自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血勳章

tonghomama 發表於 16-5-14 13:10
真系吾系太多機會報警, 亦真心吾想有咁嘅機會!

我本人接觸過三次牽涉警察嘅事, 其中兩次系我地報警! ...

聽到有正面嘅經歷都好,起碼仲有一啲盡責嘅警察

大宅

Miss.Hui 發表於 16-5-14 12:47
意外受傷同打人 兩件事性質相異,不能混為一談
混淆視聽

報左警,冀望警察做D乜?馬上拉左個阿媽坐監,送個囡去社署?定係搵個有愛心的警察姐姐每日去做家訪?定係罰款了事?....定係你覺得自己報左警自己心安理得,之後的後遺症就關自己屁事呀?

伯爵府

熱血勳章

435475 發表於 16-5-14 13:33
報左警,冀望警察做D乜?馬上拉左個阿媽坐監,送個囡去社署?定係搵個有愛心的警察姐姐每日去做家訪?定係 ...

好認真講,期望警察向涉事家長調查。

至於調查後嘅結果,家長是否有精神病,呢啲沒有根據的猜測,無人估到。

你指嘅後遺症,如果係話呀媽被人投訴完,會打多呀仔幾下呢啲?都係估估吓姐

難道今次警察唔跟件事,我又可以估,個呀媽在公共空間已經打得咁勁,一入屋已經吊起個仔打緊,有生命危險?

太個人思想的估估下,都唔係真嘅。
再估都無意思。

所以,認真答,只係想警察開始調查,客觀了解真相。既然有人質疑cctv唔清楚,上門調查先客觀真實。

但警察選擇懶唔去做,仲要指鹿為馬,作為市民,護短只係保得警察名聲一時。
到有一日,大家都接受警察呢種得過且過的工作態度,就真係市民之禍了!

大宅

Miss.Hui 發表於 16-5-14 13:46

至於調查後嘅結果,家長是否有精神病,呢啲沒有根據的猜測,無人估 ...

沒有根據猜測,吾代表冇可能!

而且打荷包吾係立刻出聲會而有危險,你又有根據猜測?
(我真係試過馬上出聲就馬上逃走,事主幸保不失)

伯爵府

親子王國15週年勳章

至於調查後嘅結果,家長是否有精神病,呢啲沒有根據的猜測,無人估 ...
點解你可以咁一口咬定警察懶唔去做呢? cctv 真係好多時取決於角度同影像清晰度, 我明白你想講啲乜, 但樓主見到人涉嫌虐兒應唔只報警, 更加應該去搵社署, 睇吓社署又做唔做嘢同會做啲乜
另外, 之前回應你嘅JM 意思應該係指如果報警應即時報, 而唔係等返到屋企先嚟慢慢報
即係好似大家所講見到有人搶嘢就算唔敢捉賊追賊都會即刻打999

大宅

你又知警察冇做?你查过?

我自問有一次在屋苑公眾地方被偷野報警!警察十五分鐘到,然後上報查看屋苑內cctv!
我同警察,保安一齊番查錄景帶,解像度差到不得了!吾好講樣,連動作都睇吾清楚!最後不了了之!
未了解清楚就去怪警察,話人黑警,道理何在?

凡事未了解

大宅

kakachopper 發表於 16-5-14 13:57
點解你可以咁一口咬定警察懶唔去做呢? cctv 真係好多時取決於角度同影像清晰度, 我明白你想講啲乜, 但樓主 ...

佢估警察冇做野就天經地義!

我地估就無根據推測!

實實際際表現左"雙重標準"邏輯!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:Sumyeema1 發表於 16-5-14 10:13 下

原帖由 Miss.Hui 於 16-05-14 發表
你問心見到一個呀媽在個密閉空間打仔會出聲?
啲人痴起上嚟,面皮薄,旁人都打埋呀
...
我問心,我會婉轉制止……

真係估唔到,呢度係媽媽網,竟然有人責疑咁做……

伯爵府

熱血勳章

435475 發表於 16-5-14 13:51
沒有根據猜測,吾代表冇可能!

而且打荷包吾係立刻出聲會而有危險,你又有根據猜測?

