聽到我仔喊就捂住耳企埋一邊

有些人對大/尖聲音好敏感, 如果是的話, 㩒住耳仔是正常反應, 不可能因為她是工人就話佢唔啱。每次你的兒子大喊, 有無了解個中原因? 經常喊/大叫好傷喉嚨和聲帶。

複式洋房

Lenasbobo 發表於 16-4-30 00:04
我仔仔25個月正是trouble2階段,經常發脾氣,一喊上來好大聲兼尖叫,姐姐係以為我哋見唔到的時候就企埋一邊 ...
不是工人自己親生的bb佢又點會錫佢咧?佢咁ga動作一定係嫌妳個仔仔好煩
同埋證明佐佢對小朋友冇耐性、冇愛心
如果妳唔係FTM
妳最好裝定閉路電視(有24小時錄影嗰隻)
我驚到時妳地屋企冇人係度嗰時佢會打妳小朋友添.
有次我個女發燒入醫院
見到有個小朋友個鼻樑流晒血
佢媽咪話係俾工人打
差人已經即刻拉佐個工人.....
當然我不希望這些事會發生係妳身上、
sorry!我可能敏感佐D、
我只是唔想有小朋友受到傷害!

大宅

回覆:3b 的帖子

多謝大家意見!我自己思考過小朋友呢個階段未係好識表達情緒發下脾氣哭鬧下係正常的,不過我要諗下方法引導小朋友再有唔開心時可以適當抒發情緒,正如JM所說我真係擔心佢傷聲帶。
姐姐方面在我觀察之下佢日常家務表現都可以,只不過我奢望佢可以對我仔仔多點愛心,照料我仔仔時可以再細心啲(姐姐來左後仔仔病左好多次,來我家前即仔仔20個月前只病過一次),亦可以同我仔仔關係可以拉近些,而仔仔亦不會過份痴我

大宅

引用:Quote:Lenasbobo+發表於+16-4-30+00:04+我

原帖由 ivysum8 於 16-04-30 發表
不是工人自己親生的bb佢又點會錫佢咧?佢咁ga動作一定係嫌妳個仔仔好煩
同埋證明佐佢對小朋友冇耐性、冇愛 ...
多謝妳意見!我目前係FTM,但我都會唔係屋企的時候或之後返工,所以我都擔心佢如果真係冇愛心會傷害我個仔。但姐姐來左幾個月我暫時又唔覺得佢係有暴力傾向的人,但佢捂住耳仔令我覺得佢嫌棄我個仔同對小朋友冇愛心,不過佢個樣又好似好怕我仔大哭大叫。或者我係唔係應該直接問佢點解又捂住耳?
有時我又好矛盾因為我又唔想小朋友亂發脾氣(大叫大喊)時就即刻上前安撫,令到佢覺得咁樣發脾氣係啱啲。但擔心姐姐捂住耳令仔仔叫喊得再大聲。我係佢媽媽就知道仔仔唔舒服或有困難而哭就即刻上前安撫引導,亂發脾氣就等佢喊完再安撫。但姐姐應該唔會明

子爵府

引用:你正路係咪應該處理好自己個仔既情緒問題先

原帖由 mini1204 於 16-04-30 發表
你正路係咪應該處理好自己個仔既情緒問題先
Agree

複式洋房

Lenasbobo 發表於 16-5-1 00:10
多謝妳意見!我目前係FTM,但我都會唔係屋企的時候或之後返工,所以我都擔心佢如果真係冇愛心會傷害我個仔 ...
我想補充下:係醫院見到「工人打少主」件事、佢媽咪話:(個工人)由滿月湊到宜家....小朋友已經5歲幾!
我自己都有2個小朋友、
大嗰個係我自己一手湊大
有時湊小朋友真係湊到妳忟晒
我都有試過教訓自己個小朋友
但只係嚇下佢 一定會留手
唔會真的傷害佢
但工人好難講、
始終佢和妳個仔冇半點血緣關係
我勸你都係小心為妙!
總言之就防範勝於未然!

