自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

其實你又唔洗咁諗, 咁諗自己唔開心, 比小朋友讀d”有名”既學校, 我估係因為想同小朋友screen 過d朋友仔, 無可否認, 果d有名d既學校, 真係d家長會係緊個小朋友多d, 所以, 曳極都有個譜, 反之, 果d好up dup 既學校, 好多都係big six 同胞, 唔可以一概而論big six 人就一定唔好, but at least 都真係文化背景唔同, 好多分歧ma

伯爵府

好媽媽勳章

嘻嘻 …… 唔係講緊幼稚園咩?? If 係幼稚園, 我相信佢地既age 係未識去比較邊個daddy, mammy 係有錢d, 邊個用d野係貴d既, 佢地根本都未有呢d concept, 我覺得, 係家長諗多左jet, 每個family 都唔同, 唔可以用自己把尺去度人, 咁樣自己都唔開心, 我覺得, 校風永遠係擺第一, 一個小孩子, whatever 幼稚園好, 小學好, 中學都好, 讀唔讀到書, 真係好靠佢自己, 反而係品行好唔好, 就好睇佢群左d咩人, 所以, 我估kln tong area 幼稚園入面既家長, 入去既原因各有不同, 唔係一面倒咁想show off 既, 只要arm 自己既需要就得啦, 我3位小朋友, 幼稚園都係讀普通學校, but 係教會學校, 好嚴下既, 到個女上小學啦, 我就比佢入私校, 係就係貴, but moral standard 真係做得好好, d家長都好好, 因為我覺得, 上左小學, esp 係p4-p6 果一兩年, 係反叛期既開始, only if 到時我係lucky 到唔洗做, 可以比好多時間佢咁我就會放心, otherwise, 好大部份都係靠學校, 所以, 校風真係好緊要, 呢個係我比佢入私小既原因, 我想佢有一群我放心既peer group

伯爵府

好媽媽勳章

等我補充一下, 你既意思係, 唔係緊唔緊件3有冇熨, 係小朋友響"唔係咁好之中, 都覺得自己係最好", 咁樣係冇判斷力既表現, 佢唔識得將自己同好既人比較, 從而知道自己弱既一面, 因此改善, 進步 ...... 咁係可悲之處, 令你冇野好講, right?
原文章由 IRON 於 08-10-16 13:01 發表
回覆2位媽咪, 唔係直資. 或者只係個別例子, 相信仲係有大部份唔係咁既, 我只係講出我所接觸既其中一個.

另補充: 唔係話唔熨衫既就唔好, 請唔好誤會; 係朋友仔仔咁樣已經覺得俾人好好多, 我真係無野講. ...

伯爵府

好媽媽勳章

係啦, 我既意思係咁, 讀書真係靠小朋友自己架, but 係個peer group, 家長可以同佢睇睇
原文章由 catcatmom 於 08-10-16 13:19 發表

其實係九龍塘私校讀書既小朋友,好多不是有錢人家, 不過這些家庭比較肯花錢係教育上開支, 我識幾個有錢人, 住層過千萬樓都係讀官津小學.佢地做生意既, 覺得有政府比錢既學校都唔讀, 好傻! 私校津校咪一樣教果d, 個細路叻, mud咩學校都掂. 每個人既價值觀唔同.

伯爵府

好媽媽勳章

that's true, 我有個朋友教官小, 佢話有個4年級既女仔, 已經係出去過夜唔返屋企 ...... 真係好離譜, but 當然唔係人人都係咁, 都有乖既學生, 好既家長既, 唔好嚇自己

同小朋友 close d, close 到令佢想學壞果一刻個心仲有你, 識懸崖勒馬, 唔學壞就讀到書架啦
原文章由 召藥師 於 08-10-16 13:34 發表
不過一上到小學,大仔讀官立小學,情況就唔同喇!d學生冇皇管咁,上堂秩序好差,返全日都要我 ...

伯爵府

好媽媽勳章

yes 架
原文章由 sulamita 於 08-10-16 13:45 發表

都會係一個知足快樂人lor!

