自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

catnapper 發表於 16-5-2 17:39
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

阿媽媽⋯⋯
你個仔有乜咁恐怖,有乜咁陌生啫!
講到尾,佢用佢自己儲下的錢,買咗自己D心頭好!
佢買到的係寶,係你覺得係草啫!
第一,
佢唔係偷錢去買。
第二,
佢唔係買犯法嘢。
恐怖喺邊?

坦白講,你未試過用多咗銭買心頭好咩?
我有吖,我又冇偷又冇搶又冇犯法,有時候用多咗錢,一世人流流長,一定有㗎啦!

阿媽媽,
你咁樣管仔呢,好唔得㗎!
你可以覺得佢買咗唔等駛嘢,咪比佢自己覺悟一下囉!你估佢唔知自己用多咗咩?你估佢自己唔知自己所剩無幾咩?你咪比佢自己面對囉!
總之佢唔偷唔搶去填數咪得囉!
學習學習嘛,
你要佢自己理財,都為咗佢可以學習啫!
你要佢自己學習,哦佢一有所錯誤,佢就好恐怖,佢就好陌生⋯⋯咁樣唔得喎。

你應該以輕鬆的手法同佢傾,令佢從今件事學會教訓。
令佢以正面的環境學懂。
你千萬不要閙到佢鋌而走險學會偷,下次偷咗搶咗填數之後唔駛比你鬧,咁就弊家伙了。

孩子成長之中,會有很多不同的做法,好好教。
他們要的是關愛。

男爵府

引用:事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到

原帖由 catnapper 於 16-05-02 發表
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...
其實係好事,早d比機會你教好呀仔!...呢一刻係唔偷唔搶,但所有錢用哂之後呢?!外面既花花世界,燈紅酒綠,而家唔教將來都好易中招!如果唔係邊得黎咁多借錢廣告!

不過講就易,我都唔知可以點教又唔傷感情,仲要係反叛期......

公爵府

eggcarol 發表於 16-5-2 17:54
唔會,佢仲細,你做媽媽唔教佢正確用錢方式才有問題

我同意父母要教導小朋友理財,唔需要爭辯。

但系呢件事黎講,媽媽說小朋友储利是錢,用来買自己喜歡的東西,媽媽認為小朋友浪費金錢於遊戲卡(只是推断),質问小朋友,点解要咁做?一早已講明小朋友储黎買喜歡的東西嘛。

小朋友如果用完儲備,问父母要錢買嘢時,才時好時机教導理財呢。这時,小朋友才有机会反省,再好好計劃。

个人認为,不喜勿插。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

侯爵府

引用:Quote:catnapper+發表於+16-5-2+17:39+事源

原帖由 月牙兒♡ 於 16-05-02 發表
已經見唔少中學生因智能手機變咗好多,講大話 ,偷拍,瘋狂買點數

只覺得中學生冇自制能力,咁早畀智能手 ...
我都諗緊呢個問題,中學生之間應該好多whatsapp,唔比又怕社交上融入唔到

侯爵府

引用:Quote:月牙兒♡+發表於+16-5-2+18:05+已經

原帖由 願望石 於 16-05-02 發表
唔好話中學生,我前排都玩到500蚊500蚊咁買點數,不過宜家的起心肝,最盡都係比自己一個月買200蚊點數:igiveup ...
咁誇張架

公爵府

由你放手俾佢管理自己財政個刻開始,就已經代表左錢係佢自己的,係佢角度,佢覺得冇問題,又唔係偷唔係搶,但事情發生左,就當然要同佢傾下啦,唔好用責怪語氣,要解釋佢知理財重要性,將所有錢買一啲唔實在,虛擬既野係有點浪費,但,人唔可以做守財奴,要教識佢,將錢要分開使用,部份拎去儲蓄,要話佢知儲蓄重要性,部份錢買自己鍾意既野,佢買乜野都唔好干涉,因為錢係佢既,佢覺得值,就已經夠,慢慢同個仔傾

大宅

回覆:求意見, 我個仔拎咗幾千蚊買裝備!

