夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

事緣阿仔已經兩歲幾, 已開始返N1, 但佢嘅自理能力仍然很差, 如飲水仍然要用飲管、要人餵飯、未戒片等等, 佢咁樣, 其實我有責任, 因為我係在職媽媽, 平日阿仔由佢嫲嫲+工人照顧, 夜晚放工我地就接佢返自己屋企過夜, 由於我地並唔係準時放工, 所以通常接阿仔返到屋企已經9點, 阿仔9點半瞓覺, 咁我只能夠靠每日半個鐘+星期六日教佢。
最近我教佢用杯飲水, 但阿仔係好頑固, 唔鐘意試新嘢, 幾經辛苦, 又"tum"又迫, 佢先肯嘗試飲一兩啖, 眼見辛苦開左個頭, 咁就同99講想佢幫手平日同樣咁樣train阿仔, 但99答我話難得佢肯飲水(以前阿仔係好抗拒飲水), 唔駛教la, 佢大大下就識自己用杯飲水ga la ... ", 我無言, 冇再講落去, 因為我知我講咩都冇用, 99一向只聽佢d仔講野, 加上我唔想好似order佢做野咁, 所以返家後我叫c6同佢阿媽講下, 佢開口會好d, 點知第二日我地去接阿仔時, 佢只叫個工人幫手train阿仔, 但當時99係在場, 我見到99個樣有d愕然咁, c6冇同99講就走左。
好啦, 又過左一個星期, 尋日食飯時我問c6幾時問下佢阿媽有冇開始train阿仔, 點知佢起晒"鋼"咁, 話佢之前已經同佢阿媽講左, 唔想再追問, 怕好似咄咄逼人咁wor ... 咁我話只係想問開始左未, 並不是想迫99盡快教識阿仔, 如果99真係唔想幫手, 咁我可以諗下其他方法, 但c6用好serious嘅語氣同我講, 話阿仔嘅野應該自己教, 唔應該靠晒人, 我即刻火都黎埋, 我話我並唔係要求99去教阿仔讀書寫字, 只係希望佢合作去教阿仔哩d基本自理啫, 咁都算過份咩? 而且我覺得99係應該有責任去教阿仔d基本自理, 因為阿仔大部份時間由佢照顧, 而"照顧"並唔係只係負責俾飯佢食、俾佢瞓、賴左幫佢換片咁簡單, 我都冇セ野奢求, 只係希望佢幫下手啫, 我有問題咩?
各位, 請問我係唔係做錯d乜? 我諗黎諗去, 唯一做錯就係嫁左俾佢, 仲幫佢生左個仔

公爵府

家唔係一個講對錯、講公平的地方,家是一個講愛的地方。為小朋友的問題和c6、6299有不同意見在所難免。小朋友一返學,有好多野都會學曉的,無謂為那一時三刻影响大家既感情,唔值得架!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主係你錯,你老公講得岩,仔係自己,教的責任也是自己,你將責任交比奶奶已經錯,還要要求別人跟你那套更加錯。
棲主可能嬲我咁講,但這些都是實話,也是以自己過來身份說的。你要工作想家庭環境好些,就要放棄一些野,世上那有兩全期美的事呢?你細心想想吧,想小朋友行為上好,就放下工作,專心教仔,等佢入讀小學再找工作吧,否則只有看開一點,教得幾多就幾多吧。我奶奶曾經說過:「教是父母的責任,我只有錫孫,不會教。」你就會明白每人係唔同位置會有唔同想法。

水晶宮

原文章由 414928 於 08-10-15 12:41 發表
樓主係你錯,你老公講得岩,仔係自己,教的責任也是自己,你將責任交比奶奶已經錯,還要要求別人跟你那套更加錯。
棲主可能嬲我咁講,但這些都是實話,也是以自己過來身份說的。你要工作想家庭環境好些,就要放棄一些野,世上 ...