伯爵府

好媽媽勳章

如果係條褲, 其實洗左, 去"浪"佢果陣, 掉轉佢, 個褲腳果邊夾衣架, 因為褲頭同條zip既重量, 會"聚"到條褲直d, 勉強收貨架都 ...... 呢個係我未請工人之前既方法
原文章由 叮鈴 於 08-10-16 13:51 發表

睇你要求高唔高。

佢好簡單,就係將恤衫好似街買般摺好佢,下半截唔好摺咁上,因sip左落條褲都可能會有痕。跟住用其它一堆摺好的衣服壓實佢,再取出來穿都很不錯。(我初識佢時先知有人係咁做,我以前都係會用熨斗 ...

伯爵府

好媽媽勳章

邊學邊做
原文章由 happy-g 於 08-10-16 13:57 發表
yes,仲要做佢最好既朋友, 不過呢樣野好難!

伯爵府

好媽媽勳章

就係咁啦, 我就係都係咁既意思啦, 唔係要同d叻人去比較先有求勝心 (雖然呢個的確係一個動力), 而係, at least 要自知, 知自己邊庶要improve, 咁先係一個正確既態度
原文章由 IRON 於 08-10-16 14:16 發表
多謝妳明白我意思.

我仔仔試過測驗返黎8x分, 錯既係大意唔係唔識, 我同佢講下次要小心, 佢答我阿咩咩只得7x, 有個5x tim......我覺得呢種態度唔得, 點解唔同高分既比較? 不過呢d只係我心里話; 我問佢你有無盡力?? ...

伯爵府

好媽媽勳章

that's the point!! 就係父母啦, 避開up dup 村校就係想避佢地呀, 唔想群佢地既小朋友呀!

我個大仔, k1果陣, 我貪方便, 同佢去左一間村校, 環境係ok 架, 集團式經營, 校長仲係一個有頭有面既人, 我咁掉以輕心, 係因為我有一個大女已經上左小學, 我覺得, whatever 讀邊間, 我個仔都因為家姐既原故, 一定有間好既小學既, that's why, 我既取捨係take 左"近近地" ...... finally 我真係頂唔住, k2比佢轉左去第二間, 果間亦唔係d咩名校, 都唔係響kowloon tong, but at least, moral standard 好好, 教得個仔唔曳

果一年, 我發覺, 有時並唔係老師專登唔用心去teach 小朋友, 而係, 因為學校入面, 太多對自身冇要求既family, 流住黃鼻涕, 咳哂咁返學果d ....... 整整下, 老師就變得冇心機, 我完全係understand, 咁唯有我地去改變, 比個合適既環境小朋友!

我既example 係咁架, 我個大仔讀左5個月k1, 有一日, 佢同個細佬講(yes, 我有3個kids), 你信唔信我一巴打死你啦, 我好驚訝, 我個仔, 一向都唔係咁粗魯架, 甚至好多人comment 佢乖過家姐, 男仔仲定個女仔 ...... etc. 咁我就問成why 要講d咁既說話, 佢就講左我知, 同學xxx都係咁講架, 咁我就立刻教佢, 講左一大輪道理, next day 同佢返學, 我同老師講左個情況, 我對佢講, 並唔係投訴, 只係想比佢知, 原來小朋友講左d咁既野, 想佢alert 下 ....... but finally, 佢果句comment, 我真係唔知比咩反應佢!!

唔怕既, xxx都係講下jet, 冇真係出手打到, 如果有出手打你仔仔, 你仔仔一定cry, cry 我就實知架ma, 唔怕既!!

see, 我同老師既expectation 係完全唔同架, 3歲幾人仔已經講d咁既野, which 老師同人地家長at the same time 都覺得冇問題 ....... 呢d就係我講既peer group 問題lor, 我覺得, 唔通個仔講粗口問候人媽媽, 而冇真係take action, 咁就可以接受咩!! 所以, 我覺得要嚴選peer group, 比佢知咩係好, 咩係唔好咁lor

原文章由 virgokaren 於 08-10-17 02:13 發表
其實幼稚園都有校風唔好的嗎?
得幾歲人仔,點會學壞?
六歲之前,最大的影響力不是父母與家庭環境嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

of course 仲有好多其他examples, 比我知道d家長既態度好有問題, 令到d小朋友冇左方向, 老師變得苟且 ........ 呢個, 就係我覺得why d 人想去名校既原因, 而唔係一面倒咁為左虛榮, 當然當中都有咁既人存在, but 果d人, 可以ignore 佢lor

伯爵府

好媽媽勳章

BUT IF NO LUCK, 叩門都好有機會睇kinder 架ma, right

首頁

尾頁

跳至