婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我不是住在香港, 要請工人不是很容易, 但可以送去託兒所, 但bb送得去託兒所, 對剛出生的bb來說是不好的, 這點我也明白。而我阿媽又不在身邊, 所以我只可以扉自己。多謝你意見!

原文章由 Joanna.L 於 08-10-15 18:49 發表
最緊要揾搵定人幫手湊,最好係工人,因為可以同工人夾計,你99一定成日去你家睇孫,你就叫工人扮唔係屋企,c6問起你同工人都可以夾口共丫

複式洋房

係呀, 我99好縱男輕女, 佢個女對佢多好, 也沒有用, 她只偏心細仔, 對我c6也ok, 因為是仔, 但對佢個女, 就... 不過, 就算生仔或女, 99都會好開心, 因她非常恨抱孫, 因為一來佢個女又生唔到, 佢細仔又無拖拍, 只可以寄望我。就算生了出來, 我也不能比面色佢睇, 又或說話佢聽, 因為我在這裏無親無故的, 因為這個原因佢及佢細仔才敢蝦我。我比顏色條8婆看, 佢整家人都會圍攻我, 所以打算少接觸, 少d見會好d。

原文章由 不悔 於 08-10-16 08:54 發表
如果你生既係仔,我唸佢會忌你,你就要把握啦,要俾番d顏色佢睇,當然唔係要鬧佢,但要佢知你都有尊嚴,我而家都係咁,一見有不滿咪講出黎,佢地會睇bb份上,唔敢惡呀... ...

複式洋房

我的c6都知佢細佬的野, 這兩年來, 我都沒有同他說過佢細佬點對我, 我是近來要求不要再見他們, 我才說出來, 我c6知道佢細佬對我的行為, 佢都好angry, 因為真的很過份, 而且, 他也相信和明白佢細佬有咁樣對我。

至於佢呀媽, c6始終是有保留的, 好難相信佢阿媽會是這種做戲的人, 因他想人是不太複雜的, especially那個是佢阿媽。佢見到我因為佢阿媽的事而depression, 所以佢都好support我和就我, 可以避的都避見他們了。

我知自己好小氣, 但真的以後不想再與他們聯絡, 但又想過, 我在這邊無人無物, 我的父母, 朋友, 兄弟姊妹不在身邊, 如果我同他們反面, 又或斷絶來往, 我的孩子在這邊就沒有親人了。但另一方面, 真的不想原諒他們一家人對我所造成的傷害。想到這裏, 覺得很是矛盾。

原文章由 KiuShaBB 於 08-10-16 09:31 發表
既然而家都咁多問題, 大家個心都有條刺喺到, 邊個講句野出來都會覺得對方係針對自己, 梗係可以唔見就見小d啦, 將來為咗湊bb的方法, 一定更加多麻煩. 湊bb就一定唔可以俾99湊, 斷絕來往就未必得, 始終佢係你c6的老母 ...

複式洋房

還有一件事, 我99不但扮野出色, 佢係佢的仔面前都常扮可憐的, 好多次她作出一副可憐的死人樣, 同我c6講話這個唔識, 那樣又驚, 一副楚楚可憐的死人樣, 我是男人, 就算不是佢個仔都想幫佢! 同佢鬧扮野, 鬧可憐, 我一定會輸硬! 如佢是我情敵, 我一定死硬, 這種楚楚可憐的形像, 但當然佢和我單獨時這個形像是不會存在的!

大宅

原文章由 laimanw 於 08-10-17 03:53 發表
還有一件事, 我99不但扮野出色, 佢係佢的仔面前都常扮可憐的, 好多次她作出一副可憐的死人樣, 同我c6講話這個唔識, 那樣又驚, 一副楚楚可憐的死人樣, 我是男人, 就算不是佢個仔都想幫佢! 同佢鬧扮野, 鬧可憐, 我一定 ...

算啦,衰99嘅嘢,都離唔開嗰幾種手段,都係一哭,二鬧,三上吊,扮慘,扮無知,扮可憐~~

想當初我都俾我C6阿媽啲戲呃得透,有時就算明知佢係扮嘢都會為佢講情,你都識講啦,唔知情冇關係嘅人都會俾佢呃到,我哋唔係佢個女都會心軟,更何況真係佢嘅仔女???