教是父母的責任,我只有錫孫,不會教.........我奶奶都咁講過 不過我都覺得好岩「教是父母的責任」。

如果要求別人跟你那套, 就只可以要求工人 not 奶奶。

天空之城, 快樂之地

男爵府

絕對認同, 教仔女係自己責任, 99湊好, 自己媽咪湊好, 工人湊好, 好彩就肯配合你, 唔好彩都要自己慢慢教, 老人家多數都會就孫寵孫, 就算小朋友返學, 你都唔好要求老師幫你教仔, 教仔係自己責任, 好似我咁我同你一樣, 每日對住自己個女時間唔多, 我女女係婆婆湊, 好似幫佢戒片咁, 都係我催左媽咪好多次佢先肯合作幫我戒, 但我唔會怪佢, 老人家肯幫手湊已經好好了, 唔好要求咁多, 我個女都係兩歲, 我每晚都點都抽半個鐘教佢野, 我從來唔會將責任推去我媽咪到, 因為你要明白仔女係自己!

希望樓主唔好介意, 我只係說出個人感受, 我同樣都有一個兩歲既女女, 佢都係返緊N1!

原文章由 414928 於 08-10-15 12:41 發表
棲主可能嬲我咁講,但這些都是實話,也是以自己過來身份說的。你要工作想家庭環境好些,就要放棄一些野,世上 ...

子爵府

我d 子女都曾给我阿爸和阿妈带。我老公看到一肚子的气。结果他 quit 了他的工,回家自己教子女。

大宅

你仔仔已經返學, 應該會好快學識, 不用擔心, 我跟你情況好相似, 因為我都係要返工, 仔仔喺婆婆度揍, 放工揍佢返屋企, 但我無要求過我媽咪,老豆要點揍或教, 因為你根本就控制唔倒, 我仔仔都係9點幾要瞓, 但佢就好彩樣樣都要自己做, 不過最煩係嚴重偏食, 到而家我都未諗到甚麼辦法

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 060905 於 08-10-15 12:55 發表
絕對認同, 教仔女係自己責任, 99湊好, 自己媽咪湊好, 工人湊好, 好彩就肯配合你, 唔好彩都要自己慢慢教, 老人家多數都會就孫寵孫, 就算小朋友返學, 你都唔好要求老師幫你教仔, 教仔係自己責任, 好似我咁我同你一樣, ...

大家都講得好啱, 教始終係我地既責任.
唔可以依賴老人家的.

我都係要返工, 為左對仔女, 我唔要ot, 做唔切既工作, 會帶返屋企做. 為咩啫? 講真, 我ot 有錢俾喎~ 但我寧願唔要...

為的是要: 趕回家, 自己教仔女. 自理又好, 學業上也好. 自己親身教.

寧願等佢地訓晒覺, 我先開始做公司野.

辛苦, 就一定. 那時差不多晚晚做到十二點幾一點. 第二朝又六點起身. 但唔辛苦, 又點教好對仔女呢?

至於老人家, 佢肯同你合作, 咪當係bonus咯. 如果唔肯, 都無計喎~ 鬼叫佢只係 "" 你. 唔係打你份工咩?

或者, 樓主覺得我地咁樣, 好似唔support 你咁. 但我地都係講事實啫~

希望你見諒.

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ndw 於 08-10-15 13:05 發表

我d 子女都曾给我阿爸和阿妈带。我老公看到一肚子的气。结果他 quit 了他的工,回家自己教子女。

吓? 爸爸唔做, 返屋企教仔女. 嘩~ 爸爸好偉大呀~ 媽媽,你還在職嗎?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好多謝各位嘅意見, 見到你地咁講, 我諗我要再加倍努力教自己個仔, 我明白你地嘅意思, 我唔會再要求99合作, 佢肯合作嘅, 就當bonus, 個仔始終係我自己嘅, 應該靠自己好d。 Anyway, 感謝各位, 令我諗通左不少 !

男爵府

May be u can review my experience.
My daughter is nearly 2 yrs old. I also need to work but better than u I didn't need to overtime. 平日由佢嫲嫲, but no maid. 夜晚放工我地就接佢返自己屋企過夜 she can eat on her own and already 戒片(day and night) in 1.5yrs.
When I want to train her to learn something , I will spend 2-3 week to train her by myself. When she practice more, than I will ask to my husband to his mother to continue again.
I think the main problems is the oldage did know how to start in the first step, so u can train you bb by yourself first, than ask the helper to continue .

