自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆:求意見, 我個仔拎咗幾千蚊買裝備!

Online game呢家嘢連我咁大個都中招,真係要好大決心先放棄到隻game㗎!一充就好難自拔,錢係我自己辛苦搵慢慢識心痛,唔係自己搵就更加充得爽快不痛不癢。要同佢傾下價值觀,理財之道,青少年多數受軟唔受硬

伯爵府

catnapper 發表於 16-5-2 17:39
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

我明你唔開心咩?我仔都中一, 錢的確係佢但咁用法我會超唔開心, 可唔可以同佢傾下計了解下佢既愛好, 我都有比我仔零用錢, 我同佢既協議係佢有好事我會比佢用, 同我講聲就得買咩都無問題, 好事既意思如比賽羅到好成績, 考試測高分等, 佢多數都係買遊戲碟,4-5佰蚊一隻, 講真其實我唔太想,因唔想佢打太多機, 但錢的確係佢慢慢儲, 亦做到我滿意既野所以我唔可以反對, 但我就會成日同佢傾錢要用得其所, 如買點數我就覺得唔值, 佢暫時ok但遲d唔知, 但我都係繼續比額外既零用錢佢儲,等佢自己決定點用, 但用前都係要講聲我聽

琥珀宮

畀面勳章

你俾佢管,都要定明要洗錢時應該同你商量,而家佢買左野又可以點?搵個溫和d既人同佢傾下啦

珍珠宮

回覆樓主:

online game 好似上癮咁,我老公有次玩到幾千蚊,離婚咁制

侯爵府

回覆樓主:

岩岩問阿仔 (F.2) 咩睇法, 佢話都有同學仔用幾千至ㄧ萬蚊買装備, 佢話佢唔會咁做, 打機係玩吓, 點解用咁多錢 我個仔係孤寒仔, d錢只儲, 唔捨得洗

侯爵府

引用:可能我第一次遇到呢d事,+真係好錯愕阿仔會

原帖由 catnapper 於 16-05-02 發表
可能我第一次遇到呢d事, 真係好錯愕阿仔會咁, 我從來都唔讚成佢買點數或武器, 仲要幾個月洗咗幾千蚊, 我承 ...
價值觀其實好難一致,大人都係,有d 人捨得洗喺食,有d 人洗喺買衫,有d 去旅行,量力而為就好,無話邊樣啱,嗜好個個唔同,只要佢唔會為左買自尊,或者人有我有嘅心態,或者比人呃,其實點洗錢佢可以從中學習,你比得呢個自由佢都係想佢學識啫,佢唔錯過又學唔識架啵,放鬆d 啦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...
慢慢傾,為時未晚。
價值觀真係要由細開始教導,謝謝樓主你呢個post,我都要預早教定家中的小男孩,裝備可以,但唔好用晒全部金錢在遊戲上。

琥珀宮

回覆樓主:

始終未搵錢未捱過,錢對佢黎講係個數字而已。唔好話中學生,當年第一份暑期工搵成萬蚊,一陣間就使晒,到真正出黎做野先知使錢容易搵錢難。但咁細個唔適宜keep咁多錢。

已刪除用户

引用:事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢,+新年到

伯爵府

回覆樓主:

大家價值觀唔同, 每人花錢都有唔同睇法,但唔應該用哂所有錢去買,點都要有所保留以備後著!

珍珠宮

回覆樓主:

價值觀問題

男爵府

D$係佢,唔係偷,所以你要用另一方法引導佢,要佢自願或分享方式話你知D$用左去邊。唔好用追究的口吻。
否則佢以後乜都唔會同你講仲大劑。
你也要解釋或講出你既感受,希望佢明白或了解,要佢反思一下。

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

每人都有亂使錢時。不要責備,好好溝通,同仔交流理財之道及睇法。更何況每人價值觀都不同。好多夫妻都互駡對方亂使錢之時。

大宅

熱血勳章

fong2005 發表於 16-5-2 22:30
俾我會咁做⋯⋯
我大女最鍾意史迪仔,我會話佢知有啲乜乜史迪仔公仔啊文具啊!仲要好貴但超級靚!
平時佢係 ...

我要學下你

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我姪當初就係咁,見個仔上左中一,就話以後比個仔管錢,初初兩星期儲到500元,之後成日話要錢入8達通,問得多佢亞媽覺佢有古怪,但個500元仲係道,只係兩日又話入儲值.

一個幾月之後冇左500元,但依然成日話要儲值,每次50.-,一星期入3次,冇理由用車錢咁快.

佢亞爸就問佢,佢初初話放學同,同學去飲野,用左d錢...之後爸爸開始唔見錢,係500,咁唔見,之後去到一千,二千咁,爸爸就打鑊甘架,先認去買點數咭,屋企收埋,佢就向我埋手,5千,佢亞媽追到佢入左兩次1800.-.

就係因為成班同學一齊玩,佢要賣好多野,豪比人,初初賣小小,越買越大舊錢,係會沉迷架,賣小小冇人知,就覺得冇事架,慢慢就會中毒越來越深.
<br><br>

珍珠宮

好媽媽勳章

自細有灌輸開價值觀,例如:「錢得來不易」「分清楚有咩係需要,有咩係想要」會好d,中學生朋輩影響好大,一定要自細灌輸自有效,中學先黎教太遲⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章

唔咪偷唔咪搶,佢自己錢黎架喎

想當年我都拎晒儲落既利是錢買手提電話

侯爵府

可能呢一刻佢覺得啲裝備好重要。你如果係都要求佢同你價值觀一致,咁好快會出現代溝。既然啲錢俾得佢管理,就放手俾佢管理啦,人總會跌跌碰碰中成長。你愈係禁止佢,佢慾望愈係大。反而買到無晒錢,佢想達到下一個願望之前,就會知道無錢好慘/用錢要plan.唔好一味打壓,咁佢會覺得同你好難相處,會諗辦法避你。而加都唔肯同你講真話,證明佢都唔想面對你。

愈嚟愈冇記性

侯爵府

我親戚,宅男一名,接近30歲,會攞晒副身家買裝備,砌電腦。愛好呢啲嘢,真係無得話制止就制止得到。佢屋企人已經唔會阻止,大家關係仲幾好

愈嚟愈冇記性

大宅

引用:Quote:原帖由 catnapper 於 16-05-02 發表

原帖由 fong2005 於 16-05-02 發表
俾我會咁做⋯⋯
我大女最鍾意史迪仔,我會話佢知有啲乜乜史迪仔公仔啊文具啊!仲要好貴但超級靚!
平時佢係 ...
如果儲錢只為賺你個利息,當你無利息呢個誘因時,儲錢就唔再有推動力。尤其世間上嘅無盡引誘往往俾誘因吸引!

首頁

尾頁

跳至