想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好痛心,摯友懷孕三個月,由於驗出感染弓形蟲被迫要做人流。

子爵府

點解佢會感染到弓形蟲既?真係慘

原文章由 活性乳酸菌 於 08-10-15 16:26 發表

男爵府

登佢好難過,,,,
點解佢會感染到??

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

真係好慘喎,點解會咁嫁﹖

原文章由 活性乳酸菌 於 08-10-15 16:26 發表

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係咪佢屋企養貓仔

大宅

咩嚟架?????!!!

大宅

嗯,佢屋企一直有養養貓,但系佢結左婚後,就搬左去同老公住,好少同只貓玩。估唔到甘都逃唔過厄運。而加腹中BB三個月啦,好陰公啊!

複式洋房

有乜嘢病徵呀?
等大家留意吓都好.

男爵府

我都想知有乜病徵 ?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 活性乳酸菌 於 08-10-15 17:11 發表
嗯,佢屋企一直有養養貓,但系佢結左婚後,就搬左去同老公住,好少同只貓玩。估唔到甘都逃唔過厄運。而加腹中BB三個月啦,好陰公啊!

佢係咪接觸到貓既便便? 嗯. 無辦法, 佢下次唯有加培小心.

別墅

原文章由 Toni22 於 08-10-15 17:47 發表
我都想知有乜病徵 ?

好似好多野都會有機會有弓形蟲, 豬牛羊, 生果食物都會有.

病徵會發高燒同淋巴腫大, 不過以往個案由貓同老鼠身上發現既最多. 可能因為貓會出街, 搵野食, 食左d生野, 或者有病毒既老鼠之後帶返屋企唔出奇.

不過只要定時帶寵物去檢查, 食道蟲藥, 打針, 清理好排泄物後洗手, 就應該冇問題.

食物方面肉類就要煮熟, 生果要洗乾淨先入口.

今次聽倒依件不幸既事好心up, 因為我自己都有養狗, 不過我真係好鍾意佢地, 唔會為左咁就放棄佢地. 所有野都天安排, 自已盡左力去避免就ok, 要擔心都擔心唔唻.

希望樓主朋友快d recover啦!

大宅

好媽媽勳章

有機會係生豬肉而唔係貓貓. 只要貓貓有定期食杜蟲藥同唔出街, 應該冇問題. 因我有六只貓貓. 醫生話冇問題, 希望樓主唔好放棄佢地

男爵府

真係什麼野都會發生, 請大家小心 !

子爵府

原文章由 waffle 於 08-10-15 19:14 發表
有機會係生豬肉而唔係貓貓. 只要貓貓有定期食杜蟲藥同唔出街, 應該冇問題. 因我有六只貓貓. 醫生話冇問題, 希望樓主唔好放棄佢地

應該都唔關 d 貓貓事 ! 我家有4隻肥貓, 十分可愛 ! 無養貓兼有bb o既朋友, 就勸我如果有左 bb 唔好要 d 肥貓, or 送俾人 ! 但我話一隻都不能少, 佢地已經係我家庭成員, 我唔會無 bb 就要佢陪我, 有左 bb 就一腳伸開佢地, 好慘 ! 只要做好準備就無問題 !

大宅

目前仲未查出vector of infection,但醫生認為同佢屋企養貓有關。佢話唔會因為呢個原因而放棄養貓只會儘量同佢地少接觸。但系胎中BB就唔可以要,醫生話一定要先將體內病毒清除再重新考慮要BB

男爵府

原文章由 miffymiffy 於 08-10-15 18:08 發表

佢係咪接觸到貓既便便? 嗯. 無辦法, 佢下次唯有加培小心.

原來貓有危險家? 我個fd岩岩生左, 佢都有2隻貓, 好彩無事

男爵府

原文章由 QQ70 於 08-10-15 19:42 發表

應該都唔關 d 貓貓事 ! 我家有4隻肥貓, 十分可愛 ! 無養貓兼有bb o既朋友, 就勸我如果有左 bb 唔好要 d 肥貓, or 送俾人 ! 但我話一隻都不能少, 佢地已經係我家庭成員, 我唔會無 bb 就要佢陪我, 有左 bb 就一腳伸 ...

d貓唔出街可能無事. 我個fd都有2隻肥貓.
而家阿B出世都只係唔俾佢地入睡房, 無困住佢地.

瑪瑙宮

原文章由 活性乳酸菌 於 08-10-16 09:43 發表
目前仲未查出vector of infection,但醫生認為同佢屋企養貓有關。佢話唔會因為呢個原因而放棄養貓,只會儘量同佢地少接觸。但系胎中BB就唔可以要,醫生話一定要先將體內病毒清除再重新考慮要BB。 ...

咁知唔知 對 BB 會有乜野影響?

之前有人提講, 如果屋企有養貓既, 所有貓便便都由老公處理, 真係到自己要處理時, 就要戴手套, 之後就要洗淨雙手.

禁止訪問

大宅

我覺得好大機會食咗生牛,豬or羊肉
因為從動物身上感染的机會係好微好微,除非你比貓出街就可能染到返家....
我家有4隻貓貓...應該無事卦!!

首頁

尾頁

跳至