子爵府

原文章由 Doraemon_ng 於 08-10-15 13:13 發表

吓? 爸爸唔做, 返屋企教仔女. 嘩~ 爸爸好偉大呀~ 媽媽,你還在職嗎?

谢谢赞赏!
详情请看 爸爸专区。本为老公开的支持加油站。差一点给第一个回应者拆了台。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1722683&extra=page%3D1

在职妈妈 里也有发表过,是为自己开的加油站。

ndw

男爵府

你咁想教好囝囝,不如resign返屋企,自己想點教就點教

99只係會幫手睇下,你想佢跟你講果種方法做,no way,唔駛諗

自己早些回家教個囝仲好
原文章由 siu_mei 於 08-10-15 12:31 發表
事緣阿仔已經兩歲幾, 已開始返N1, 但佢嘅自理能力仍然很差, 如飲水仍然要用飲管、要人餵飯、未戒片等等, 佢咁樣, 其實我有責任, 因為我係在職媽媽, 平日阿仔由佢嫲嫲+工人照顧, 夜晚放工我地就接佢返自己屋企過夜, ...

別墅

原文章由 catmilkw 於 08-10-15 14:25 發表
你咁想教好囝囝,不如resign返屋企,自己想點教就點教

99只係會幫手睇下,你想佢跟你講果種方法做,no way,唔駛諗

自己早些回家教個囝仲好

我唸可以唔做專心湊仔有邊個唔想...
我剛有左bb 4個半月左右...
我依家都頭痛緊將來個bb点...
我同先生都要工作...
我有唸過唔做...但依家兩個人生活d$都唔係多...
何況將來仲多個baby...
好明白99湊一定未必同自己的湊法...
我知我99一定會好寵個bb(見佢家姐個仔都知)...
我唸只好同99傾多d...大家幫忙幫忙...
其實到依家我都唔知bb出世會住邊....
因我同99住得好遠, 將來真係要佢湊的話可能星期六日先可自己湊返...平日都要跟99住...
我當然超唔想咁...但....無辦法....
依家只好唸開d...

翡翠宮

你老公講得一D都無錯即使你無時間在管教方面都係應該自己黎5可以依賴人的 我明白因為你對小朋友既時間少所以希望99肯幫下手, 但既然99都開到口係5幫既你都無為勉強個老公去幫你出頭啦 其實你有工人何不要工人做呢 呢件事上我覺得你老公一D都無錯, 當然我亦5係話你有錯啦 其實男仔既自理能力係會比女仔低, 當佢返左學後學校會教佢好過自己怒氣啦 我個仔今年K2我都係啱啱先覺得佢開始可以控制到自己D脾氣, 至於用杯定用飲管我覺得呢D都係小問題啫 其實你都無須心急刻意去教佢介呢樣個樣啦, 循循善誘例如你想佢介片的, 好應該在炎炎夏日除左佢條片等佢涼快下問佢鍾5鍾意5用片片, 佢實話鍾意架, 咁你教佢要小便就去廁所咁就可以以後都5用片片, 佢鍾意既就自然會介架啦 至於用杯既問題佢呢個年齡最終意玩, 你同佢碰下杯CHEERS咁佢當玩就自然肯用杯杯飲水架啦 慢慢黎啦, 我就5相信你善用黃金時間都教5好個仔囉
原文章由 siu_mei 於 08-10-15 12:31 發表
事緣阿仔已經兩歲幾, 已開始返N1, 但佢嘅自理能力仍然很差, 如飲水仍然要用飲管、要人餵飯、未戒片等等, 佢咁樣, 其實我有責任, 因為我係在職媽媽, 平日阿仔由佢嫲嫲+工人照顧, 夜晚放工我地就接佢返自己屋企過夜, ...

大宅

樓主,其他媽咪的講法都有道理.但我唔覺得你有問題,你只是希望你99係照顧你孩子的時候,做多少少比孩子自理的功夫,簡單如不用飲管而矣,我唔覺得你過份喎.我同意你的講法:"照顧"並唔係只係負責俾飯佢食、俾佢瞓、賴左幫佢換片咁簡單,我覺得個問題係你c6没有配合你.你唯有辛苦d.
我支持你!

