自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我唔係香港住..但呢邊都有分名唔名校...
而家我幫個女報左幾間學校,有private名校+地區學校..
private一年要約7萬hkd學費..
呢個數,如果一個小朋友,我地比得起,但如果有兩個以上,就會好辛苦...
奶奶叫我諗清楚,因為7萬唔係大問題...
最大問題係:讀得果d學校都係有錢人,而我地唔係咁有錢,亞b會好慘,人地物質可能好好,要咩有咩,我地比唔比到佢呢?比唔到佢會好慘,如果咩都比佢,我又唔想...
有d親戚就話,淨係接足d有錢人,會唔知出面個世界有幾苦...應該要亞b接足唔同階層既人,等佢知道幸福唔係必然...

但private school d quality真係好好多...

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-10-17 18:06 發表

有位比2個仔讀,不過我可能去外國住,而且我細個讀得太辛苦,有d怕怕

考學校插班難唔難呢?...d老師仲記得我,所以識人就唔會難

我細個讀果間都唔覺太辛苦. 同學聚埋一齊都係講功課(多數啦). 比較有推動力.. 放學返屋企都睇好多電視 功課都係自己做, 邊有話叫阿媽篤住做架.

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 我愛Corina 於 08-10-17 18:12 發表
我唔係香港住..但呢邊都有分名唔名校...
而家我幫個女報左幾間學校,有private名校+地區學校..
private一年要約7萬hkd學費..
呢個數,如果一個小朋友,我地比得起,但如果有兩個以上,就會好辛苦...
奶奶叫我諗清楚,因為7 ...

我有個 fd 話 (在uk) 小學應該讀 private 中學可以讀返 local school.. 唔知咩道理?

我有個姪女中學讀 private school, 真係好叻. 唔係 wee wee wet wet 既鬼妹仔.. 態度談吐都唔同的.

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家d 細路太倚賴了,
我地6個女都係同一間女校,
個個坐定做功課,
媽咪點睇得咁多?
有唔清楚打比同學問咁架咋!
我d妹唔識咪問我囉,好煩。

原文章由 sasa@uk 於 08-10-17 18:16 發表

我細個讀果間都唔覺太辛苦. 同學聚埋一齊都係講功課(多數啦). 比較有推動力.. 放學返屋企都睇好多電視 功課都係自己做, 邊有話叫阿媽篤住做架. ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我讀女校架,點有位比亞仔?!

原文章由 awah112 於 08-10-17 18:23 發表

咁妳個仔都實有位.

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-10-17 18:26 發表
妳哋細個讀書叻者,我日日打機睇卡通,成績中下.

如果你覺得辛苦, 都係因為你都緊張學業囉

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ysnmama 於 08-10-17 14:53 發表
可以入讀世界級名牌大學如哈佛, 耶魯, 劍橋.....才是真正的名校. 才真正有面子. 什麼名校幼稚園, 小學只是很渺小. 大家不要太激動吧

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 awah112 於 08-10-17 18:22 發表

其實係有次喺大陸同d生意佬食飯,有條友招招績績話自己讀香港某某名校,點知d大陸人其實係博士,真係好失禮,之後我就學會唔好亂講嘢,呢個世界大把叻人. ...

啱嘅.〝人外有人,天外有天〞真正有料就唔會成日show off喇!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至