自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子可否PM+介紹醫生比我,+

原帖由 第二任媽媽 於 16-05-09 發表
回覆 木土土 的帖子

可否PM 介紹醫生比我, 唔該晒!!
個醫生(沈祖明)半退休已經唔肯收新症,佢好好,覆診唔拎藥(未轉藥,舊藥未用晒)唔收費

伯爵府

回覆 木土土 的帖子

大宅

如果唔睇醫生可以試下搽DIFFERIN
我長備呢支暗瘡GEL看門口
普通藥房有得賣,百幾蚊

好嚴重要睇皮膚科一般都係食A酸
睇邊個醫生都差不多

男爵府

第二任媽媽 發表於 16-5-9 14:22
回覆 野原美冴 的帖子

乜原來, 朱古力, 奶類都唔得, 佢就係好LIKE吃朱古力, 及飲奶類飲品.
我以前十幾歲,食左朱古力額頭就生好多暗瘡,甚至喉痛,我覺得食完會好燥火。
至於奶類比較寒濕,唔知係咪咁影響皮膚。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

第二任媽媽 發表於 16-5-9 12:52
本身好夜瞓, 叫佢介, 應該好難, 熱氣, 辛辣野已經少吃. 有洗面, 有用茶樹油搽暗瘡,
但已維持幾個月, 仍然 ...

睇埋中醫,內外調理先得

男爵府

因為阿女,我好有經驗了!
阿女由九歲開始眉頭生倉生到高中,轉過好多護膚品,都冇好過,睇左中醫,做facial ,果酸換膚都做過,好過一排,又再生返,去睇皮膚專科醫生,食四環素抗生素,好左一年,第二年又再番發,變左急性皮膚炎,成面瘡,阿女好唔開心,咁我地聽專科醫生建議食A酸,有8成人斷尾唔再生,但要食幾個月(視乎體重去定食幾多日,一般都要食9-12個月),阿女已食左7個月,仲未食完但已經好耐冇出暗瘡了,黑頭粉刺都冇晒了!A酸係西藥每日食一粒!但要食晒成個療程就會好!
我當日就係唔想阿女塊面爛晒驚佢抑鬱,所以咁細個都俾佢食A酸!食之前要抽血驗下肝係咪可以食A酸,唔係所有人都食得!

伯爵府

回覆 happylife1210 的帖子

多謝妳非常詳細的解釋, 請問其實A 酸係一隻乜野藥, 食咗有冇副作用? 似唔似類固醇果D 咁?
同埋貴唔貴呢?

伯爵府

回覆 Tabo63 的帖子

係, 真係要內, 外都要調理, 最緊要有恆心, 至幣我有, 佢冇. 佢冇我咁緊.

伯爵府

回覆 goodhamster 的帖子

試下叫佢介下先, 其實係因為我地知佢食朱古力, 所以就一見缺貨就入買比佢食, 佢就日日都食最少3粒朱古力嘅. 原來朱古力食得多都會導至暗瘡問題, 我真係一直都唔知.

伯爵府

回覆 qee 的帖子

謝謝!!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

買個苦瓜切片敷面,或搾汁搽面,15分鍾洗.
<br><br>

男爵府

A酸詳細係咩藥我唔敢講,你可以上網睇下資料,副作用係療程期間唔可以有bb,你係阿囝所以冇影響!
成個療程連埋醫生診金大約二萬!
藥費平貴視乎藥的牌子,我個醫生開嘅係市場上最貴果個牌子,出面有啲牌子可以平一半架!

伯爵府

下, 咁貴架? 成二萬蚊, 就算平一半都要成萬...................

男爵府

冇計啦 我試過晒所有方法都冇效 上面jm講果啲嘢好多 我都試過 ,最後先終極試食a酸!但原來效果係最好最見效!其實儀容都好緊要架唔好等到有抑鬱時先去醫就唔好啦!

伯爵府

明白, 謝謝你的分享!

男爵府

回覆樓主:

你去屈記醫學美肌護膚品位置,有個牌子Vitalab,好似係咁串,台灣牌子,佢有支細細支綠色樽精華同大支白色樽,叫晶凍,搽痘效果好好,你試下。

水晶宮

回覆 第二任媽媽 的帖子

吾係長期食,ok的。
好多年前有個舊同事,係年輕女仔,話臉好爛,醫生開藥比佢食,係講明果段時間吾可以生仔,係幾個月的療程。眼見她由爛面變回青春少艾,成個生晒。講外貌好少好似好膚淺,但後生仔女係緊要。

水晶宮

回覆樓主:

一係睇中醫

禁止訪問

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

苦瓜水洗面
浸麥皮洗面
乳酪當mask用
買定mask紙FULL
睇e生