子爵府

你的要求唔算係錯, 因為只係你的期望.
同樣, 你 99 都冇錯, 因為佢有佢的做法.

講真, 除非你自己湊, 先可以 100% 配合到你的想法.
比得人湊, 就有一定的限制.

老人家, 照顧到佢起居飲食, 無病無痛已經好好.
思想/ 行為/ 品德 ...... 唯有自己多多努力.

邊個叫你比人湊? 比得人湊, 唔多唔少都要跟返人地的一套.
0個個仲要係 99 喎! 邊有得咁多要求.

我兩個仔日頭比我媽湊.
雖然佢都好好, 盡量配合我的做法. 但總有唔少野 ----- 跟唔到.
咁我唯有接受現實囉. 除非自己湊, 先可以 '0岩心水'.

放鬆 d 啦~
學校中總會學到唔少野的. 好與唔好, 都會學到.
我地做父母的, 只要盡了力去教便是了.
每個人發展/ 性格都唔同, 唔好迫囝囝便是了.

大宅

agree,比得人湊, 就有一定的限制,我仲要奶奶幫手睇住工人湊...

工人扮唔識/唔明/唔記得,又扮聽唔明我奶奶D廣東話,我個囡現在22個月大都未介到片...

我老公仲成日話,到個囡唔會"賴"尿落地時,至同個囡介片/唔穿尿片喎...佢真係見一次個囡"賴"尿落地,就罵我一次,問我幾時同個囡穿返尿片(我只係日間+個囡在奶奶家,至可同個囡唔穿片,仲要個工人肯合作的時候)....

我都想問下,點樣在成日穿住片的情況下,同個囡介片的方法?(會唔會高難度左D呢,唉)

原文章由 yau_grace 於 08-10-15 16:31 發表
你的要求唔算係錯, 因為只係你的期望.
同樣, 你 99 都冇錯, 因為佢有佢的做法.

講真, 除非你自己湊, 先可以 100% 配合到你的想法.
比得人湊, 就有一定的限制.

老人家, 照顧到佢起居飲食, 無病無痛已經好好.
思想/ ...

珍珠宮

原文章由 060905 於 08-10-15 12:55 發表
絕對認同, 教仔女係自己責任, 99湊好, 自己媽咪湊好, 工人湊好, 好彩就肯配合你, 唔好彩都要自己慢慢教, 老人家多數都會就孫寵孫, 就算小朋友返學, 你都唔好要求老師幫你教仔, 教仔係自己責任, 好似我咁我同你一樣, ...

yes, 我記得叫我呀媽幫手睇幾日咋, 之前已經train到唔著片片, 但果時婆婆又係嫌煩, 照著返片, 湊幾日返到黎即刻唔識去廁所....要重頭教過!

樓主你話:"99係應該有責任去教阿仔d基本自理, 因為阿仔大部份時間由佢照顧, 而"照顧"並唔係只係負責俾飯佢食、俾佢瞓、賴左幫佢換片咁簡單, 我都冇セ野奢求, 只係希望佢幫下手啫, 我有問題咩?"

99係無責任去教好你個仔架咋, 佢既照顧真係有飯佢食, 唔餓親已經叫好好架啦!
好好過每一天......

珍珠宮

原文章由 CYK 於 08-10-15 17:04 發表
agree,比得人湊, 就有一定的限制,我仲要奶奶幫手睇住工人湊...

工人扮唔識/唔明/唔記得,又扮聽唔明我奶奶D廣東話,我個囡現在22個月大都未介到片...

我老公仲成日話,到個囡唔會"賴"尿落地時,至同個囡介片/唔穿尿片 ...

你可以不停咁提個囡去廁所既.....不過我經驗係,我個女係識分幾時著片同幾時無著片的, 著咗片時, 我個女係唔識去廁所的...

不過你囡囡2歲未到喎, 唔駛咁急戒片...我個女都係2.5歲先開始戒......
好好過每一天......

首頁

尾頁

跳至