平心而論,無話過無可能,所有野都有可能

至於選擇唔出聲,都係一個經驗總結,包括家人出聲後被賊推跌有手尾,
其他人可以選擇出聲,你都可以用你做法,咁我同你嘅選擇就好個人嘅
普通市民作沒有根據猜測,可以理解,我只表示「無人估到」及「無意思」,無表示過唔可以或否定

但警察嘅選擇就唔同啦,佢地嘅選擇係職務
作為一個市民,只係期望警察接到一單案可以
去客觀調查,唔知你認唔認同都係大眾合理期望?

今次有晒cctv都可指鹿為馬, 實在減低左報案人以後挺身而出嘅信念

另外,你可能混亂左多個唔同嘅回覆,我沒有話過「黑警」
只係引述樓主論點「指鹿為馬」同「警察只有看cctv」一事同我自己親身經歷警察氹人銷案

「警察冇做野」係閣下的講法,我沒有估或不估,係引述樓主論點「警察只有看cctv」

最後,我總結及重申,數個回覆的重點都是期望「警察接到案件調查會客觀調查」
期望警察勿抱大事化小,懶做hea做的心態
有需要可回看回覆,不要為爭吵而曲解及引述沒有回覆過的字眼

為免無理指責,此回覆已是我對樓主今次遇到事件的全部回應,請持平及理性討論

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:kakachopper 發表於 16-5-14 13:57

原帖由 435475 於 16-05-14 發表
佢估警察冇做野就天經地義!

我地估就無根據推測!
真係應番樓主最初 topic, 咩世界呀……講道理,就係幫警察護短……

水晶宮

係lift中唔敢出聲阻人打仔,事後擔心,去報警.可以理解.
警察已經睇左CCTV,已經做左應做既事,按佢地既判斷,無野可以做,收隊,亦可以理解.
可能唔同人有唔同期望.有人期望警察可以做多一點,就等同有人期望報警者當時就應出聲/出手制止一樣.
呢D野,根本就無得拗,只可以自己遇事時做即場判斷,事後責備誰,都沒意思.

伯爵府

親子王國15週年勳章

Miss.Hui 發表於 16-5-14 14:31
平心而論,無話過無可能,所有野都有可能

至於選擇唔出聲,都係一個經驗總結,包括家人出聲後被賊推跌有 ...

明白你指出警察受過專業訓練, 你覺得應該更加客觀調查, 但你所有回應已經好明顯將自己嘅經歷同樓主扣埋咗一齊講, 兩單其實唔同性質, 一個涉嫌虐兒而未開file, 一個入屋偷竊開咗file 後懷疑被嚇到銷案, 處理手法同事後跟進可以好唔同, 你再加入自己事件只會遠理咗持平

大宅

FunnyBiBi 發表於 16-5-14 13:04
你話警察想「息事寧人」,外人又憑甚麼信你片面之詞?

不是片面之詞,人証加cctv

男爵府

回覆 miuchung 的帖子

警察可能忙於每層樓搵鞋玩,所以就求其處理

水晶宮

引用:Quote:sunsun00+發表於+16-5-14+06:47+冇圖

原帖由 miuchung 於 16-05-14 發表
吾係好憎警察,都吾應該咁叫佢哋,只係覺得話我睇錯有不高興,當時兩個男好快出lift,個女人當時好失控, ...
其實你都可以「話佢知,咁做後果好嚴重,希望佢檢討下」

你當時唔講? 過曬氣先報警 ...現場唔好過睇cctv咩?

呢篇嘢唔知你想話個阿媽定係警察

大宅

樓主唔即時制止,咁係咪叫黑人

禁止訪問

回覆:算吧拉

侯爵府

引用:回覆 miuchung 的帖子警察可能忙於每層樓搵

原帖由 Cars2 於 16-05-14 發表
回覆 miuchung 的帖子

警察可能忙於每層樓搵鞋玩,所以就求其處理
講埋d無意思無意義嘅嘢

8-)

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

當時出聲勸一勸有咩難,其實警察都做唔到d咩!你只要同佢講,你做阿媽都有老嘅一日,他朝君體也相同

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:警察唔係咁用架,我寧願警察去盯實d蝻亞人

原帖由 expedia 於 16-05-14 發表

警察唔係咁用架,
\'

首頁

尾頁

跳至