少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

.

水晶宮

回覆:(俾我呻下) 寧願駁咀, 都好過成pat爛泥

真系頭痛,但又不可放手不理。

媽媽,加油!

珍珠宮

15週年勳章

佢有無其他興趣? 什麼都行, 鼓勵佢去玩下, 識下朋友

複式洋房

回覆樓主:

想問下樓主佢幾時開始甘樣!以前有冇呢D行為!

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 lazymuimui 的帖子

同我中二的阿女一模一樣.對著我好像對住仇人,對其他人就客客氣氣---專門欺負我

大宅

回覆樓主:

佢有上興趣班, 都係人玩佢又玩個啲,上上下又唔玩。
其實佢好細個嗰時已知佢性格係粗枝大葉黎, 大頭蝦, 冇記性。
一路都有教導, 細個自己要執好玩具, 永遠執唔好, 緊有野唔見左。
一個大箱放玩具卓卓有餘, 但永遠佢執就閂唔埋蓋。 估唔到越大越呢啡。

大宅

cocoyang 發表於 16-5-10 19:37

同我中二的阿女一模一樣.對著我好像對住仇人,對其他人就客客氣氣---專 ...

係,佢對其他人好有禮貌, 對住屋企所有人都好似欠左佢咁

男爵府

cocoyang 發表於 16-5-10 19:37

同我中二的阿女一模一樣.對著我好像對住仇人,對其他人就客客氣氣---專 ...

我個女都係咁!佢見同學很開心有講有笑,但一見到我哋就立即變臉,收起笑容!我同我女講你見到我哋立即變臉,好彩,咁講,佢都仲識偷笑!

別墅

lazymuimui 發表於 16-5-10 17:48
呀女中二, 本身性格懶散, 爛訓, 夜晚又唔願訓。
依家越黎越過份, 成日一放學成pat野縮係電腦櫈度訓,
我放 ...

唉,我同你情況差唔多,女中三,細佬10月滿9歲,三年級,阿女同姑媽講,自從細佬出世,佢就未真正開心過,之前成日整估細佬,

別墅

我放 ...

唉,同我女一樣,亞女中三,細佬三年級,佢同姑媽講,自從細佬出世佢就未真正開心過,又話我哋錫細佬,唔錫佢,自己的嘢又唔識整理。

珍珠宮

15週年勳章

lazymuimui 發表於 16-5-10 19:43
佢有上興趣班, 都係人玩佢又玩個啲,上上下又唔玩。
其實佢好細個嗰時已知佢性格係粗枝大葉黎, 大頭蝦, 冇 ...
咁其實個個都有缺點,我女從小到現在,佢手字都係咁肉酸大頭蝦,唔見野,佢時不時都有架

你女女似乎仍未揾到啱自己既興趣, 一點勁都沒有似的, 可有可無咁,
有時間繼續多點同佢溝通, 始終有問題要有溝通先解決到,
加油jm

大宅

我放 ...
我嗰個都差不多,我宜家將佢周圍掉嘅垃圾放晒落佢書包入面,冇眼睇。

珍珠宮

回覆樓主:

或者試下買本講整理嘅書比佢
希望激起佢整理嘅心

子爵府

回覆 kk6699 的帖子

我同你一樣會放晒呀仔無手尾D野落佢書包, 有D小件野食同under放入佢筆袋, 對呀仔呢招好work. 但我仔一D都吾"pat" 的

男爵府

may2001 發表於 16-5-11 11:05
唉,同我女一樣,亞女中三,細佬三年級,佢同姑媽講,自從細佬出世佢就未真正開心過,又話我哋錫細佬,唔 ...

如果佢覺得父母唔錫自己,大家關係唔好,点靠溝通改善關係?

能否安排同女兒獨處的時間,例如兩母女去行街,等佢知道媽咪係錫佢嘅

男爵府

我放 ...

兩姊弟分開住,梗係無乜感情,你少見個仔,見到就梗係肉緊啦,細個通常乖D,唔駛点鬧,阿女咪誤會你偏心?

有時我個女發脾氣都難頂,年青人D怒火可以幾日都未落,我個女都會同我冷戰,面黑,好少同我鬧交,有時我都唔知佢嬲乜。但兩母女無隔夜仇,通常幾日就無事。

冷戰期我會好小心觀察,唔好撩佢,否則繼續嬲落去

我個女都好烏wear, 我one eye open, one eye closed

複式洋房

回覆樓主:

可能呢D就繫呢個年代青少年D通病!我個仔今年13歲正值青春期,一樣都繫冇手尾,以前兒童期都繫乖個D!會幫手做家務。而家變左第二個人咁

大宅

emmafish 發表於 16-5-13 16:52
兩姊弟分開住,梗係無乜感情,你少見個仔,見到就梗係肉緊啦,細個通常乖D,唔駛点鬧,阿女咪誤會你偏心?
...

其實2個細個時一齊喺婆婆屋企住. 中一呀女先返黎住。如果講感情, 呀女都錫細佬,細佬都會幫家姐, 唔會疏

大宅

emmafish 發表於 16-5-13 16:52
...

我都已經隻眼開隻眼閉, 但有時真係太過份,啲用過嘅衛生巾成日唔記得掉, 就咁卷埋一舊擺係廁所洗手盤邊, 一次2次都算, 成日係咁,用哂廁紙又唔refill, 用完嘅杯碟永遠只會訓係碗盤, 屋企好似有工人咁

粉紅虎    發表於 16-5-14 11:50

男爵府

lazymuimui 發表於 16-5-13 19:57
我都已經隻眼開隻眼閉, 但有時真係太過份,啲用過嘅衛生巾成日唔記得掉, 就咁卷埋一舊擺係廁所洗手盤邊, ...

除了衛生巾嗰part, 我個女都中哂

首頁

尾頁

跳至