自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:其實係唔係香港人先特別緊張

原帖由 ctsang1006 於 16-05-07 發表
其實係唔係香港人先特別緊張?我大肚時同啲外國朋友,北京朋友傾過,佢地真係無咩話介口,當然生野唔食得, ...
緊係啦,個個喺度以訛傳訛是但up當秘笈,呢樣又話唔食得嗰樣又話唔食得,白菜娃娃菜都話涼唔食得,係呀豬肉又話有哮喘藥雞又有打針,魚有孔雀石綠菜又有農藥,腸仔更加係禁品因為有防腐劑,唓,個b出世咪又係食防腐劑大(明明有人奶都唔餵特登收奶餵奶粉)戒到咩都唔食淨食白飯咁濟結果呢?嚴重濕疹!醫生話係因為阿媽咩都無食阿b咩抗原都無接觸過所以對外來物極大反應

子爵府

引用:Quote:原帖由 emimi 於 16-05-07 發表幾個

原帖由 小mama 於 16-05-07 發表
叫你朋友淨飲奶算啦

食小小牛,海鮮有乜問題
奶都唔飲得㗎,啲牛比人迫佢產奶,打好多賀爾蒙抗生素㗎

男爵府

DHA勳章

回覆樓主:

我陀b時都戒得好清架
都係擔心食錯野先戒得甘清姐
不過如果係佢逼人地都要戒口就衰啲

伯爵府

我會照叫自己想食既野,佢想食咩同食得咩佢自己會,戎口係自己既事唔影響到人就無問題

翡翠宮

leng1999 發表於 16-5-7 12:16
而家d人系唔系低低地架。全世界冇人生bb得佢生仔咩。

樣樣都唔食個bb點會健康。均衡飲食永遠系真道理,驚 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁以後佢有份出來時就拎定一粒"仙丹"比佢.仲要擺定個爐,叫佢練下先.
<br><br>

大宅

好誇姐,下次唔好約佢囉,講真你自己要介口姐,冇理唔俾人叫其他野㗎!樣樣都唔得咁食咩?

珍珠宮

回覆樓主:

比碗白飯加碟烚菜同湯渣比佢啦

男爵府

回覆:大肚介口超誇張

唔介口,始終覺得小朋友好無保障,生左出嚟係咁就係咁,皮膚呢啲野跟一世,唔係話介到清,但就唔讚成乜都食囉。。

水晶宮

emimi 發表於 16-5-7 11:03
幾個朋友每兩個月都會聚下食飯,某朋友大肚,咁我地都遷就佢唔食生冷日本野同刺激ge韓國泰國野
但發覺打邊 ...

佢自發性戒口係好事,佢自己陀b陀得安心啲啫,當然,戒得太清,同朋友garhering會比較麻煩,其實約出黎食飯,可唔可以佢自己叫一份餐for佢自己食,你同其他friend嗌其他野食share,佢啱食就食啲,唔啱食就食返自己個份餐,咁就唔駛就佢點野食就得咁辛苦啦

伯爵府

Anson0524 發表於 16-5-7 11:29
你應該唔係好妥呢個朋友,如果係我好朋友,佢戒得咁清,代表佢真係好緊張好擔心呢一胎,你覺得佢唔想食咩? ...

係Lo,何必要斤斤計較。而且樓主都話自己生過B,更應該明白。而且個個體質都唔同,佢唔係自私,係擔心Bb。邊個唔係自己個Bb好湊又無咩事。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

emimi 發表於 16-5-7 11:03
幾個朋友每兩個月都會聚下食飯,某朋友大肚,咁我地都遷就佢唔食生冷日本野同刺激ge韓國泰國野
但發覺打邊 ...

介到咁清!可能佢個B一出世已對好多嘢敏感!

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我陀b時都冇戒清, 陀到中期仲轉晒口味日日想鋸牛扒添... 不過我當時次次同朋友食飯, 佢地都會俾我揀食乜, 遷就我, 因為都係就幾個月姐。到我朋友陀b時我都係咁, 如果真係friend唔洗咁計較既

男爵府

回覆:大肚介口超誇張

我陀b初期,出街食野都柯,飲杯凍少少既野都唔得,又會唔舒服。成個孕期同凍野絕緣

大宅

回覆樓主:

我果時都戒得好清,因為難有,唔想食錯d咩有事,其實咩都唔食得都好辛苦,大肚婆都唔想,你朋友又無錯,但我唔會因為戒口唔比人叫某d 野食,你朋友呢點又自私左

首頁

尾頁

跳至