自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友三歲半,日片已戒好耐,完全無問題,但去廁所次數密,約兩至三小時一次。最近開始試戒夜片,6點後已無飲水,半夜有叫醒去一次洗手間,但天光前都係瀨,已經兩天都是這個情況,請問是否小朋友未ready? 應否繼續嘗試?

別墅

小朋友白天有沒有午睡習慣?如果午睡醒來後,沒有瀬尿,夜晚就可以戒片。相反,如果瀬尿,小朋友還沒有準備好好,要等等。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:請教: 戒夜片

2~3小時去一次廁所都叫密?

男爵府

其實不用急,夜晚可照著片,只是觀察一下朝早條片有冇濕,如果可連續幾晚冇濕,可以試下除片訓覺,再鼓勵一下小朋友,好快攪掂的

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

letsdoit 發表於 16-5-1 10:43
小朋友三歲半,日片已戒好耐,完全無問題,但去廁所次數密,約兩至三小時一次。最近開始試戒夜片,6點後已 ...
個個人唔同, 女女 3 歲我開始同佢戒夜片, 5 歲半先戒到 !

仔仔 2 歲半已戒夜片.

正如有 D BB 2 個月已戒夜奶, 我果 2 件成 10 個月先唔使半夜起身餵 !

大宅

午睡一直唔著片都無問題,從來無瀨過,一般都係瞓兩個鐘頭左右。夜晚我觀察過片係有時濕有時唔濕,所以先試同佢戒,但這兩天都尿床,加上半夜起身去一次小便,所以大家都瞓得唔好,所以考慮好唔好繼續試?定係遲一點再試。

子爵府

熱血金章

我仔2歲半戒了日片,下個月5歲了,夜片都未戒到,,曾經試過夜晚飲少d水,可以一星期只濕一次,但之後斷斷續續濕下吾濕。我唸佢未ready。但我無push佢,佢大個仔,了解好多野,佢前晚同我講:媽咪,我好想好似你同爸爸咁吾洗著片訓覺!我答佢:努力丫,半夜想去尿尿,叫媽咪起身同你一齊去。

小朋友個個發展吾同,3歲人仔吾洗急。

水晶宮

letsdoit 發表於 16-5-1 12:37
午睡一直唔著片都無問題,從來無瀨過,一般都係瞓兩個鐘頭左右。夜晚我觀察過片係有時濕有時唔濕,所以先試 ...

夜晚唔洗著片訓覺, 係因為個小朋友係可儲到d 尿到第2天早上起身去廁所,
又或者係半夜佢有尿意, 自己起身去廁所.
所以, 即使小朋友著o左片訓覺, 佢條片第2朝應該係乾.

以此 logic, 唔洗著片的timing 就係大人發現小朋友著片訓覺, 連續幾天第2朝起身都係乾的,
就可以試下比小朋友唔著片訓覺.

大人半夜3更拍醒個小朋友去廁所,
咁樣唔係幫佢戒夜片, 而係慳番條尿片咋.

水晶宮

回覆樓主:

戒夜片係要佢自己身體ready, 就自然戒到, 就算幫佢著夜片,佢都唔會濕片先叫戒到。唔好半夜拍醒佢,連續瞓對大人小朋友都好重要!

大宅

我嫂由細到大都好中意半夜豆小朋友去尿尿...所以好遲先介到...到依家成十歲有時都瀨...我覺得半夜豆係唔好...大人同小都訓得差d

男爵府

好媽媽勳章

回覆:Elenalan 的帖子

系呀,我個囡岩岩3歳,連續幾晚自己半夜叫起身去廁所,同我見佢連續兩星期條片都無濕,就開始比佢唔著片訓

別墅

2至3小時都叫密?我仔2歲半係一小時去幾次 但唔係次次都痾到
食飯重要忍不到瀨埋

我想放棄呀

首頁

尾頁

跳至