2016年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

shuikwan 發表於 16-11-28 23:45
Edd 9/12.... 養和開刀!!!! 第一胎!好緊張!!! 現在week 36!!!

我同你差不多時間呀..都係36w..加油呀
我本來都諗住9號開刀..但陳醫生唔得,最後改左13/12,希望唔好早啦

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 08:25

我會8號晚大約6:30pm入院.... 13號discharge.... 堅驚堅緊張... 又驚開刀後好痛.... 又驚無得沖涼好樣衰.... 又驚醫院陣味.... (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)加油呀...

複式洋房

shuikwan 發表於 16-11-29 08:56
我會8號晚大約6:30pm入院.... 13號discharge.... 堅驚堅緊張... 又驚開刀後好痛.... 又驚無得沖涼好樣衰. ...

唔洗驚呀!我成日都話生仔唔痛因爲開刀真係比唔上順產.. 反而餵奶谷奶對我來講真係人生最痛!養和d護士好好..特別係嬰兒護理助理..
你唔洗驚唔洗緊張!生前記住沖多次涼..

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 09:00
唔洗驚呀!我成日都話生仔唔痛因爲開刀真係比唔上順產.. 反而餵奶谷奶對我來講真係人生最痛!養和d ...

如果我8點開刀, 個朝我要幾點起身?開刀需要放(emoji)嗎?醫生叫我12點後不要進食... 姑娘剃毛毛徹底嗎? 我執到個走佬袋好似去6日旅行咁... 點算....

複式洋房

shuikwan 發表於 16-11-29 20:13
如果我8點開刀, 個朝我要幾點起身?開刀需要放(emoji)嗎?醫生叫我12點後不要進食... 姑娘剃毛毛徹底嗎? ...

5點左右就要準備,12點後唔食野..要空肚開刀,
開刀要放咩?我睇唔到你打咩,姑娘剃就ok.. 其實冇咩野要帶..養和package全部都有包..衛生巾、網褲、床墊、沖洗瓶各一,仲送一set 初身衫被禮盒,走佬袋只係個人日用品、睡裙(穿醫院比較好,方便護士幫忙清潔惡露)一套你同BB出院衫 (可以老公遲d帶)
姑娘通常都會建議你跟醫院買束腹帶

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 20:25
5點左右就要準備,12點後唔食野..要空肚開刀,
開刀要放咩?我睇唔到你打咩,姑娘剃就ok.. 其實冇咩野要帶 ...

Thanks Karen :) how about the quantity of the 走佬包that included in the package enough for five days ma ? Do I still have to pack extra 網fu and m 巾?塞產后止痛藥係自己塞or the nurse will do it for U ? Any chances for me to enjoy a shower before discharge ? I have so many questions .... sorry sorry!!

複式洋房

shuikwan 發表於 16-11-29 22:38
Thanks Karen :) how about the quantity of the 走佬包that included in the package enough for five da ...

每樣一包..用幾多就因人而異..唔夠可以問姑娘拿..醫院地下都有得買!姑娘幫你塞藥架..清惡露..換野都係..佢地好好人,唔洗擔心..沖唔沖涼就自己選擇,但陪月都唔建議..忍下

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 23:31
每樣一包..用幾多就因人而異..唔夠可以問姑娘拿..醫院地下都有得買!姑娘幫你塞藥架..清惡露..換野都係.. ...

十萬分感激!!!! 多謝你!!! 我諗I have to re-pack my 10 days 走佬袋先得!知唔知道如果我係住大房,BB 會唔會按時推去媽媽身邊?

複式洋房

shuikwan 發表於 16-11-30 09:30
十萬分感激!!!! 多謝你!!! 我諗I have to re-pack my 10 days 走佬袋先得!知唔知道如果我係住大房,BB 會 ...

You're welcome:mother:take it easy! 一齊加油
如果你餵人奶,頭兩日姑娘都會時不時推BB出黎俾你試餵..直止可以落床,你就可以隨時去育嬰室餵或推BB出黎見下爸爸、親友。

別墅

karen0903 發表於 16-11-30 17:30
You're welcometake it easy! 一齊加油
如果你餵人奶,頭兩日姑娘都會時不時推BB出黎俾你 ...

各位姊妹,請問你哋兒科醫生有冇好介紹 for 剛接生後用的?最好係養和住院醫生,唔該。

複式洋房

jackyshek66 發表於 16-12-2 17:44
各位姊妹,請問你哋兒科醫生有冇好介紹 for 剛接生後用的?最好係養和住院醫生,唔該。
...

我大囝睇曹延洲

別墅

karen0903 發表於 16-12-2 17:46
我大囝睇曹延洲

唔該,請問曹醫生收費如何?每日$1500巡訪費?

複式洋房

jackyshek66 發表於 16-12-2 17:52
唔該,請問曹醫生收費如何?每日$1500巡訪費?

半私家$1800@日

別墅

karen0903 發表於 16-12-2 18:08
半私家$1800@日

唔該。

別墅

...

我睇李福謙e生..... 佢個兒科醫生本身同佢夾開,好似係養和嘅兒科醫生..... 我今個星期五生完到時話你知呀!!!!

別墅

...

我睇李福謙e生..... 佢個兒科醫生本身同佢夾開,好似係養和嘅兒科醫生..... 我今個星期五生完到時話你知呀!!!!

別墅

...

別墅

shuikwan 發表於 16-12-5 03:55
我睇李福謙e生..... 佢個兒科醫生本身同佢夾開,好似係養和嘅兒科醫生..... 我今個星期五生完到時話你知呀 ...

唔該 shuikwan (emoji)(emoji)

別墅

我睇李福謙e生..... 佢個兒科醫生本身同佢夾開,好似係養和嘅兒科醫生..... 我今個星期五生完到時話你知呀 ...

祝母同B平安。

別墅

祝母同B平安。

首頁

尾頁

跳至