網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港客已後只有獨孤一味淘寳

經過尼次攪完淘寶實名認證同挷銀行卡後,以為可以在各大網站游走,
點知原來宜家間間都要再實名驗證同挷銀行卡,否則成個交易系某點卡往做唔成.

當然有些先前己注册左的今天好似無問題,但遲早一定耍補返,正如今次淘宝甘做

我發現左下列幾個港客常碰到的問題
1) 大陸電話 - 最多係俾錢
2) 大陸銀行戶口 - 最多煩一次上去搞一個
3) 網站只接受 18 位大陸身份證登記 - 無大陸戶企定定無得玩
4) 個收貨地址唔接受海外 - 最多轉私人集運
5) 唔接受私人集運地圵格式 - 例如收貨人名加集運會員編號或電話/
地址加集運會員編號或電話. 此舉令集運好易出錯.

上面尼5樣,淨係大陸身份證登記己玩死.

甘多個站只有淘寶可用回鄉證.其他既只好忍着淚說 good by .......

1號閑人    發表於 16-5-8 21:35

子爵府

回覆:香港客已後只有獨孤一味淘寳

翡翠宮

回覆樓主:

要實名嘅係支付平台,唔係購物網站,所以標題所講嘅唔成立!
我啱啱先喺1號店落咗單,付款方法係淘寶買1號店禮品卡,尾數幾元用微信支付。

男爵府

lyh80115 發表於 16-5-8 21:38
要實名嘅係支付平台,唔係購物網站,所以標題所講嘅唔成立!
我啱啱先喺1號店落咗單,付款方法係淘寶買1號 ...
一號店有咩好買?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

4. 如果搞掂左綁定戶口, 要搵集運落黎應該5難

又或者又上開去搵代收都得 . 問題系我無甘多錢買
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

回覆 lyh80115 的帖子

都話以前登記落暫時重可以登入同買

試下京東先講啦!

想買貴D好野,又要提高安全程度!又係個味野!

佢地係為人民服務,無包港呢..........

男爵府

對大陸黎講香港係不嬲都係當境外地區,所以唔受你玩好正常,買唔到咪由佢囉,又唔洗死

翡翠宮

kaman06 發表於 16-5-8 23:36
一號店有咩好買?

你當佢沃爾瑪,超市、電器、數碼等一站式購物。
注册須綁定大陸手機號,付款可用支付寶、微信、銀聯,三者皆可綁定大陸銀行卡付款,揀銀聯更可用香港銀聯信用卡兼零手續費,再縮骨啲可以學我咁喺淘寶買1號店禮品卡付款,有接近3%折扣,但注意禮品卡只限自營商品。
www.yhd.com

翡翠宮

小雄維尼 發表於 16-5-8 23:41
4. 如果搞掂左綁定戶口, 要搵集運落黎應該5難

又或者又上開去搵代收都得 . 問題系我無甘多錢買:ig ...

無咁多錢先要識得周圍格價,我經常淘寶、京東、蘇寧、1號店、國美、當當格價,邊度平去邊度買。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lyh80115 發表於 16-5-9 09:03
無咁多錢先要識得周圍格價,我經常淘寶、京東、蘇寧、1號店、國美、當當格價,邊度平去邊度買。
...

好似無甘多野選擇
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

首頁

尾頁

跳至