自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:幾個朋友每兩個月都會聚下食飯,某朋友大肚

原帖由 emimi 於 16-05-07 發表
幾個朋友每兩個月都會聚下食飯,某朋友大肚,咁我地都遷就佢唔食生冷日本野同刺激ge韓國泰國野
但發覺打邊 ...
同佢去食魚蛋粉

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

最重要佢安心,有咩事亂諗嘢就唔好,大肚婆情緒緊要,佢都好慘。

是否你們食咁多嘢佢要夾錢食飯,講真食餐飯幾百元但無咩食得係好慘

大宅

回覆:大肚介口超誇張

我大肚時有小小介口,但唔會叫朋友同我一齊介囉.!!!!一樣有食日本野...佢地食魚生食壽司,我咪食熱食囉,大肚唔系大晒要全世界圍住你轉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

olkan 發表於 16-5-7 11:45
我同你差不多,除咗咖啡。其他嘜都照舊,雪糕,西瓜,綠豆…… 當然佢人唔同。 其實介得太清,對胎兒都唔 ...
我問過醫生,佢話一日飲唔超過兩杯就ok

公爵府

olkan 發表於 16-5-7 11:45
我同你差不多,除咗咖啡。其他嘜都照舊,雪糕,西瓜,綠豆…… 當然佢人唔同。 其實介得太清,對胎兒都唔 ...

我都聽過媽媽介得太清,bb容易過敏
婦科醫生都話牛肉好有益好長胎,要多食

珍珠宮

回覆樓主:

我大肚都戒得好清。bb 抵抗力真係好好,又正正常常。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

emimi 發表於 16-5-7 11:52
我都聽過媽媽介得太清,bb容易過敏
婦科醫生都話牛肉好有益好長胎,要多食
...
Agree, 牛肉係對BB有益架

公爵府

Vinccy 發表於 16-5-7 11:35
我3胎都冇介口⋯臨生仲飲緊凍O茶

我都係,凍檸茶賣飛佛
99次次知我飲茶,都話我會生非洲bb,但我仔超白淨仲完全曬唔黑(女仔咁就靚,男仔我嫌佢太白)

公爵府

jacobkit 發表於 16-5-7 11:49
最重要佢安心,有咩事亂諗嘢就唔好,大肚婆情緒緊要,佢都好慘。

是否你們食咁多嘢佢要夾錢食飯,講真食餐 ...

咁我地咩都食,唔食牛就食雞,冇所謂,我當時都話食其他唔緊要,只係覺得佢大肚緊張得太誇張

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

emimi 發表於 16-5-7 11:15
我大肚簡直壞榜樣,個個星期都食蝦蟹,每餐唔加辣就食唔落,又唔飲奶,我兩個仔都又白又滑又精靈
...

我連鴨、鵝都有食蝦蟹又食又飲咖啡
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

引用:韮菜會子宮收縮是真的,+牛會燥,+海鮮會敏感

原帖由 sonson012848 於 16-05-07 發表
韮菜會子宮收縮是真的, 牛會燥, 海鮮會敏感, 羊都唔得.
你估大肚婆唔想食咩~~~佢都好辛苦架, 如果就唔到咪 ...
大肚婆點戒口係佢自己既事,但自己唔食得都唔比人食就有點那個

子爵府

回覆樓主:

我第一胎介得幾清,但我唔會要朋友就我,實有野啱食到,但介得清後果係阿仔有濕疹,仲要幾勁,第二胎咩都唔介,阿囡皮膚又白又滑

珍珠宮

BK Milk勳章

戒口係好,但唔使別人就佢,自己啱食便可

男爵府

emimi 發表於 16-5-7 11:16
由一知道有左就開始介,差唔多生啦

都係個幾個月啫,咁大家就唔到咪唔好出嚟食,駛唔駛咁話人

男爵府

zzz333 發表於 16-5-7 11:44
大肚真係好多野唔食得,事實,唔覺誇張,更誇張的人都有

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Tiffanytobe 發表於 16-5-7 11:28
為左bb, 我不敢輕舉妄動,我都戒得好清,其實視乎你心態,無分對與錯

同意,呢d邊有對錯,個個媽咪唔同做法朋友應互相體諒,咁少事唔會批評佢。
我自己介木瓜、豬肝等有維他命A的食物,唔想子宮收縮。
介食雪糕及某類芝士,唔想中李斯特菌。唔食韭菜因為有人話食韭菜會作嘔。
都介茶和我最愛的咖啡,轉飲無糖熱檸水,原來後來知熱檸水對身體好好

本來介左牛肉,但食返牛肉,想BB營養均衡,海鮮也照食。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家d人系唔系低低地架。全世界冇人生bb得佢生仔咩。

樣樣都唔食個bb點會健康。均衡飲食永遠系真道理,驚嚇飲食會攪到阿媽神經衰弱。怎可能有正常既bb

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可能人地bb得2來不易所以特別緊張

珍珠宮

emimi 發表於 16-5-7 11:55
我都係,凍檸茶賣飛佛
99次次知我飲茶,都話我會生非洲bb,但我仔超白淨仲完全曬唔黑(女仔咁就靚,男仔我 ...

我3個仔都白雪雪

大宅

減齡達人勳章

sonson012848 發表於 16-5-7 11:16
韮菜會子宮收縮是真的, 牛會燥, 海鮮會敏感, 羊都唔得.
你估大肚婆唔想食咩~~~佢都好辛苦架, 如果就唔到咪 ...

same❢

首頁
12345...10

尾頁

跳至