自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 tnbc926 於 08-10-16 09:59 發表
其實係唔係絕大部份o既家長都會送小朋友去讀名牌/九龍塘o既學校呢? 我次次同d家長傾計, 我話會俾個仔讀普普通通o既幼稚園, d人聽完都好似有d睇你唔起, 當我低收入家庭咁 (激死我!), 然後就話我知佢地個細路報讀九龍 ...

我從來都冇諗過要送個女去九龍塘讀書 , 一來山長水遠 ,

二來好多白鴿眼 , 我又冇工人、又冇 BENZ

唔想個小朋友比人排擠 , 睇唔起 咩都要比較 ,

同埋唔知點解 , 硬係覺得有小朋友係九龍塘讀書既家長 ,

好似好巴閉咁 , 其實都係出自家長本身既虛榮感 ,

覺得好似係名牌 , 自己與眾不同

水晶宮

原文章由 IRON 於 08-10-16 11:03 發表
明白樓主講緊邊種家長, 不過又唔係個個簡九龍塘區學校都係咁既; 我仔仔都係讀緊九龍塘私校, 唔係名校, 我地之前簡既原因係環境優雅, 課程自主, 有飯堂, 同學質素平均, 車程亦係20分鐘.......而家仔仔讀得好有自信+靈 ...

你朋友仔仔讀邊間tko地區學校 ??? 係津校定直資 ???

水晶宮

原文章由 IRON 於 08-10-16 13:01 發表
回覆2位媽咪, 唔係直資. 或者只係個別例子, 相信仲係有大部份唔係咁既, 我只係講出我所接觸既其中一個.

另補充: 唔係話唔熨衫既就唔好, 請唔好誤會; 係朋友仔仔咁樣已經覺得俾人好好多, 我真係無野講. ...

thanks

首頁

尾頁

跳至