子爵府

引用:多謝大家意見!我自己思考過小朋友呢個階段

原帖由 Lenasbobo 於 16-04-30 發表
多謝大家意見!我自己思考過小朋友呢個階段未係好識表達情緒發下脾氣哭鬧下係正常的,不過我要諗下方法引導 ...
我個女trouble two時好精,我不在時不會發脾氣,因為姐姐吾會騷佢(但姐姐平時好錫佢由出世揍到而家),我在時佢發脾氣我不會要姐姐處理,我直呈叫佢吾好出來,我自己處理,我亦吾會氹我女,我由得佢喊吾騷佢,之後傾番。我女三歲後能言善辯,就好少發脾氣了。

大宅

引用:Quote:原帖由+Lenasbobo+於+16-04-30+發表

原帖由 964000 於 16-05-01 發表
我個女trouble two時好精,我不在時不會發脾氣,因為姐姐吾會騷佢(但姐姐平時好錫佢由出世揍到而家),我 ...
其實我知道好多時仔仔發脾氣係因為想要媽媽安撫,咁啱佢扭計時我可能係其他房間或廁所,行過去睇仔發生咩事就見到姐姐捂住耳,或我正處理仔仔的事姐姐企係附近我眼尾掃到佢捂住耳,令我懷疑我唔係屋企姐姐是否能處理到仔仔哭鬧。不過我唔係屋企開cam又見仔仔好似好乖,姐姐都有講我唔係屋企時佢好乖。
有時真係好沮喪,見到成日發脾氣無理取鬧係唔係自己唔識教,希望佢返左學會好啲啦?

水晶宮

Lenasbobo 發表於 16-5-1 00:10
多謝妳意見!我目前係FTM,但我都會唔係屋企的時候或之後返工,所以我都擔心佢如果真係冇愛心會傷害我個仔 ...

<但佢捂住耳仔令我覺得佢嫌棄我個仔同對小朋友冇愛心.>

樓主, 好老實, 唔係個個人頂得順細路尖叫,
你工人用手掩住耳仔係人之常情.
你應該研究個仔何解尖叫及教個仔用另一種方法表達情緒,

工人對小朋友仔好唔好,
僱主可以睇下小朋友痴唔痴工人,
或怕唔怕同工人一齊,

有裝 cam, 就更加方便僱主觀察工人點湊仔.

子爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-05-01+發表我個

原帖由 Lenasbobo 於 16-05-01 發表
其實我知道好多時仔仔發脾氣係因為想要媽媽安撫,咁啱佢扭計時我可能係其他房間或廁所,行過去睇仔發生咩事 ...
D小朋友係咁,會蝦媽媽,大大下就好D。
至於工人,你觀察下佢其他言行再看看佢對小朋友好吾好,我小朋友哭鬧時,我老公直呈頂吾順帶耳塞添,我自己都試過煩到擲野,你也要慶幸佢只是在你面前哭鬧,可以自己處理。

大宅

引用:Quote:Lenasbobo+發表於+16-5-1+00:10+多謝

原帖由 birdbird 於 16-05-01 發表
樓主, 好老實, 唔係個個人頂得順細路尖叫,
你工人用手掩住耳仔係人之常情.
你應該研究個仔何解尖叫及 ...
我明白工人姐姐始終唔係自己人冇得要求咁多,只能自己留意多啲。小朋友方面我確實要搵下方法等佢就算唔開心都唔好大聲哭鬧尖叫

大宅

引用:Quote:原帖由+Lenasbobo+於+16-05-01+發表

原帖由 964000 於 16-05-01 發表
D小朋友係咁,會蝦媽媽,大大下就好D。
至於工人,你觀察下佢其他言行再看看佢對小朋友好吾好,我小朋友哭 ...
最鐘意蝦爸爸媽媽

別墅

KWOKRACHEL 發表於 16-4-30 08:32
當然有問題,個姐仔有無需要咁做

佢真心唔適合呢份工, 完全無心里準備。

首頁

尾頁

跳至