小朋友一定有呢個階段
最緊要唔好太沉迷
你俾佢自己管啲錢
又check佢
仔仔可能會反感或者之後更小心收埋啲野,唔俾你發現
諗返自己細個都係咁喇
我覺得身教最重要
只要父母平日唔係亂洗錢,亂掉野倒野,仔仔見得多,慢慢知搵錢難
就會覺得自己用錢買虛擬野好傻

男爵府

回覆樓主:

唔偷錢我覺得問題唔大,但要教佢正確理財,食得咸魚抵得渴 ,錢用左無得再拎
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你甘迫佢就吾好比錢佢自己管 每個人價值觀吾同 佢覺得裝備就係寶你都無辦法嫁

你想改變佢不如平心靜氣問下佢用左係邊
佢吾講你米再平靜地話佢知 錢得黎吾容易 要稔下用係邊到值得

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢,+新年到

平時應該教佢點用錢,唔好過份鉗制佢,鬧到佢覺得呃你仲好,就大件事了,我仔都有買,佢會同我講,我會教佢唔駛買咁多,亦都比佢知,我夠打機啦,但無充值囉,小小就可以,太多就唔適合,久而久之,佢都覺得係啱,其實而家細路玩具既模式改變左,大人都應該與時並進的

子爵府

引用:事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢,+新年到

其實你想佢唔用d錢定點?

珍珠宮

我理解樓主心情!

我個人認為,要給予小朋友自由,佢先要有基本自制能力,明白邊樣嘢是可以做,邊樣唔可以做!

如果今次發生呢件事,樓主千忻唔好鬧或唔開心,先向佢了解,反問佢如果用哂銭後,佢想再用錢,佢有咩打算?

樓主加油!

珍珠宮

回覆樓主:

錢使係邊,每人價值唔同。我老公都成日話我買衫,買家品好無謂,好嘥錢;同樣,我夠覺得佢買咁多鞋,電子產品一樣嘥錢。。。。

既然你想佢懂得理財,首先要容許佢有使錢嘅滿足感,佢覺得使係點數咭係有價值,有滿足感,咪由佢囉!當然,大前提下係呢筆錢係佢自己儲返來同唔係好大筆錢。

比我會慢慢引導佢講比我聽筆錢使左去邊,但唔會怪佢,只會教佢一舊錢應該分開幾份,其中一份要儲起佢。咁會唔會好d?

伯爵府

sfuhsg 發表於 16-5-3 08:11
咁誇張架
玩幾隻GAME,呢隻買D石,果隻買D石,買時覺得都係買少少石遮,點知隔幾日D石唔夠又再買
不過好彩,自己搵錢知辛苦,有日打醒左自己,要戒買點數當我以為自己買得瘋癲時, 見到有人一次買960粒石 (96粒約$3XX) ,我都覺得自己好彩未去到咁喪心病狂既地步(雖然我都冇錢買到咁多)
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

回覆:願望石 的帖子

其實而家D online設計到好似毒品咁,係會越比越多,自制力差D就輸了!

伯爵府

rich47004 發表於 16-5-3 09:49
其實而家D online設計到好似毒品咁,係會越比越多,自制力差D就輸了!
所以有時朋友教仔唔好沉迷online game, 唔好浪費錢買石時我自己都有D心虛因為我就係個反面教材
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

珍珠宮

回覆樓主:

唔好話細路沉迷,我c6都沉迷過,掉左6位數字去玩添,如果你茂茂然del佢,佢會好憎你恨你,你出於好意但佢唔係咁諗

男爵府

冷靜啲
想當年我打online game都課左唔小金
你同佢講 課金唔係一個問題,但裝備哩樣野真係無止境咁追落去既,唔好咁沉迷
不過有時有啲ac可賣返出去
佢既錢就由佢用啦 試過無錢就會知味道

水晶宮

你交錢比佢管理之前,有無同佢約法三章?
例如咩情況下可以用D錢? 是否需要問准你或知會你?
如果無,咁佢係有權運用佢既錢架喎.
我同我囡講明,18歲之前,佢既錢(除正常洗費以外的額外的零用錢)都要係我批准之下用.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你俾佢自己管理, 咁佢又真係可以自由運用, 事前有無SET RULES 用大額要唔要問過你? 如果無, 由佢LA, 之後同佢傾下!!

首頁

尾頁

跳至