我C6阿媽啲戲又係冇得頂架,試過有一次佢同C6弟婦有嗌霎,咁我就係完全唔關事只係負責勸交嘅啫,佢都可以入埋我數嘅,又專登坐近個大門,[度大門打開咗少少]喺度大大聲喺度喊苦喊忽[不過冇眼淚嘅!],話自己好慘好淒涼,俾兩個新抱夾埋嚟恰佢喎,哈哈,最經典嘅就係,C6弟婦都費事睬佢都冇再出聲,但係佢聽到個仔喺走廊行緊返屋企嘅腳步聲,仲即時可以標兩行馬尿出嚟,真係睇到我眼都突埋,以前我都以為哩啲都只係會喺戲劇出現嘅情節,佢完完全全喺我面前表現真人show,而家諗返起,我應該俾返戲飛錢佢潻呀~~

不過呢,凡事睇兩面,如果佢唔係咁活生生咁教學,我又點可以真正知道咩叫知人口面不知心呢??又點知有人人性醜惡起上嚟,就連自己嘅親生子女都可以利用呢?所以我都要多謝佢俾我上咗人生咁寶貴嘅一課,雖然到而家我都仲好憎佢,但係我憎佢唔係佢對我唔好,而係佢根本就係我最憎嗰種人,簡單啲嚟講,我覺得佢冇人格,因為佢真係可以對住任何人都講一套,做一套,見人講人話,見鬼講鬼話就係佢嘅本色,所以我再唔需要去體諒明白佢,所有嘅嘢都係佢咎由自取,與我無尤,我唔會害佢,但亦都唔會幫佢,佢同我從來都無瓜無葛,而家只不過係還原基本步,就係咁簡單!

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-10-17 04:25 編輯 ]

複式洋房

好多謝你們的安慰! 看見這裏有很多同自己相同經歷的人, 而你們最後也可以堅強面對, 對我真是打了一支強心針, 多謝你們!

wmpl: 我好同意你所講: 我憎佢, 是因為我一生人, 最不能接受是那些虛偽的人, 我贊同人與人之間, 就算不喜歡你, 也不能做得太過出面。但做到好似做戲的程度, 我想真的不能接受。我不介意我的99對我不好, 罵我或什麼, 我好介意在我面前扮野。對住這種人, 我覺得己經失去所有的信任。可能這個世界上, 99大部份也一樣, 也是在女面前就數我和c6, 在我或c6面前就數自己個女和女婿, 攪到兄弟不和, 及婆媳不和。是非根本就是99所做成。

[quote]原文章由 wmpl 於 08-10-16 21:23 發表

但係我憎佢唔係佢對我唔好,而係佢根本就係我最憎嗰種人,簡單啲嚟講,我覺得佢冇人格,因為佢真係可以對住任何人都講一套,做一套,見人講人話,見鬼講鬼話就係佢嘅本色,所以我再唔需要去體諒明白佢,所有嘅嘢都係佢咎由自取,與我無尤,我唔會害佢,但亦都唔會幫佢,佢同我從來都無瓜無葛,而家只不過係還原基本步,就係咁簡單!

珍珠宮

原文章由 laimanw 於 08-10-17 03:53 發表
還有一件事, 我99不但扮野出色, 佢係佢的仔面前都常扮可憐的, 好多次她作出一副可憐的死人樣, 同我c6講話這個唔識, 那樣又驚, 一副楚楚可憐的死人樣, 我是男人, 就算不是佢個仔都想幫佢! 同佢鬧扮野, 鬧可憐, 我一定 ...

好多99都係扮野高手, 喺仔女面前做到好開明, 喺新抱面前就以為自己至尊無尚, 專等無人時至俾面色新抱睇, 新抱同個仔投訴, d c6通常都唔信, 仲幫呀媽講好話, 我地好難話完全同d 99斷絕關係, 其實每次見面咪當做場戲囉, 打個招呼算數, 始終我地係後輩, 至緊要你c6明白, 唔好逼你當99係自己呀媽咁就得啦, 免得將來麻煩仲多.

你的性格同我好似, 我好明白你的感受, 我都係一個好直既人, 唔鐘意就唔會扮到好鐘意, 最多唔出聲, 又俾99同c6話唔得歡容, 但係邊理得佢地咁多吖, 所以我都好憎我的99同大姑9, 佢地都係c6面前扮到好好人, 我大姑9同你叔仔一樣, 叫都唔啋, 你比我好彩因為你c6相信佢細佬點對你, 但我c6親眼見到都話佢家姐無問題 .
既然你c6支持你, 所以你而家保重自己最緊要, 開心d呀.

首頁

尾頁

跳至