婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實可能言之过早,但我好怕呢一日降臨,我當然希望62 99都身體好長命百歲,c6系最細,对上2個家姐,但C6話仔一定系俾62 99住。我阿爸都不在,我媽不想跟我哥同住,最終我地夾份請工人照顧阿媽。如果將來要同99同住,我可能轉返夜班或服務性工作費時对住佢。其实我奶奶不差的,但对人对$都太敏感,我又成日要就住講說話好辛苦。唉……希望冇呢一日來臨

子爵府

畀面勳章

擔心過早。。唯有依家開始慢慢調整下自己的心態,
發掘下99嘅可愛一面。。

複式洋房

相見好,同住難。你C6同你這樣講的時候,你亦應分析給他知道兩代人相處的困難,到時候他會怎樣面對? 給他心理準備,很多男人都不懂面對,正所謂手掌手背都是肉,他夾在中間。

pig_pig_pig    發表於 16-5-11 17:20

子爵府

回覆:C6話如果62行先,会接99同住

下次佢再講,你就話: 我阿爸都唔喺度,接埋我媽過來一齊住啦

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔驚得咁多, 煮到埋來就食係啦

侯爵府

我的育兒心得勳章

我覺得要同你C6講明喎,老人家既野好難講,先小人後君子,起碼都叫有商有量講清講楚,唔係到有咩事嘈既時後你C6一句:咁你當初唔講清楚?!罪人就係你喇!

Jolin_Yuen    發表於 16-6-21 13:05
美菲絲    發表於 16-5-9 17:33

伯爵府

畀面勳章

我由拍拖第一日講明如果我們日後結到婚。我一定唔會同6299住。
尼個係我的原則。同意就開始。唔同意大家唔好開始。無謂大浪費時間。
所以今時今日99幾惡啃都好。起碼唔洗一齊住。最多返男家食飯挨幾小時。回到自己家又一條龍
老公我知佢想法想父母老左接來住。但佢因為承諾左我。所以唔敢開聲。我亦唔會心軟。
我同佢講左。我們可以同佢細老合錢請工人比兩老。等佢放心。

美菲絲    發表於 16-5-9 17:34

翡翠宮

到時再算喇,唔好太早擔心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

有時唸同發生係兩回事

子爵府

有排啦,好話唔好聽,係咪62行先都係未知之數架,何必自己嚇自己。何況,我都覺得如果有一位長輩去世,接另一個一齊住都唔係過份既事,老人家都要有照應架,你第時老左,老伴走左,都希望有仔女陪下啦。如果好抗拒,住隔離單位或住村屋2層,實有辦法既

Jolin_Yuen    發表於 16-6-21 13:06

水晶宮

老公最緊提過、我好唔願意、結婚前已講好左、大家都有父母、住近d照應就算、再加上佢份工好忙同男人只係得把口、同住應該我理多..

子爵府

iamchanmoon 發表於 16-5-9 09:34
其實可能言之过早,但我好怕呢一日降臨,我當然希望62 99都身體好長命百歲,c6系最細,对上2個家姐,但C6話 ...
先小人後君子囉~~~怕d乜同老公講定先~~~頂多請工人~~~搬近d~~~但唔想24小時對住囉~~~唔係到時搞到無家可歸~~~訓醒就標出門口~~夜一夜至返~~~淨係返去訓咁款~~~就冇意思啦~~~

水晶宮

如果到時真係有需要,都好難避

子爵府

ikokam 發表於 16-5-9 17:02
有時唸同發生係兩回事
講得岩呀~~~~當初我都冇諗過奶奶會話要黎同我住~~~
我拍拖時巳經講明要自己成家~~~老公拍心口話奶奶冇可能會要求同我地住~~因為奶奶唔慣住香港~~~亦唔慣同人住~~~(奶奶一向自己一個人住~~)

因為佢係大陸工作~~~住慣大陸~~地方大~~~~唔係錫我老公~~返親黎就彈到間屋唔係人住既~~~亦成日話要同另一個仔一家住~~~

誰知經過幾年光景~~~另一個仔極道唔歡迎佢~~~佢自己亦同大陸d朋友反晒面~~~就黎打我兩公婆主意~~~話退休要返黎住~~~

伯爵府

回覆 美菲絲 的帖子

吓,你99為咩咁激同細仔,朋友反面呀?無端端又會要你老公一齊住既???

琥珀宮

回覆樓主:

到時先算啦,而家咁快諗定咪更加多咗時間唔開心

子爵府

未發生嘅事唔好諗咁多住,有變數,或者係你99唔想一齊住呢!

子爵府

M.A.C 發表於 16-5-9 22:32
回覆 美菲絲 的帖子

吓,你99為咩咁激同細仔,朋友反面呀?無端端又會要你老公一齊住既???
唔係細仔~~係大仔~~~~佢煩過頭~~~人地成家頂佢唔順~~~~

佢d所謂既朋友都只係麻雀腳~~~真正會傾計既朋友佢係冇既~~~反面好似係因為我奶奶唔知係d麻雀腳面前講d乜家事~~~人地唔認同佢~~~講左幾句唔岩佢心意既野~~~佢咪話唔再同佢地打牌囉~~~~

因為佢發現所謂既朋友反晒面~~~親戚又反晒面(同雀友情況差唔多啦~~又係講野唔岩佢聽)~~~寵兒一家又唔so佢~~~

佢就黎退休~~~到時冇野做一日24小時流流長~~佢做人又冇嗜好~~淨係鐘意打牌~~~本來係諗住去寵兒到~~又可以對住佢至錫既仔~~~又可以對住d孫~~~點知寵兒話聽到佢把聲就想死~~諗到要見佢就巳經情緒不穩~~~

佢咪走黎打我老公主意囉~~~我老公一向就得人~~~佢癲我老公都唔會鬧返佢轉頭~~~

寵兒就似足奶奶~~~一唔岩聽就鬧~~~話之你呀媽唔呀媽~~~就算要靠個呀媽都照鬧~~~慘得過鬧完個呀媽又死死地氣照俾錢佢~~~~

佢幾年前冇啦啦好搞笑咁對住我講句~~~「我都免強可以同你住既~~我唔係係人都肯同住架」~~~講到好似我求佢同我住~~~我當聽唔到冇反應~~~心諗我冇諗過要同你住~~~我有同老公講返~~~我老公當時話佢亂up~~唔洗理佢~~佢邊會返黎香港住呀~~~~

珍珠宮

其實老公都未必同自己阿媽住得到 夾到
我見老公同佢媽都無乜交流
又似我媽咁 我都嫌佢煩 。到時可以可以傾到有共識請工人照顧佢 或搬近d囉

子爵府

大廚勳章

藍莓綠茶 發表於 16-5-9 13:17
我由拍拖第一日講明如果我們日後結到婚。我一定唔會同6299住。
尼個係我的原則。同意就開始。唔同意大家唔 ...
me too

首頁

尾頁

跳至