自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

本人對塵粒敏感,今日返崇拜遇啱附近大修完成拆棚,揚起灰塵引致咳同左眼腫痛,以往同類情況只須普通醫生處方含輕量類固醇眼藥水一支,滴兩三日就無事。

呢兩日睇開醫生放假,於是去法國醫院睇門診,個醫生初初話call眼科嚟睇,要幾千蚊,我當然拒絕,之後佢寫紙叫我去睇急症!有無搞錯,咁小事,即係叫我濫用急症服務,我又唔係有生命危險,又唔係急性青光眼會盲.......

好火,咁就收咗我二百一十大元!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

敏感並唔係小事,分分鐘會致命架
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

過敏可以死人GA
唔可以掉以輕心
還你千世笑來世未必能遇到

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:眼敏感要睇急症

你知自己事,醫生唔知你事。
敏感可以好大件事。
唔係專科唔敢摶好正常。

翡翠宮

牛年勳章

回覆:眼敏感要睇急症?傻的嗎?

醫生真慘

侯爵府

carolwong168 發表於 16-5-1 19:49
過敏可以死人GA
唔可以掉以輕心

我明白,但我只係眼腫腫哋咋喎?

侯爵府

seaman1982 發表於 16-5-1 19:52
你知自己事,醫生唔知你事。
敏感可以好大件事。
唔係專科唔敢摶好正常。

咁可以轉介過兩日去專科,唔明眼腫有何生命危險要去急症?

侯爵府

C.Humphrey 發表於 16-5-1 19:59
醫生真慘

如果我鬧佢或者投訴佢, 佢就真係慘, 但我由頭到尾無同佢有任何衝突, 佢問乜我答乜, 佢寫封信就收$210何慘之有? 唔好意思, 唔明.

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

敏感可大可小,醫生唔知你情況,正常第一時間簽紙叫你睇急症, 唔會拖2日先叫你等專科

大宅

回覆樓主:

醫生為你好,眼敏感可大可少。
寧願早d睇好過遲睇。
唔想睇急症就睇眼專科啦樓主,唔好亂滴眼藥水了

侯爵府

魔怪媽媽 發表於 16-5-1 20:35
敏感可大可小,醫生唔知你情況,正常第一時間簽紙叫你睇急症, 唔會拖2日先叫你等專科
...
乜唔係成身腫晒嗰款敏感, 或者呼吸困難先至睇急症架原來眼腫腫哋都可能有生命危險架(我已經講咗俾佢聽朝早遇上大塵, 隻眼痛咗好一陣) 咁醫生佢又無講喎

侯爵府

KathyChui 發表於 16-5-1 20:58
醫生為你好,眼敏感可大可少。
寧願早d睇好過遲睇。
唔想睇急症就睇眼專科啦樓主,唔好亂滴眼藥水了
1) 眼科醫生要後日先至開診2) 我就係唔想亂滴眼藥水先至求診, 一向普通科醫生都俾支眼藥水我就OK, 從未有試過轉介急症. 所以先至覺得呢位醫生嘅行為好難理解

侯爵府

睇咗各位回應, 原來今日嘅標準同我嗰代已經好唔同, 多謝意見.
我以為眼唔舒服, 只有以下三個情況先應該去急症:1)異物或化學品入眼, 2)懷疑急性青光眼, 3)懷疑急性視網膜脫落, 唔知原來敏感都算緊急.
咁我真係要體諒吓人: 先父臨終嗰兩年經常要召白車入急症, 當時見唔少表面睇精神爽利嘅人喺度等睇醫生, 當時我仲諗呢啲人究係咪真係有需要, 根據大家回應, 或者當中真係有啲情況係好似我咁係敏感, 但睇唔到専科而被普通科醫生轉介去睇急症

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:眼敏感要睇急症

敏感封喉嚨先危險~

其實眼痕敏感,用水喉水沖两次就唔痕~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

大力大力 發表於 16-5-1 21:21
敏感封喉嚨先危險~

其實眼痕敏感,用水喉水沖两次就唔痕~

C HING 我同你睇法相同, 所以本來唔想睇醫生.. 只係老公大人叫我睇吓穏陣.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

YolandaTam 發表於 16-5-1 18:18
本人對塵粒敏感,今日返崇拜遇啱附近大修完成拆棚,揚起灰塵引致咳同左眼腫痛,以往同類情況只須普通醫生處 ...
我日日都眼敏感,我唸唔到可以睇急症......我要唸唸.....
但眼腫可能擔心你會即時惡化,所以算吧,自己觀察住,覺得越來越嚴重就去急症,冇咩就等星期二睇醫生。

侯爵府

tester5 發表於 16-5-1 21:31
我日日都眼敏感,我唸唔到可以睇急症......我要唸唸.....
但眼腫可能擔心你會即時惡化,所以算吧,自己觀察 ...

我諗係啩, 但我睇嗰陣已講咗隻眼已痛咗幾個鐘頭, 無好轉亦無惡化...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-5-1 21:21 敏感

原帖由 YolandaTam 於 16-05-01 發表
我小時候成日鼻/眼敏感了20年,每日多運動,注意腸胃/飲食,就好了90% ~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:tester5 發表於 16-5-1 21:31 我日日

原帖由 YolandaTam 於 16-05-01 發表
敏感唔會痛,不是祗是痕的嗎?

買基金真係好傷

侯爵府

大力大力 發表於 16-5-1 21:35
敏感唔會痛,不是祗是痕的嗎?
單純眼敏感會痕同流眼水, 又乾又敏感會又痕又痛 (我有眼乾問題)

首頁

尾頁

跳至