自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

別墅

回覆樓主既問題, 如果果d人係睇係唔起, 根本唔洗理佢, 因為佢地好低水平

另我好想找回你張相的擦膠ar,好懷念, 想集齊 A-Z

原文章由 tnbc926 於 08-10-16 09:59 發表
其實係唔係絕大部份o既家長都會送小朋友去讀名牌/九龍塘o既學校呢? 我次次同d家長傾計, 我話會俾個仔讀普普通通o既幼稚園, d人聽完都好似有d睇你唔起, 當我低收入家庭咁 (激死我!), 然後就話我知佢地個細路報讀九龍 ...

大宅

若你升幼稚園己開始這煩惱, 第日升小學你會仲頭痕, 我囡囡讀幼稚園時選了一間近自己屋企的普通幼稚園, 明年升小學, 身邊所有人都會叫你去考那間那間名校, 唔講家底, 名校那種壓力大催谷的方法對我和囡囡都不適合, 所以最後一間名牌小學都無去考, 只選了一間教學認真適合囡囡性格的新辦直資小學, 但每次的親戚朋友問我同囡囡報咗邊間時, 佢哋都會用奇怪的眼光問點解我同囡囡考一間咁新唔出名又細的小學, 不停話考邊間好邊間叻(佢哋的仔女又不是讀名校個咁講先奇, 有時常反問你的仔女又見佢讀), 好似好則疑你點解選呢間小學咁, 所以有時我都好怕其他人問呢個問題, 所以好明白點解咁多人會送的仔女讀名牌幼稚園和小學, 講出來好像面上貼金咁, 讀非名牌小學好似低人一等的感覺, 雖然我都同意有些津校學生家庭背景較差校風唔好, 有些家長包括我在內不常小朋友讀, 所以我先放棄派位寧願自己選直資, 但仍有不少人問點解你唔讀名校, 我唔明點解一定名校先是好學校, 我的重點是選一間適合我囡囡讀的學校, 自問就算囡囡入到名校會是我惡夢的開始 !

我現在己唔理人哋的講法, 每次再有人問, 我會答呢間學校啱我個囡, 我覺得呢間學校好好, 咁通常唔會再講佢哋的理論了

不過樓主, 若你一心想小朋友將來是讀名校的路, 讀名幼稚園考到的勝算是會高一些, 這是事實 !

伯爵府

好媽媽勳章

邊學邊做
原文章由 happy-g 於 08-10-16 13:57 發表
yes,仲要做佢最好既朋友, 不過呢樣野好難!

男爵府

好媽媽勳章

sorry, 講緊既係小學, 唔係k.

原文章由 Dr.Phil 於 08-10-16 13:16 發表
You sound really high maintenance and superficial. It's K. They draw with crayons and play in sand. Who cares if there's a little wrinkle on their shirt? You are focusing on the wrong thing here.

禁止訪問

大宅

個問題就等同
普通手袋 vs LV,Chanel...
平價手表 vs Rolex
日本平車 Vs Benz...

無錢買要 lok 爆card而債台高築硬不好啦, 但如果你can afford, why not? 根本就是生活的一部分.

話說回來, 如果小朋友學習能力高, 有父母支援, 家住30 min車程, 如果名校收我小朋友, 我覺得無問題喎. 只要我們做自己能力范圍之內的事, 完全不會出現力不從心之感. 讀村校, 好呀, 只要你的小朋友開心, 你何需介意他人之指點?

那些喜歡show off 的人, 邊到都有啦, 攞緊公援都有啦. 尼d人無得救, 你走到天邊都會遇到.

男爵府

好媽媽勳章

多謝妳明白我意思.

我仔仔試過測驗返黎8x分, 錯既係大意唔係唔識, 我同佢講下次要小心, 佢答我阿咩咩只得7x, 有個5x tim......我覺得呢種態度唔得, 點解唔同高分既比較? 不過呢d只係我心里話; 我問佢你有無盡力?? 佢話eeee 係唔小心囉, 我話要同自己比, 唔好同人比! 今次唔小心錯5個, 下次就小心d睇下有無錯少d/或唔錯.

如果周遭既環境都係同一類人, 難免無晒鬥心. 快活人係好, 不過係有番咁上下先可以咁做.

原文章由 jlam 於 08-10-16 13:38 發表
等我補充一下, 你既意思係, 唔係緊唔緊件3有冇熨, 係小朋友響"唔係咁好之中, 都覺得自己係最好", 咁樣係冇判斷力既表現, 佢唔識得將自己同好既人比較, 從而知道自己弱既一面, 因此改善, 進步 ...... 咁係可悲之處, ...

伯爵府

好媽媽勳章

就係咁啦, 我就係都係咁既意思啦, 唔係要同d叻人去比較先有求勝心 (雖然呢個的確係一個動力), 而係, at least 要自知, 知自己邊庶要improve, 咁先係一個正確既態度
原文章由 IRON 於 08-10-16 14:16 發表
多謝妳明白我意思.

我仔仔試過測驗返黎8x分, 錯既係大意唔係唔識, 我同佢講下次要小心, 佢答我阿咩咩只得7x, 有個5x tim......我覺得呢種態度唔得, 點解唔同高分既比較? 不過呢d只係我心里話; 我問佢你有無盡力?? ...

