跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世3日出院,返到唻屋企接近黃昏,老公發現BB有少少黃,第2日晏晝帶左佢去健康院度到251,即刻轉介廣華,結果抽血驗到310,要照3盞燈同吊鹽水,到左第2日,E生話BB上過330,而家跌返落251,要繼續照單燈同可以唔吊水,到第3日,都仲係251冇跌過,要跌低過230先會考慮俾你返屋企1日,然後睇下會唔會離開左個燈箱就上升返,結果到第4日都係跌我3度,即係同冇跌過冇分別,到今日第5日,仲上升返兩度,即係其實佢呢4日都冇好轉,而E生亦冇講話會做D咩,只係繼續照同俾時間.我已經開始崩潰.....日日都好似係度等判刑,我問E生如果佢繼續唔跌咁會點,因為我都未聽過照燈會照咁多日,而佢情況似乎照燈幫唔到佢,我好想同佢轉C家,一唻可以搵個好D既兒科,二唻始終C家環境好D,因為我老公個MEDICAL都COVER到頭等,又唔知BB幾時可以出院,但係又怕如果抱走佢轉C家,離開燈箱太耐對佢有危險,另一方面又想佢好返,如果唔係到時太遲就後悔都唻唔切....好想問下有冇媽咪都試過好似我咁既CASE同最後係點呢?因為我已經一日係E院12個鐘,出出入入冇停過,佢既血同尿驗過晒都冇事....當然我都唔想佢有事,佐係咁樣落去都唔係辦法,有冇人可以幫下我呀??

別墅

我唸私家同政府醫院既做法都係大同小異,如果你想幫bb轉私家,我唸你最好多個兒科專科問清楚,我驚你個bb唔可以離開燈箱太耐,同埋私家醫院都唔係即刻處理到,如果你想正接去私家醫院,最好打電話問清楚

男爵府

唔好咁擔心住
25x又唔係真係好高, 如果真係好高, e生都會要求換血的了
依家bb幾大? 比佢食多d奶, 人奶好奶粉好, 退左黃先算
我仔都係一路黃架, 不過去健康院同e院mon住, 最終驗埋肝功能冇事就ok了, 當時係28日大..
我覺得你可以拎d 驗血報告去問多個兒科e生o既意見, 先決定去唔去c+, 因為如果只係黃應該係冇問題, 最怕係佢o既黃係因為肝有事je

別墅

你可以打電話去仁安醫院既兒科專科問下,就算你唔係去佢個度睇,D姑娘都好好肯答你問題,我俾個電話號碼你參考下26083366,你試下講你既情況俾姑娘聽,睇下佢地點講

大宅

我都覺得你問0左個兒科醫生先決定要唔要幫bb轉私家醫院.同埋你bb依家0既度數,政府醫院都唔一定俾佢出院0架.我個bb出世後都有黃,我出得院佢都未得,要留0係醫院入面照燈.醫生都話最緊要佢排便多d,咁就可以快d退黃.
遲d就算bb出0左院,都記得要帶佢去母嬰健康院,佢0地會keep住幫bb度黃0架!

禁止訪問

洋房

原文章由 magchui 於 08-10-13 22:46 發表
BB出世3日出院,返到唻屋企接近黃昏,老公發現BB有少少黃,第2日晏晝帶左佢去健康院度到251,即刻轉介廣華,結果抽血驗到310,要照3盞燈同吊鹽水,到左第2日,E生話BB上過330,而家跌返落251,要繼續照單燈同可以唔吊水,到第3 ...
不用太擔心,BB黃是很普遍,如果你是餵人奶的話,初期黃的機會更高,因為奶水足導致,而且還有其他原因導致他退黃較慢,如他有G6PD、甲狀腺素問題、血型等,只要對症下藥不用擔心,照燈同吊鹽水可令他快退黃,如果你能餵他飲奶,確保份量充足,退得更快,我的BB出生第2日便要照燈,照了3-4日,出院時雖然已退黃,但仍未到正常指數,要慢慢來及餵奶定時足量,前後差不多10日才完全退。BB每日黃的指數界限有不同,若到了出生第3 日後,250是不算太高,只是border lineBB已好轉。私家是否好一點我不知道,不過Treamtment都是照燈、吊水、換血等。

大宅

原文章由 cherrian 於 08-10-13 23:56 發表
唔好咁擔心住
25x又唔係真係好高, 如果真係好高, e生都會要求換血的了
依家bb幾大? 比佢食多d奶, 人奶好奶粉好, 退左黃先算
我仔都係一路黃架, 不過去健康院同e院mon住, 最終驗埋肝功能冇事就ok了, 當時係28日大..
...

好囡囡都係,出院之前照左一日,但指數回升,之後健康院同e院mon住,最終驗埋肝功能冇事,現在差不多滿月,仲未退黃。醫生話只要肝功能冇事就唔擔心,等佢自己慢慢退。

如果驗過肝功能冇事,咁真係唔駛擔心。

別墅

magchui
你好!我女兒都係,你試吓早上把bb放起太陽下晒吓15分鐘,可以幫吓減小d黃的.

別墅

俾bb飲少少葡萄糖水同曬太陽都可以退黃架!但千祈唔好直曬喎

洋房

My bb's condition lasted over 2 weeks and had been admitted to hospital 2 times but he is ok now. So don't worry. All you need to do is make sure BB eat more & the doctors said sunbathing BB doesn't help actually.

別墅

my bb also last for a month, and then now is okay...you no need worry!! my first baby also like this...

小店Hope Store 專營兒童服装,希望各位媽媽都可以係小店挑選到"心水"貨品給自己的小寶寶!!!
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/booth/magmag1710

複式洋房

唔駛太擔心, 我個仔day 6 黃疸375呀! 結果差唔多week 5 先退. 我 ar b 係公立醫院照燈, 都跟進得ok ga. 醫生未完全放心都唔畀 ar b 出院, 只係home leave, 要day day 返去病房抽血check. 又check 肝功能, 仲 refer make sure 聽力無因黃疽受損.

我都有畀 ar b 晒太陽, 有d 用 ga, 記得幫 ar b 遮眼先好晒呀!

首頁

尾頁

跳至