自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:眼敏感要睇急症

……、……\'

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆 850212 的帖子

或者係喎......我下次都係忍到相熟醫生開診好啦.

伯爵府

以前敏感睇過眼科醫生話係刺激物例如化妝品或污糟野野入眼,滴眼水清洗唔好捽眼就無事,之後我都是自己滴V老篤就好番,不過若惡化就要睇專科,我老公試過眼細菌感染都幾大件事,差啲盲咁

珊瑚宮

反而想知里依家點? 對眼好d 未? 里點解決

子爵府

2018復活節勳章

眼敏感要入急症,甘我嚴重鼻敏感要住院喇應該

水晶宮

引用:私家醫院梗係劏得就劏啦,最鍾意叫人驗乜驗

原帖由 850212 於 16-05-01 發表
私家醫院梗係劏得就劏啦,最鍾意叫人驗乜驗物,你唔睇專科佢無肉食,梗係打發你走啦。
...
Agrer

別墅

引用:本人對塵粒敏感,今日返崇拜遇啱附近大修完

原帖由 YolandaTam 於 16-05-01 發表
本人對塵粒敏感,今日返崇拜遇啱附近大修完成拆棚,揚起灰塵引致咳同左眼腫痛,以往同類情況只須普通醫生處 ...
我仔試過眼敏感入急症,初頭唔知係眼敏感,佢話眼痕,用手揉了幾下,幾分鍾後眼白又腫又漲,成舊啫喱咁,我直頭覺得眼白想爆咁..好似吹漲咁,我好驚呀⋯⋯即刻入急症室!後來睇眼專科話係眼敏感....先無咁驚...眼嚟架喎⋯⋯我無知,當時好驚佢會盲,所以入咗急症。

別墅

回覆:眼敏感要睇急症?傻的嗎?

個普通科唔熟眼科, call 個眼科要四位數字你又唔想比, 呢個鐘數可以睇到眼科而唔使四位數字, 就係去急症室, 我唔明你嬲乜,醫生已比option 你
1)在私家睇眼科💰💰💰
2)去急症室比$100睇急症室醫生

你自己比左自己option 3) 上BK唱個醫生無能,覺得自己無野

真係,唔知想點 ,講完

BKsquare    發表於 16-5-2 09:09

侯爵府

引用:回覆 850212 的帖子或者係喎......我下次都

回覆 850212 的帖子

或者係喎......我下次都係忍到相熟醫生開診好啦.
咁樓主你依家點呀?

侯爵府

botbot 發表於 16-5-1 22:51
個普通科唔熟眼科, call 個眼科要四位數字你又唔想比, 呢個鐘數可以睇到眼科而唔使四位數字, 就係去急症 ...
JM我諗你真係唔係好明我火乜:1) 我已對醫生十分清楚指出隻眼已經唔舒服咗幾個鐘頭, 無好轉亦無惡化, 好明顯唔係緊急情況更無盲或生命危險, 點解要叫我去急症? 咁係咪即係叫我濫用急症室? (小朋友發燒都可大可少, 有啲新手媽媽喺呢度問入唔入急症都俾人鬧濫用, 我無理由相信自己情況比佢哋更緊急.) 如果佢認為有需要應該花一兩分鐘解釋吓理據.
2) 對公眾假期嘅醫生我無乜期望, 亦無諗呢位醫生是否無能, 只係覺得白行一趙所以火. 如果我真係要唱個醫生無能, 我一定開佢名, 但我無. 希望你明白, 我唔係要唱人,
我只係抒發吓而已.

侯爵府

bing-jing 發表於 16-5-1 22:17
反而想知里依家點? 對眼好d 未? 里點解決
好咗, 無乜痛, 仍然乾.

侯爵府

魚毛媽2008 發表於 16-5-1 23:03
咁樓主你依家點呀?

侯爵府

引用:Quote:魚毛媽2008 發表於 16-5-1 23:03 咁

我都係鼻敏感類,有冇滴人工淚液?

侯爵府

魚毛媽2008 發表於 16-5-1 23:14
我都係鼻敏感類,有冇滴人工淚液?
有心, 其實呢種情況過往只在秋季發生所以我無人工淚液存貨. 落街買, 用開嗰隻缺貨, 我附近只有博士倫防敏藥水賣而我又對博士倫產品過敏, 所以無滴.

別墅

引用:Quote:botbot+發表於+16-5-1+22:51+個普通

JM我諗你真係唔係好明我火乜:1) 我已對醫生十分清楚指出隻眼已經唔舒服咗幾個鐘頭, 無好轉亦無惡化, 好明顯 ...
JM, 其實真唔明你嬲乜, 你自己心𥚃有數, 自己斷左症, 真係唔需要特登睇醫生架, 你都係做個樣比你C6睇,睇醫生梗係要比診金, 醫生又比左專業意見你,醫生轉介得你去,急症室都有分緊急同非緊急, 到時再分流, 你自己判斷過唔使去, 咪唔好去囉, 錢又比左, 個人就又無野, 咁就得啦, 都是求個安心, close case

BKsquare    發表於 16-5-2 09:33

侯爵府

回覆 botbot 的帖子

係呀, 我當然無去急症室. 我本來EXPECT一支眼藥水, 最多加幾粒令人十分眼瞓嘅抗組織胺而已. 只不過今次結果白行一趙, 俾人叫埋去急症 (我好憎濫用急症室嘅行為), 一時火遮眼而已

子爵府

有咩事上來自己負責任咪ok 囉

祝早日康復

侯爵府

引用:Quote:魚毛媽2008 發表於 16-5-1 23:14 我

有心, 其實呢種情況過往只在秋季發生所以我無人工淚液存貨. 落街買, 用開嗰隻缺貨, 我附近只有博士倫防敏 ...
明白,我應該無jm咁嚴重,我淨係痕。 好不幸地我仔遺傳我敏感。 呢幾日,我超痕,唯有用住阿仔嘅人工淚液。

不但只身邊嘅人會擔心,醫生亦未必一定清楚後果,我覺得,醫生係用最保守嘅計算。講真,我地都未必知最壞後果如何。如果醫生出發點係唔想最壞事情發生,我會感激佢。始終,好似紅燈過馬路咁,可能十次過都無事,但無人知第十一次結果如何。所以,每一個提示同勸告,我會follow. 最終如何,起碼我已盡全力

男爵府

首頁

尾頁

跳至