夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

jacquesau,Thanks.

[ 本文章最後由 CYK 於 08-10-15 20:08 編輯 ]

大宅

我個仔都2歲啦, 佢同你個個差唔多, 其實唔洗咁緊張既, 個個都成長進度都唔一樣的

大宅

樓主,其實今日我先同我老公傾開話唔鍾意個工人成日就哂個仔,令佢唔獨立. 我老公就講"教仔既責任係父母身上,唔係比工人,如果工人駡你個仔,你又會嬲,佢就哂佢,你又嬲,咁你想點?而且問心嗰句,教既過程係好痛苦,無人想做,佢教就係BONUS,唔教係道理" 我聽到當然唔多鍾意,但心情平靜之下,又覺得幾有道理. 我想當自己有咗小朋友,相對就會變得太緊張,對身边既人會變相要求多咗. 樓主其實我好明白你既心情,我都好想個仔變得獨立D,但我發現男仔係比同年既女仔遲熟,所以要多D耐性. 而你個仔鍾意用飲管,其實係好事,因為用飲管係可以令小朋友講嘢清楚D,我睇過一D書係咁講,話可以令佢哋下顎肌肉好D,反而唔駛要佢哋咁快用杯. 而至於自己食飯,可能佢手指D肌肉未發育得好好,比小小時間,唔駛咁心急.

我諗我同你都係要放鬆D. 大家努力.

珊瑚宮

環保接龍勳章

總之唔應該怪99同老公啦. 總之世界就有好多事未能100%如願. 人就係要在這樣的一個世界上生活. 只有想通一點, 全家人都會好快樂. 想不開, 全家就你怨我我怨你.

你睇開左, 你開心返就ok啦.

大宅

原文章由 jacquesau 於 08-10-15 17:42 發表
不過你囡囡2歲未到喎, 唔駛咁急戒片...我個女都係2.5歲先開始戒...... ...

個個唔同, 我大女好快唔使 1.5 巳經戒片, 我細女都系最近 (over 2.5) 先戒成.
至於食飯,我大女今年返小一, 佢向學校要自己食, 返到屋企一如以往無改善. 食成個鍾都未食完, 有時重要人餵 tim. 小朋友系好依賴, 慢慢黎 la.
樓主, 好明你, 因為 d 老人家系比較寵細路. 工人呢, 真系唔使指意佢教. 最近我大女因為放學唔肯做功課, 個工人姐姐叫佢做 (因為我落 order 叫姐姐留意佢有無做功課), 點知我個女發脾氣喊, 重叫個姐姐唔好理佢, 重叫佢走....
我事後有同個女傾. 甘我都唔會再叫個工人幫手睇住, 唯有自己 follow 多 d. 同個女解釋唔做功課有物後果.

大宅

原文章由 雅花 於 08-10-15 15:02 發表
樓主,其他媽咪的講法都有道理.但我唔覺得你有問題,你只是希望你99係照顧你孩子的時候,做多少少比孩子自理的功夫,簡單如不用飲管而矣,我唔覺得你過份喎.我同意你的講法:"照顧"並唔係只係負責俾飯佢食、俾佢瞓、賴左幫佢換片咁簡 ...

系呀, 樓主無錯 ga, 大家位置唔同, 要求唔同.
樓主, 唔使唔開心, 我覺得最緊要系兩公婆教小朋友要配合到先最重要~

首頁

尾頁

跳至