跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔1月尾B, 就21個月啦, 講野仲係唔多識, 成日BB話. 教佢眼耳口鼻果D, 教極佢只肯指鼻鼻. 我問佢媽咪眼呢, 佢又係指鼻鼻...
教佢野時佢好多時都唔肯學, 佢鍾意就跟下, 唔鍾意就自己四圍走, 玩自己想玩的野. 睇佢D行為, 都唔似咁大個, 好似得14-15個月咁款...

之前同佢INTERVIEW N1班, 佢又坐係度四圍望, 老師叫佢做咩佢都唔采人, 見檯面D玩具, 望左陣又自己玩, 基本都唔FOLLOW 人INSTRUCTIONS...

之前同醫生傾開, 醫生同佢玩玩具, 佢又好快學到的, 醫生覺得佢智力冇問題. 眼神接觸都OK, 佢覺得佢唔似係有問題, 但都同意佢學講野係比較慢...

我想問係咪得我個仔係咁. 有冇其他媽咪可以分享下...

大宅

o仔都係咁上下,特別係" 講野仲係唔多識, 成日BB話. 教佢眼耳口鼻果D, 教極佢只肯指鼻鼻. 我問佢媽咪眼呢, 佢又係指鼻鼻..."反映完全一樣...不過呢幾日開始好少少,叫o仔指眼眼佢指啱咗了.

原文章由 cathymom 於 08-10-15 15:07 發表
我個仔1月尾B, 就21個月啦, 講野仲係唔多識, 成日BB話. 教佢眼耳口鼻果D, 教極佢只肯指鼻鼻. 我問佢媽咪眼呢, 佢又係指鼻鼻...
教佢野時佢好多時都唔肯學, 佢鍾意就跟下, 唔鍾意就自己四圍走, 玩自己想玩的野. 睇佢 ...

大宅

原文章由 csc0728 於 08-10-15 15:36 發表
o仔都係咁上下,特別係" 講野仲係唔多識, 成日BB話. 教佢眼耳口鼻果D, 教極佢只肯指鼻鼻. 我問佢媽咪眼呢, 佢又係指鼻鼻..."反映完全一樣...不過呢幾日開始好少少,叫o仔指眼眼佢指啱咗了.

...

我個仔都有時指arm眼眼, 但口都仲係up 鼻鼻

複式洋房

我細B又係好懶學嘢,

子爵府

多 d 讚賞同鼓勵, 有時免不了誇張少少咁讚佢.
通常會比較有動力.

但, 同時, 萬一佢做唔到, 唔好話佢 '錯' 喎!
而作做返0岩比佢睇. 同時, 可先讚佢勇於嘗試, 先再作指正.

又或者, 比 d 小朋友 vcd 佢睇, 都有 d 幫助的.

洋房

agree! 誇張少少咁讚佢, 佢下次就會做。

原文章由 yau_grace 於 08-10-15 21:08 發表
通常會比較有動力.

而作做返0岩比佢睇. 同時, 可先讚佢勇於嘗試, 先再作指正.

又或者, 比 d 小朋友 vcd 佢睇, 都有 d 幫 ...

伯爵府

虎到金來勳章

我個仔識聽唔識講
叫佢做野,佢會做,叫佢講就唔講
成日手指指要人去攞俾佢
好懶,但用食物利誘佢講爸爸,媽媽,嫲嫲佢會講

大宅

其實我地已經好誇張地讚佢... 佢都睇dvd 果d... 我成日覺得佢唔係學唔識, 係佢唔鐘意就唔做...

男爵府

我聽人講,男仔學嘢係慢D,但唔代表佢唔識,放鬆D,多D同阿B一齊學,一齊做,佢會開心D,投入D。我都係俾DVD個女睇,阿女又可以學習,我自己又可以輕鬆教佢,都幾好呀!好似我個女12、13個月已經識講眼耳口鼻,都係一齊睇住DVD學。

複式洋房

原文章由 yau_grace 於 08-10-15 21:08 發表
通常會比較有動力.

又或者, 比 d 小朋友 vcd 佢睇, 都有 d 幫 ...

細佬大個佐好大丫

大宅

我女都系1月尾..
同你仔情況一樣...嘿..
只有食物利誘她,先之肯叫下你.錫下你..
到依家都講唔到詞語..例如"媽媽俾"
她只可以講"媽媽"..隔左陣先講"俾"
而且講得唔准.

原文章由 cathymom 於 08-10-15 15:07 發表
教佢野時佢好多時都唔肯學, 佢鍾意就跟下, 唔鍾意就自己四圍走, 玩自己想玩的野. 睇佢 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔都係鐘意就講,唔鐘意就唔鬼理你,連我老公都話佢係睇心情。

佢應該係識嘅D野,因為有時都俾驚喜俾我(佢會指住野講)不過講多D表達多D我就放心D咁囉。

我知道佢智商應該無問題,因為佢follow到我嘅instructions,例如臨訓叫佢閂窗簾,攞枕頭然後熄台燈,攞其他嘢咁。佢係明白同做到晒架喎。

同埋我覺得男仔佢地諗野、做野時間多,講野時間少。

男仔真係同女仔唔同㗎喎。
原文章由 cathymom 於 15/10/2008 22:22 發表
其實我地已經好誇張地讚佢... 佢都睇dvd 果d... 我成日覺得佢唔係學唔識, 係佢唔鐘意就唔做...

