1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女依家未返學, 之前嘅習慣係早上7時起身食奶食d包, 玩一陣有時瞓返有時唔瞓, 到12點半食午餐, 之後又玩到3/4點午睡, 6點半晚餐之後到9點上床瞓.
呢個幾星期開始, 6點就起身, 玩到午餐都唔瞓, 之後午睡時間都時瞓時唔瞓, 一直玩到晚餐後, 9點上床成10點幾11點都唔願瞓, 已經又聽歌又講故事都唔瞓, 明明好眼瞓都唔瞓, 同埋依家乜都話唔比唔好, 我去廁所都話唔比之後爆喊, 出街又勁扭計, 乜都爆喊爆喊, 之前都唔會咁, 唔先係咪所謂trouble two, 但又不可能比佢任意網為想點就點, 不知各家長會點處理?

子爵府

回覆樓主:

我個仔都係唔肯訓,以前都肯訓兩個鐘左右晏覺,而家打死都唔訓!冇辦法,唔迫佢,每晚八點半定時定候入房熄燈陪佢訓,開頭都搞勁耐,而家開始慢慢習慣,夜晚9點訓到第二朝8,9點,訓到11個鐘左右其實都ok..

珍珠宮

回覆樓主:

我仔有時夜晚11點都唔願訓,29個月大,我陪佢訓佢更加唔願訓

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

會唔會放電唔夠......

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

中午覺陪佢訓都唔肯訓?

男爵府

fionlo1988 發表於 16-5-13 21:54
我個仔都係唔肯訓,以前都肯訓兩個鐘左右晏覺,而家打死都唔訓!冇辦法,唔迫佢,每晚八點半定時定候入房熄 ...
瞓到11個鐘都好好喇, 我女檔佢10點瞓到6點就起身, 瞓得8個鐘, 又唔係幾肯午睡, 唔夠休息之如家人湊佢都辛苦

男爵府

Littlecatta2013 發表於 16-5-13 22:00
我仔有時夜晚11點都唔願訓,29個月大,我陪佢訓佢更加唔願訓
都係架, 陪住佢仲搞得多野, 又要唱歌又要講故事, 有時瞓到半夜34點又走來我房話要陪佢

男爵府

sherry973 發表於 16-5-14 09:16
會唔會放電唔夠......
當然放夠電會易瞓好多, 出左成日街就ok, 半日或去公園玩一陣就分別不大

首頁

尾頁

跳至