潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

身邊朋友個個都唔願買衫﹑袋,佢地話經濟唔好,但我又好想買,見佢地咁,買嘢好似有罪惡感。你地呢?

洋房

我無wor....一切如常

民房

回覆 #2 kalu*BB* 的文章

買果陣無架, 番左屋企有少少, 不過好快又唔記得 ~~

大宅

我覺得買野最有罪惡感係四川振災既時候, 無論你損左幾多, 買野好似都係唔啱.

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我無喎,公務員無咩影響,而且我喜歡玩下錶,經濟差,discount仲多d添

大宅

我d股票損手, 之前好鍾意買衫買鞋買袋, 依家勁鍾意先買咋!! 好想買流蘇boots, 但出糧時買左, 又要等耐d先買啦

伯爵府

deleted

男爵府

我以前都個個week都買野, 衫呀鞋呀總有野買, 最近1個月都無買啦, 都係要慳下, 黎緊經濟唔知點, 好多野又貴左..

男爵府

之前都少左買o野, 一來之前去日本掃左d衫, 仲有d 未著, 二來輸左$$... 唔俾自己買
呢排就身痕, 又輸到麻木左, 想 '乙水' 下自己 電話, 袋, 鞋, 相機新鏡頭...etc 不過都係唔買衫住

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔好唔少實有d...

一黎見老爺奶奶資產大跌(要準備隨時養佢地)+想趁樓市低位買樓...

所以一定要有多d cash係手,短期內唔會買過萬既手袋...但奶奶岩岩去左NEW YORK,又比左D錢佢用+幫我買野...希望之後我可以儲返錢啦...

男爵府

上個月開始我都會少D買野,袋呀衫呀就唔買咁多,除非好鐘意. 因為想KEEP多D CASH, 買D增值既野...而家就算做定期都有多D息...所以想D錢用得其所...

before i spent over 100k on clothing and bags per month...now i would change my habit...cuz really worry about the economy...

[ 本文章最後由 tesstess 於 08-10-16 20:41 編輯 ]

男爵府

不過經濟差時,你會發現多左好多優惠, 好左折扣,反而錢會好使左...

好似最近既CATHAY機票優惠,真係好抵...

大宅

原文章由 靚姐 於 08-10-16 11:48 發表
身邊朋友個個都唔願買衫﹑袋,佢地話經濟唔好,但我又好想買,見佢地咁,買嘢好似有罪惡感。你地呢?

我反而買多咗, d sales 態度好咗好多, 以前去名店買嘢唔 so 我, 佢哋只 so 講國語 d 同胞, 依家買一萬幾千佢哋已經好開心, 當正我 VIP 咁, 佢哋開心時我又買得開心, 幾好丫

男爵府

many brands' salepersons are willing to keep the items for you until the sale period, so you can buy the loved items at lower price... actually many VIP have such practice

大宅

原文章由 tesstess 於 08-10-16 20:51 發表
many brands' salepersons are willing to keep the items for you until the sale period, so you can buy the loved items at lower price... actually many VIP have such practice

係呀, 我都有同感

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原文章由 reneeleung 於 08-10-16 22:50 發表
其實兩公婆收入無乜影响,但見經濟咁差都會有少少驚。 但呢兩個月開始,買野會“停一停,諗一諗“。
但唔知係咪經濟真係差,今日又去銅鑼灣行街,SOGO,商場真係好靜。
見到twist做緊hermes 手挽布袋,專門店賣$14XXX,但佢地做緊7折,即係話9千幾 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至