伯爵府

虎到金來勳章

情況同我仔一樣
原文章由 Elefant老婆 於 08-10-16 10:32 發表
我個仔都係鐘意就講,唔鐘意就唔鬼理你,連我老公都話佢係睇心情。

佢應該係識嘅D野,因為有時都俾驚喜俾我(佢會指住野講)不過講多D表達多D我就放心D咁囉。

我知道佢智商應該無問題,因為佢follow到我嘅instruction ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實睇你之前個post,我都覺得個情況同你個仔相似㗎。
原文章由 pakyumama 於 16/10/2008 10:54 發表
情況同我仔一樣

複式洋房

agree! 其實這個階段, bb都是比較自我中心d, 佢地鐘意就做/講.
昨天bb才肯叫我媽咪咋!! 唔知係唔係媽咪發對佢來講是比較難..... , 但是就成日爸爸爸爸...... .
不過有時候我叫佢講d野, 佢唔肯講, 再問佢點講, 佢會好怕羞咁跟我講, 我就會好開心拍手讚佢, 話佢叻, 當然佢發音未準, 然後好開心咁走左去~ 之後偶然間會聽見佢好努力咁練習.

有時候bb也知道自己的進度, 咪係時候, 佢就唔會做/講. 只要我們一起努力咁教佢就得~

講bb話是練習發音的一個途徑, 也可以同佢玩吹水, 黏d食物在佢地塊面道, 叫佢地"黏", 運動下佢地個舌頭,口部....都可以幫助發音..

原文章由 Elefant老婆 於 08-10-16 10:32 發表

我知道佢智商應該無問題,因為佢follow到我嘅instruction ...

大宅

係, 自我中心呢個term都真係arm 晒佢. 同埋完全係睇佢心情囉... 佢唔係唔肯講咁簡單, 仲要只係佢鍾意時先肯跟人instructions.

我地帶佢去playgroup, 佢就自己四圍去, 都唔理老師乜滯.
人地叫佢佢就望吓我地, 又唔彩人...

我怕佢咁搞冇學校收... even 收左都唔知佢點返學.

大宅

阿仔之前都係唔太肯講野, 不過一到左語言爆發期, 講開好多野都識講, 我估之前係佢唔肯講, 唔係唔識講, 多d引誘佢講野會好d

另外follow instruction 問題, 佢地咁細好易比其他野引誘, 好難要佢地坐定做一樣野, 阿仔一直上做gym playgroup, 唔多要坐定, 咁一堂好快過, 唔洗不斷捉B; 近排再返埋幼稚園o既playgroup, 雖然我覺得好悶, 不過又可以學下另一d 野, e.g 留心聽老師講野, 好似點名咁, 一個一個叫名, 估唔到佢第3堂都識叫"到", 然後起身行出去拍拍搖鼓, 拍完又自動坐埋媽媽身邊, 當然等o既時間都想走佬, 不過叫佢stay & sit 都可以安定多一陣, 再想走佬再叫佢stay, 我個人覺得返playgroup bb 都要時間適應學習模式, 環境/ 老師/同學熟左會好好多

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得唔關男仔學野慢女仔學野快事, 因為我個女到而家都係未識指眼口鼻, 淨係鐘意指耳仔, 爸爸媽媽唔識叫, 又唔識指野, 想要野只係走埋黎拖我去邊去邊, 又係唔多理人, 同人無eye contact, 我叫佢超過50聲都唔會望我一下, 試過叫佢講"thankyou"我先幫佢開一樣野, 但佢硬頸到喊足45分鐘都唔肯講, 最後喊到攰瞓著左. 同佢上playgroup 佢就係最麻煩嗰個, 坐唔定專注力又不足, 音樂一停或者我捉住佢要佢坐定定時就尖叫瞓地發癲, 我曾經懷疑佢係有自閉症呢. 不過上星期感冒食完藥之後好似打通左任督二脈咁開始識講"水", "魚", "飽", "無", "痛"等等之前曾經每日教過佢嘅字, 返playgroup 時無之前咁癲, 開始留心teacher 講乜, 今日仲識得自己開燈指住盞燈話"靚靚", 所以我覺得佢其實好多野都識不過係懶唔肯講, 呢排仲有禮貌到無論比野人或者接人野都不停講"thankyou", 真係比佢笑死, 而家最希望大小姐唔知邊日心情好會開始叫我媽媽啦.

大宅

我都等緊我個囡呢刻既來臨!!

原文章由 jeje 於 08-10-18 00:28 發表
我覺得唔關男仔學野慢女仔學野快事, 因為我個女到而家都係未識指眼口鼻, 淨係鐘意指耳仔, 爸爸媽媽唔識叫, 又唔識指野, 想要野只係走埋黎拖我去邊去邊, 又係唔多理人, 同人無eye contact, 我叫佢超過50聲都唔會望我 ...

首頁

尾頁

跳至