伯爵府

我個女都係讀九龍塘幼稚園, 當初咁選擇並唔係覺得九龍塘特別 high, 只係家住黃大仙, 屋企附近冇半日 n 班, 最近就係九龍塘, 而亞囡讀緊呢間我亦唔覺叫名校, 可能係九龍塘區最 cheap 嗰間都唔定, 讀得n班我就會比佢讀得畢業. 但小學我會選返屋企附近. 其實如果話家長硬要去讀九龍塘係好思想奇怪, 我反而覺得而家啲家長要小朋友不停上課外活動咪仲思想奇怪, 有咩理由要個小朋友一星期上五六樣先得架. 仲要有家長拎呢樣嘢嚟比, 好似上少一樣就會比人睇少咁.

男爵府

咁似我99既, 又係要迫我比個囡教佢外孫間名校, 不過好彩老公都唔認同, 所以唔洗教
原文章由 kellyly 於 08-10-16 10:40 發表
最緊要小朋友讀得開心
仲有老師好好.好有愛心去教仲好la.
我心儀嗰間學校我而家等緊
都唔係名校黎ka
我早幾個月都比呀6299佢地話一定要我報名校比呀仔,佢地話呀姑仔講要講名校至有用wo:;pppp: :;pppp: :;pppp: ...

珍珠宮

我認同呢種睇法!我都有同樣的關注及憂慮,所以送個仔讀名校,但我絕對唔係為面子或虛榮!

原文章由 jlam 於 08-10-16 13:38 發表
等我補充一下, 你既意思係, 唔係緊唔緊件3有冇熨, 係小朋友響"唔係咁好之中, 都覺得自己係最好", 咁樣係冇判斷力既表現, 佢唔識得將自己同好既人比較, 從而知道自己弱既一面, 因此改善, 進步 ...... 咁係可悲之處, ...

男爵府

醒目開學勳章

從前~讀大學既時候.我想過將來有小朋友一定俾佢讀名校,因為我覺得小朋友會得到好好既education
到我再大d既時候,我寧願第日辛苦D俾小朋友讀直資學校
但.當我有機會做過教育界工作之後

我會選擇一間有心的學校
無論係直資與否。
因為..曾經接觸得太多學校
名校又好,區內頂級都好..
D人爭住入又好..
發覺..
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

最緊要小朋友開心姐
不過我就覺得你果句當我低收入家庭就有d問題囉- -
你講到人地好似有d睇你唔起咁....但係你依家都好似有d睇唔起低收入家庭... 不喜勿凸

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

名校爛船都有三斤釘, 校風好D, 學生乖D, 但不可一概而論, 家教最緊要!

珍珠宮

原文章由 SoNyPig 於 08-10-16 15:23 發表
從前~讀大學既時候.我想過將來有小朋友一定俾佢讀名校,因為我覺得小朋友會得到好好既education
到我再大d既時候,我寧願第日辛苦D俾小朋友讀直資學校
但.當我有機會做過教育界工作之後

我會選擇一間有心的學校
無論係直資與 ...

例如係點?

珍珠宮

原文章由 召藥師 於 08-10-16 13:34 發表
我覺得如果唔係為小學舖路,普遍幼稚園都冇問題。
我對仔女都讀保記幼稚園,都有好多新移民學生,佢地成績麻麻,不過係老師管教下都好乖。
不過一上到小學,大仔讀官立小學,情況就唔同喇!d學生冇皇管咁,上堂秩序好差,返全日都要我 ...

in a way, 我都好 buy 名校.

學校讀書風氣真係好緊要, 小朋友好易比朋輩影響.

不過好似我細佬咁, 小學讀一間名校, 因為佢太多咀太好動而被踢出校. 後來讀返間普通既小學又無被投訴過.

男爵府

好媽媽勳章

查實又要講埋家長, 小朋友既方向都係源自大人.

原文章由 jlam 於 08-10-16 14:31 發表
就係咁啦, 我就係都係咁既意思啦, 唔係要同d叻人去比較先有求勝心 (雖然呢個的確係一個動力), 而係, at least 要自知, 知自己邊庶要improve, 咁先係一個正確既態度
...

侯爵府

原文章由 sasa@uk 於 08-10-16 21:10 發表

in a way, 我都好 buy 名校.

學校讀書風氣真係好緊要, 小朋友好易比朋輩影響.

不過好似我細佬咁, 小學讀一間名校, 因為佢太多咀太好動而被踢出校. 後來讀返間普通既小學又無被投訴過. ...

me too

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

名牌學校 <> 收入高先讀到喎. 所以唔需要妄自菲薄. 揀一間最適合自己的家庭需要先係, 讀書係為小朋友好, 唔係買手袋....之不過, 一般名牌手袋都係耐用過街邊貨囉. 而且名牌都有好多種類, 唔可以一概而論. 喇吧小學同maryslow夠有名啦, 都係津貼咋.

我自問如果著唔起 chanel, 都唔會買個 hermes, 跟住咪又要去街市買餸.... , 有時都要量力而為, 要各方面都配合先得. 總之小朋友的利益行先.

[ 本文章最後由 w_y 於 08-10-16 22:02 編輯 ]

大宅

名校唔等於好d, 最緊要學生好, 校風好. 依家d名校收生好濫架. 唉, 名校其實反而比唔上校風好既學校
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

首頁
23456...8

尾頁

跳至